7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVerdict oficial al Universităţii din Bucureşti: Ponta a plagiat

Verdict oficial al Universităţii din Bucureşti: Ponta a plagiat

Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti (UB) a hotărât că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată, „prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele“

Comisia şi-a exprimat cu această ocazie serioase dubii privind calitatea actului de coordonare ştiinţifică în cazul analizat, se arată în raportul Comisiei de Etică.  Una dintre analizele raportului se numeşte „Procedee şi tipuri de plagiere în teza de doctorat a domnului Victor Ponta“, iar cea de-a doua reprezintă o anexă, nr. 2, care cuprinde lista paginilor din teză cu texte reproduse fără respectarea regulilor de citare din cele patru lucrări ştiinţifice sursă. Sunt scoase în evidenţă „locurile foarte multe din teză unde s-a copiat şi în ce fel s-a copiat“, explicând că această copiere a fost făcută „prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele, dar şi prin preluarea fără note de subsol a unor bucăţi de text, ceea ce arată că autorul a văzut măcar cum se citează corect“.

Ce a descoperit Comisia

Teza de doctorat „Curtea Penală Internațională“ susținută în 2003 la Facultatea de Drept a Universității din București de către Victor Ponta încalcă principiile eticii, integrității și bunei conduite în activitatea de cercetare. Printre acuzaţiile aduse „doctorului“ Ponta se numără: preluarea copy-paste, fără citare, a unor blocuri masive de text care ajung și la opt – zece pagini ca întindere, ignorarea voită a bunelor practici din lucrările-sursă pentru plagiat. „Plagiatul masiv din teza de doctorat a lui Victor Ponta nu poate fi pus pe seama unei culturi specifice de redactare pentru perioada în care a fost elaborată teza sau pentru domeniul ei de referință“, se arată în raport.

Ponta a revoluţionat copiatul

„Trăim o perioadă complicată, e vorba de o teză de doctorat din 2003 și pare că nu-i corect să o evaluezi în 2012. În același timp, regulile de bună conduită și normele etice în baza cărora CE a evaluat teza existau înainte de 2003, de aproape 230 de ani. În general, acasă ești învățat cum să te porți. Ți se spune să nu furi, să spui bună-ziua. Pentru asta nu îți trebuie norme de legislație. Dar ele au fost produse de Academie cu aproape 230 de ani în urmă. Cât din lucrare este plagiată? Cel puțin o treime din teză este plagiată. S-a copiat în succesiune. 15 pagini – este cel mai mare bloc copiat. A fost copiat enorm în anumite situații. Pasajele sunt copiate în succesiunea lor din autorul din care s-a preluat, nu mai este nici o justificare aici. Avem un caz foarte interesant: traduse din limba engleză pagini întregi. Avem altă tehnică: mixaj. Sunt copiate bucăți și le ţeşi între ele conform unui scenariu stabilit înainte. Asta arată intenția de copiere: aici a fost o muncă de a asambla paragrafe. Sunt elemente de judecată care aparțin autorilor copiați și care au fost copiate ca atare de domnul Ponta în teza sa. Oare, în 2003, normele de redactare nu erau aceleași? Normele de a cita corect, de a pune ghilimele, note de subsol. Nu exista o teză de doctorat serioasă, care să aibă bibliografie selectivă la final. Nu se permite așa ceva. Nu este posibil să ai o teză de doctorat cu 40 de note la final. Am dorit să dăm un semnal comunității academice că, totuși, ar trebui să ne gândim la lucrurile simple, care țin de morală.
Domnul Victor Ponta a obținut un titlu pe care îl au 10.000 de oameni. Am considerat, uitându-mă zilele trecute la oamenii simpli sau oamenii cu mașini luxoase –  vin cu speranța dată de parcurgerea unui drum dat de studii, certificarea unei competențe la capătul cărora o viață mai bună ar putea fi oferită pe piața muncii. Atunci când acești oameni observă ce se întâmplă cu situația produsă de teza de doctorat a domnului Ponta, ei au mari semne de întrebare legate de validitatea diplomelor de doctorat. Sunt norme elementare, folosirea ghilimelelor e străveche, iar când trebuie să-i demonstrezi cuiva care e cu mâna în buzunarul tău că fură e bizar. Cum să demonstrezi când faptul e evident“, a declarat Marian Popescu, şeful Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti.
Premierul Victor Ponta a declarat vineri că decizia Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, pe care a calificat-o drept „comisie ad-hoc“ special pentru el, este „politică“ şi că singura hotărâre recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică (ANCS).

Istoria plagiatului

Universitatea din București s-a autosesizat în cazul Victor Ponta pe 22 iunie și a solicitat întrunirea de urgență a Comisiei de Etică a Universității din București. La începutul săptămânii – după ce Consiliul Național de Etică din subordinea Ministerului Educației a anunțat că este „singura structură instituțională exclusiv competența“ pe cazul Ponta și după ce Ecaterina Andronescu a declarat că, dacă se stabilește că Victor Ponta a plagiat, se poate merge până la desființarea școlii de doctorat – Universitatea din București a anunțat oficial că nu renunță la analizarea tezei de doctorat a primului ministru.
Consiliul Național de Etică – a cărui componență a fost schimbată din temelii de fostul ministru Liviu Pop chiar înainte de a se pronunța în cazul Ioan Mang – a anunțat oficial decizia în cazul acuzațiilor de plagiat aduse primului-ministru Victor Ponta. Consiliul Național de Etică „apreciază că titlul de doctor în ştiințe juridice, domeniul drept, a fost obținut de domnul Victor Ponta în concordanță cu legislația în vigoare în anul 2003 și calificarea de plagiat în cadrul tezei de doctorat cu titlul «Curtea Penală Internațională» nu se poate susține“, se arată în raportul final oficial al Consiliului aflat în subordinea Ministerului Educației.
Amintim că această decizie este contrară celei anunțate pe 29 iunie de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Consiliul general al CNATDCU este abilitat să analizeze calitatea tezelor de doctorat și să propună ministrului educației retragerea titlului de doctor pentru nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, adică inclusiv pentru plagiat.
„85 de pagini din cele 307, cât cuprinde partea propriu-zisă a tezei de doctorat, fără anexe, reprezintă copieri fără indicarea sursei“, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă Marius Andruh, președintele Consiliului General al CNATDCU, referitor la teza de doctorat a premierului Victor Ponta. Este „plagiatul de tip copy-paste“, a precizat acesta. CNATDCU a propus la finalul ședinței din 29 iunie retragerea titlului de doctor primului-ministru Victor Ponta, propunere care a fost înaintată Ministerului Educației.
Liviu Pop, ministrul educației de la acea vreme, a dat însă un ordin prin care a reorganizat întregul CNATDCU. Ordinul a fost dat cu o seară înainte de ședința Consiliului și a fost publicat în Monitorul Oficial chiar a doua zi, în timp ce membrii CNATDCU se aflau în ședința în care discutau teza de doctorat a lui Victor Ponta – acuzat de plagiat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS