Acasă Local Gorj Primul Centru Naţional „Constantin Brâncuşi“

Primul Centru Naţional „Constantin Brâncuşi“

Autorităţile din Târgu Jiu vor să amenajeze un Centru Naţional de Informare şi Promovare Turistică „Constantin Brâncuşi“. Imobilul în care va funcţiona Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică este situat ultracentral, pe strada Crişan, lângă sediul Prefecturii Gorj. Clădirea în care se intenţionează amenajarea primului Centru naţional de promovare turistică a sculptorului Constantin Brâncuşi, născut în Hobiţa Gorjului, a fost la un moment dat sediul Organizaţiei Judeţene a PSD. Din cauza unor probleme referitoare la modernizarea casei respective, legate de fostul şef al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie, şi de afaceristul româno-american Clement Mocanu, liderii social-democrat gorjeni au renunţat să se mai mute în clădirea din strada Crişan şi au preferat să îşi păstreze sediul în care funcţionează şi în prezent.
Întrucât nu dispun de fonduri suficiente, edilii din Târgu Jiu vor ca Uniunea Europeană să le asigure finanţarea pentru modernizarea şi dotarea clădirii. În acest sens, au fost adoptate două proiecte de hotărâre referitoare la indicatorii tehnico-economici, respectiv la cheltuielile aferente proiectului cu finanţare europeană. Primăria Târgu Jiu urmează să depună dosarul pentru a obţine fondurile necesare, în cadrul Programului Operaţional Regional. La rândul său, municipalitatea urmează să asigure partea de cofinanţare a investiţiei. Clădirea are o suprafaţă construită de 178 de metri pătraţi şi cea desfăşurată de 544 de metri pătraţi. Durata de execuţie a lucrărilor este estimată la opt luni. De asemenea, valoarea estimată a proiectului, care vizează recompartimentarea corespunzătoare a clădirii şi dotarea conform standardelor pentru astfel de spaţii de informare şi promovare turistică, depăşeşte 625.000 de lei.

Vor şi un Muzeu „Brâncuşi“

Viitorul Centru Naţional de Informare şi Promovare Turistică „Constantin Brâncuşi“ este, de asemenea, în imediata apropiere a Parcului Central, unde se găsesc operele brâncuşiene Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor şi Poarta Sărutului. Turiştii vor avea posibilitatea să beneficieze şi de alte servicii, în afara plimbării pe aleile din parc, pe lângă sculpturile lui Constantin Brâncuşi. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Târgu Jiu, în clădirea Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică îşi va desfăşura activitatea, cel mai probabil, Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“, direcţie aflată în subordinea consiliului local. În prezent, instituţia primăriei funcţionează în Casa „Brâncuşi“, din Parcul Central. În momentul în care clădirea din Parcul Central va fi disponibilă, aici se intenţionează să se amenajeze un muzeu dedicat operei şi sculptorului născut la Hobiţa şi desăvârşit la Paris. Municipalitatea a mai încercat, împreună cu o fundaţie din SUA, să construiască un Muzeu „Brâncuşi“ lângă Parcul Coloanei Infinitului. Proiectul a picat însă, fiind considerat inacceptabil de autorităţi, ca urmare a condiţiilor dubioase puse de cei care asigurau finanţarea.

Este absolvent al Facultății de Litere și Științe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.
Exit mobile version