8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConcurs pentru tinerii regizori

Concurs pentru tinerii regizori

Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ lansează un nou concurs de proiecte pentru tinerii regizori. Naţionalul craiovean le oferă o nouă şansă proaspeţilor absolvenţi de Regie şi Scenografie, la aproximativ un an de la cea dintâi iniţiativă de acest gen.
Concursul constă în prezentarea scrisă a unei concepţii regizoral-scenografice în vederea montării unui spectacol la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“.
Este necesar ca textul să aibă la bază o piesă românească contemporană, scrisă în ultimii zece ani, cu maximum opt personaje. Proiectul va fi conceput pentru Sala studio „I.D. Sîrbu“. Regizorul şi scenograful trebuie să fie absolvenţi de studii superioare de specialitate, în ultimii cinci ani.
Reprezentanţii instituţiei craiovene menţionează că textele care nu au mai fost reprezentate pe scenă au prioritate. Condiţia nu este obligatorie, dar va funcţiona ca un criteriu de departajare în cazul unui balotaj.
Proiectul nu este limitativ, numărul de pagini şi forma acestuia sunt la libera iniţiativă a candidatului şi sunt acceptate dramatizări, dar numai după autori autohtoni, în condiţiile menţionate anterior.
Candidaţii pot depune proiectele până pe 31 octombrie 2012, la sediul teatrului, sau le pot transmite prin e-mail ([email protected]) sau fax ( 0251.414.150). Rezultatul va fi anunţat pe 15 decembrie, iar montarea spectacolului va avea loc în perioada 17 septembrie – 9 noiembrie 2013.
Proiectul trecut pentru montarea unei piese contemporane româneşti a fost câştigat de tânăra regizoare Catinca Drăgănescu. Spectacolul se intitulează „Photoshop“ şi a avut premiera în stagiunea trecută a Teatrului Naţional „Marin Sorescu“.
Naţionalul craiovean a mai organizat un concurs şi în urmă cu doi ani, când candidaţii au avut ca temă realizarea unei piese după un text de Ion Luca Caragiale. Câştigător a fost proiectul regizoarei Diana Dragoş, care împreună cu scenografa Adriana Dinulescu a montat la Sala „I.D. Sîrbu“ spectacolul „Conu’ Leonida faţă cu Reacţiunea“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS