27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandal pe sistarea utilităţilor

Scandal pe sistarea utilităţilor

Decizia preşedintelui Asociaţiei de Proprietari nr. 14 Eroilor din cartierul Valea Roşie din Craiova de a sista furnizarea apei calde şi gazelor începând cu luna august a creat vrajbă în rândul proprietarilor. Hotărârea preşedintelui se întemeiază pe faptul că foarte mulţi proprietari nu-şi plătesc întreţinerea, iar el este nevoit să achite din banii celor bun-platnici facturile tuturor proprietarilor. În acest mod, asociaţia onorează plăţile către furnizorii care nu le-ar permite nici măcar o lună întârzieri, cum ar fi GDF Suez şi CEZ. În schimb, furnizorul de căldură şi apă caldă, Regia Autonomă de Termoficare (RATf), este lăsat mai la urmă, iar datoriile acumulate sunt de aproximativ 100.000 de lei. „Într-adevăr, am pus afişe la scara fiecărui bloc, în care precizăm că: «Din cauza proprietarilor restanţieri, începând cu 1 august 2012, se va sista furnizarea gazelor şi apei calde. Vă rugăm să vă implicaţi toţi proprietarii pentru diminuarea restanţelor, altfel veţi avea de suferit cu toţii» şi am ataşat şi lista cu datornicii din bloc. Aceste liste ne-au fost cerute şi de Termoficare. Oamenii s-au supărat, dar vom ajunge să nu mai avem cu ce să plătim gazele, lumina dacă nu-şi achită întreţinerea şi atunci îi va debranşa furnizorul. I-am acţionat în instanţă şi am rămas cu hotărârile judecătoreşti. Nu voi ajunge la sistarea serviciilor, dar poate de ruşine vor veni să-şi plătească facturile“, a spus preşedintele Asociaţiei nr. 14 Eroilor, Constantin Călin.
Numai că ideea preşedintelui nu este împărtăşită de toţi proprietarii. „Este foarte bine că trebuie să plătească. Dar eu care nu am datorii, de ce să sufăr din cauza celor care nu-şi plătesc întreţinerea? Două zile au stat afişate listele şi le-au rupt. Le este ruşine? Eu plătesc facturile, iar unii au datorii de zeci de mii de lei“, a spus Gheorghe Ghidiceanu, proprietar din blocul P12.

Preşedintele nu cunoaşte legea

În schimb, alţi proprietari au înţeles că afişarea acestor „liste negre“ ar fi chiar o ameninţare la adresa lor. Nu vor să audă de sistarea utilităţilor şi îşi caută dreptatea la Protecţia Consumatorului, la Primăria Craiova şi chiar la primar. Ce ajutor primesc din partea acestor instituţii, lesne de înţeles, fiindcă le-ar fi la îndemână să plătească pentru serviciile oferite. Şi îl acuză pe preşedintele asociaţiei că nu cunoaşte legea. „Anunţul se încheie cu avertizarea că: «…dacă nu se implică, în achitarea restanţelor, proprietarii vor suferi cu toţii…», indiferent dacă au sau nu restanţe la întreţinere, ameninţare subînţeleasă. Călin, preşedintele asociaţiei, nu ştie legea, dar Mirela Vasilescu, cenzorul asociaţiei, care este plătită de locatari, dacă ar fi citit art. 50 şi 51 din Legea nr. 230/2007, ar fi ştiut ce trebuie să facă în acest caz“, a spus Gheorghe Marcu, proprietar.    

Doar furnizorul

Reprezentanţii primăriei spun că numai furnizorul poate să sisteze furnizarea utilităţilor, în speţă apa caldă şi gazul. Nu există un cadru legal care să-i permită preşedintelui unei asociaţii de proprietari să-i lase pe locatari fără servicii, chiar dacă aceştia nu-şi plătesc întreţinerea. În schimb, el are la îndemână alte pârghii, cum ar fi să solicite furnizorului acest lucru sau să-i acţioneze pe rău-platnici în instanţă, după care să treacă la executare silită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS