7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalManţog şi Vulpe, apţi medical să execute pedeapsa

Manţog şi Vulpe, apţi medical să execute pedeapsa

Strămutaţii de lux Ionel Manţog şi Ion Vulpe pot să execute pedeapsa de cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă calificată pe care au primit-o din partea magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Cei doi politicieni au fost duşi ieri la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Târgu Jiu pentru investigaţiile medicale procedurale obligatorii, astfel încât să se stabilească dacă pot să suporte fără probleme regimul de detenţie şi dacă nu suferă de vreo boală gravă. Ionel Manţog şi Ion Vulpe au fost escortaţi în permanenţă de doi poliţişti şi nu le-au fost date jos cătuşele nici când le-au fost realizate ecografiile şi alte analize de rutină. „A fost o procedură standard aplicată celor doi, în baza unui protocol pe care Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu îl are cu penitenciarul. Se fac câteva analize pentru a se stabili dacă  pot fi încarceraţi fără probleme din punct de vedere medical“, a precizat Alina Bumbaru, medic la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu. Potrivit cadrelor medicale de la SJU, analizele medicale nu au scos în evidenţă probleme deosebite, cei doi condamnaţi putând fi încarceraţi.

Pe mâna aceluiaşi medic ca după accidentul cu ambulanţa

Interesant este că Ionel Manţog a fost consultat ieri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, de medicul Alina Bumbaru, aceeaşi care i-a acordat primul ajutor în urma accidentului cu ambulanţa petrecut în luna noiembrie 2009. Cel mai afectat de situaţia în care se află părea ieri Ion Vulpe. Tot timpul acesta a ţinut capul în pământ şi nu a răspuns la nici una dintre întrebările jurnaliştilor. Ionel Manţog părea mai degrabă crispat şi lăsa senzaţia că încă nu-i vine să creadă că va sta pentru următorii cinci ani după gratii. Cei doi strămutaţi de lux vor fi încarceraţi la Penitenciarul din Craiova, urmând să se decidă dacă ulterior vor fi transferaţi în Gorj, la Penitenciarul din Târgu Jiu. Vecini de vile de lux în cartierul Primăverii din Târgu Jiu, Ionel Manţog şi Ion Vulpe au împărţit şi camera de arest a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, dar şi cătuşele, cu toate că fac parte din partide diferite.

Îi paşte excluderea
din partid  

În ceea ce priveşte situaţia politică a celor doi condamnaţi, liderii judeţeni ai PDL şi PSD se gândesc deja la excludere. Dan Vâlceanu, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Judeţene a PDL Gorj, s-a declarat şocat de cele întâmplate, însă a precizat că orice membru de partid care a suferit o condamnare riscă excluderea din formaţiunea politică din care face parte. Referitor la soarta lui Ion Vulpe, până recent consilier judeţean, ca şi Ionel Manţog, conducerea PSD ezită să ia o decizie tranşantă: „Comisia cu specialitate juridică se va autosesiza şi va propune să se ia măsurile care se impun. În asemenea situaţii, când e vorba de viaţa unui om, fie că e vorba de Ionel Manţog sau Ion Vulpe, care a intrat acuma într-o sferă, în afara celei politice, cred că trebuie lăsat în pace. Nu trebuie pusă problema dacă suferă PSD-ul sau PDL-ul, ci e problema familiilor respective şi trebuie lăsaţi în pace“, a declarat Ion Călinoiu, şeful Consiliului Judeţean Gorj şi preşedintele executiv al Organizaţiei Judeţene a PSD. De amintit că şi Ion Călinoiu a fost cercetat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj pentru modul în care şi-a construit vila de strămutat de lux din cartierul Primăverii, însă nu a fost găsit vinovat de comiterea vreunei infracţiuni.

Soţia lui Manţog
a fost achitată

În legătură cu vila de strămutat de lux a familiei Manţog a fost cercetată de procurorii anticorupţie şi Ecaterina Manţog, judecătoare la Tribunalul Gorj. Soţia politicianului a fost însă achitată definitiv. Potrivit anchetatorilor, judecătoarea Manţog, acuzată de fals în declaraţii, nu îşi trecuse în declaraţia de avere un teren de 400 de metri pătraţi din comuna Slivileşti, cu scopul de a ascunde o faptă de corupţie, respectiv modul ilicit în care soţul său dobândise terenul respectiv. În rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Ionel Manţog şi Ion Vulpe sunt descrise în detaliu practicile la care au apelat cei doi pentru a dobândi terenuri şi gospodării în zonele ce urmau să intre în exploatarea carierelor miniere. „Practica învinuiţilor de a beneficia de foloase necuvenite prin reconstrucţiile efectuate se realiza după următorul scenariu: identificau în preliminarul activităţii de producţie sau în perimetrul de locuinţă persoanele ce urmau să fie afectate de exploatările miniere, după care trimiteau subordonaţi pentru a-i convinge pe aceştia să vândă, spunându-le fie că exploatarea nu va ajunge niciodată să le afecteze gospodăria, fie că li se vor plăti sume de bani tardiv şi mai mici decât cele plătite de inculpaţi. În acest mod convingeau persoanele să vândă, iar în scurt timp încheiau convenţiile de schimb cu exploatările miniere, în virtutea cărora le erau reconstruite vile de lux în municipiul Târgu Jiu, din banii CNLO“, se menţionează în rechizitoriul de trimitere în judecată. Tot în legătură cu vila de strămutat de lux a lui Manţog a fost condamnat şi ex-preşedintele PDL Gorj, deputatul Cosmin Popescu. Acesta a primit un an de închisoare cu suspendare din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru infracţiunea de favorizare a infractorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS