14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjElevii nu sunt interesaţi să înveţe o meserie

Elevii nu sunt interesaţi să înveţe o meserie

Învăţământul profesional nu îi atrage pe tinerii din judeţul Gorj, cu toate că aceştia beneficiază de şcolarizare gratuită şi de o calificare, ce îi poate ajuta să se integreze mai uşor pe piaţa muncii. Majoritatea preferă liceele teoretice, cu toate că la finalizarea studiilor rar primesc un atestat. Mai mult decât atât, nici examenul de bacalaureat nu mai este la îndemâna oricui. În programul învăţământului profesional pot intra elevii care sunt înscrişi în clasa a IX-a a liceului, indiferent de filieră, profil sau domeniu de pregătire. Pot accede, de asemenea, elevii care au promovat cel puțin clasa a IX-a de liceu, dar care şi-au abandonat ulterior studiile, precum şi elevi din seriile anterioare care au finalizat şcoala de arte şi meserii. Pentru a beneficia de unul din locurile care în urma pregătirii îi va oferi elevului o diplomă de meseriaş, candidaţii au posibilitatea de a se înscrie în trei sesiuni: mai, iunie şi sfârşitul lunii august.

Interes scăzut pentru 700 de locuri

În judeţul Gorj, 14 colegii tehnice şi grupuri şcolare oferă locuri la unul din următoarele profiluri: mecanic, electric, industrie textilă şi pielărie, industrie alimentară, turism şi electromecanic. În ciuda faptului că există în ofertă 700 de locuri disponibile, în urma celor două sesiuni de înscriere de până acum au depus dosare de înscriere 143 de elevi în prima etapă şi 191 în cea de-a doua perioadă.
„Este un dezinteres major din partea elevilor care pot beneficia, în urma studiilor profesionale, de un atestat de meseriaş. Toţi vor să urmeze licee teoretice, să obţină diploma de bacalaureat şi să ajungă la facultate, indiferent de posibilităţile intelectuale. La un moment dat, cei care au iniţiat acest program se temeau că nu vor fi suficient de multe locuri pentru a face faţă cererii. Noi avem 700 de locuri şi foarte puţini s-au arătat interesaţi. Mai este sesiunea de înscriere de la sfârşitul lunii august.  Învățământul profesional, în noua sa formulă, este un drum şcolar pentru cei care doresc să devină buni meseriaşi, mai bine pregătiţi pentru o viaţă profesională de succes, pentru cei care caută integrarea într-o companie de calitate şi doresc să devină independenţi din punct de vedere financiar. În această situaţie, şcoala, împreună cu operatorii economici parteneri, îi va selecta pe cei mai potriviţi în urma unui interviu sau probe de aptitudini. Acest proces de selecţie nu trebuie să îngrijoreze, este o modalitate de a-i obişnui cu viaţa reală dintr-o firmă, care include şi interviul de angajare. Colegiile tehnice au încheiate parteneriate cu foarte multe societăţi comerciale şi companii pentru efectuarea practicii. Numai să aibă cu cine“, a precizat Ion Işfan, inspectorul şcolar general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.  

Subprefectul dă ca exemplu meseriaşii din Germania

În cadrul ultimei şedinţe de Colegiu Prefectural, subprefectul de Gorj, Sorin Arjoca, s-a arătat nemulţumit de faptul că tot mai puţini elevi vor să devină meseriaşi. „Sunt mulţi români care trec prin facultăţi şi masterate care nu le folosesc uneori la nimic. Personal, deplâng faptul că pentru 700 de locuri sunt atât de puţini elevi înscrişi. Meseria este brăţară de aur şi am uitat acest lucru. Un bun meseriaş ar trebui să fie mândru că prestează o anumită meserie pentru care a fost calificat. În Germania, foarte mulţi tineri sunt incluşi în învăţământul profesional şi am văzut acolo că fiecare german este mândru de meseria sa. M-a impresionat această mentalitate. Cu cât este mai priceput, cu atât este mai apreciat şi are beneficii de pe urma acestui lucru. Tinerilor nu ar trebui să le fie ruşine să înveţe o meserie“, a precizat subprefectul Arjoca. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS