12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGratuităţile pensionarilor - 7 milioane de lei

Gratuităţile pensionarilor – 7 milioane de lei

Pe fondul scăderii încasărilor la bugetul Craiovei, consilierii locali craioveni sunt chemaţi să taie azi din fondurile mai multor instituţii,
pentru a avea bani să acopere cheltuieli stringente ale municipalităţii, inclusiv gratuităţile acordate pe mijloacele de transport în comun

Ziua de astăzi se anunţă destul de tristă pentru bugetul local. Din cauza scăderii încasărilor – fenomen tipic anilor electorali, în care fiscul o lasă mai moale cu încasarea dărilor – municipalitatea craioveană se vede nevoită să taie fonduri în stânga şi-n dreapta, pentru a face faţă cheltuielilor.

Bani mai puţini la Spaţii Verzi şi Canalizare

Pe 17 iulie, Direcţia de Impozite şi Taxe încunoştiinţa forul tutelar – Primăria Craiova – că nivelul încasărilor la bugetul local a fost mult sub aşteptări în semestrul I. Din acest motiv, fiscul local propunea diminuarea veniturilor din impozite şi taxe ale bugetului local cu suma de 9.273.000 de lei la secţiunea de funcţionare. Pentru a face faţă unei asemenea reduceri de fonduri, primăria propune Consiliului Local Craiova, pentru şedinţa de astăzi, aprobarea unei rectificări bugetare consistente.
Printre instituţiile atinse de această diminuare se numără şi Căminul de Bătrâni, din bugetul căruia este luată suma de 107.000 de lei. Primarul Olguţa Vasilescu propune să fie diminuată cu 523.000 de lei suma alocată pentru „Întreţinere grădini publice, parcuri, zone verzi, baze sportive şi de agrement“ şi cu 673.000 de lei banii daţi pentru „Autorităţi publice şi acţiuni externe“. Cea mai consistentă diminuare de la capitolul bugetar vizează capitolul „Canalizare şi tratarea apelor reziduale“, de unde primăriţa propune luarea sumei de 2.665.000 de lei.
Pe de altă parte, municipalitatea propune creşterea cu… 7.000.000 de lei (70 de miliarde de lei vechi!) a subvenţiilor pentru Regia de Transport Craiova, în contul facilităţilor acordate pensionarilor şi altor categorii de craioveni. Mai precis, prin buget se prevăzuseră iniţial doar 700.000 de lei (şapte miliarde lei vechi) la capitolul bugetar „Transporturi“, subcapitolul „Gratuităţi“, însă Primăria Craiova solicită consiliului local o rectificare de buget, în sensul suplimentării cu 7.000.000 de lei (70 de miliarde lei vechi) a fondurilor la acest subcapitol.

Uite spitalul, nu e spitalul!

Potrivit proiectului de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei de azi a legislativului craiovean, şi alte instituţii vor avea de suferit de pe urma acestei diminuări de fonduri. Spre exemplu, pentru extinderea Şcolii nr. 18 se alocaseră iniţial 316.000 de lei, însă la această rectificare primăriţa vrea să ia înapoi 285.000 de lei. Banii sunt alocaţi, în schimb, pentru achiziţionarea unei maşini de gătit pentru Grădiniţa nr. 21 (35.000 de lei) şi pentru modernizarea punctului termic de la Colegiul „Ştefan Odobleja“ (250.000 de lei).
Spitalele vor avea şi ele de suferit. Pe de o parte, primarul Olguţa Vasilescu anunţa marţi, într-o conferinţă de presă, că susţine ideea construirii unui nou spital în Craiova, fie la „Filantropia“, fie pe scheletul clădirii din ograda Spitalului de Boli Infecţioase de pe Calea Bucureşti. Pe de altă parte, primarul propune astăzi, spre aprobarea consilierilor, retragerea sumei de 100.000 de lei, alocată iniţial pentru întocmirea studiului de fezabilitate al noii clădiri de la Spitalul Municipal „Filantropia“, dar şi a celor 20.000 de lei daţi pentru reactualizarea proiectului tehnic al clădirii Spitalului „Victor Babeş“.
Capitolul construcţiei de locuinţe – pe care actuala conducere a primăriei îl anunţă drept prioritar – va fi şi el atins de reducerea bugetară. Primăria propune consiliului local tăierea a 180.000 de lei (cam trei sferturi din suma alocată iniţial) din banii alocaţi pentru construirea unor „reţele edilitare pentru locuinţe ANL cu chirie pentru tineri“, pe strada Potelu din cartierul Romaneşti, şi a altor 261.000 de lei de la capitolul „Reabilitarea termică a blocurilor“.

Adio, semafor la Piaţa Chiriac!

Reducerile bugetare de astăzi vizează şi alte domenii. Sunt retraşi toţi banii alocaţi la începutul anului pentru reabilitarea conductei Izvarna – Craiova (proiect tehnic şi execuţie) – e vorba de 574.000 de lei. La aceştia se adaugă încă 726.000 de lei, luaţi de la lucrările de înlocuire a unei conducte în zona staţiei Bordei.
Cei care speraseră că se va pune capăt accidentelor şi cozilor infernale la care trebuie să stea şoferii pentru a traversa intersecţia de la Piaţa Chiriac (a străzilor Caracal şi Gheorghe Chiţu) trebuie să afle că cele 724.000 de lei alocate pentru proiectarea şi execuţia semaforizării din acea zonă vor fi retrase, banii urmând a fi cheltuiţi pentru alte investiţii prioritare. Poate la anul…
Angajaţii primăriei vor rămâne şi în continuare cu vechile calculatoare, pentru că primăriţa a decis să taie 233.000 din cei 268.000 de lei acordaţi iniţial pentru achiziţia de tehnică de calcul. Au mai fost luaţi 200.000 din cei 350.000 de lei alocaţi iniţial pentru refacerea hărţii de zgomot a Craiovei, dar şi cei 8.000 de lei pentru studiul de fezabilitate al canalizării din zona lacului Hanul Doctorului.
Vor fi alocaţi însă bani în plus (173.000 de lei) pentru modernizarea unor puncte termice ale Termoficării şi pentru realizarea unui plan urbanistic zonal – PUZ – în zona Spitalului Clinic Municipal „Filantropia“ (90.000 de lei).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS