6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAnveloparea blocurilor din Craiova, pe banii UE

Anveloparea blocurilor din Craiova, pe banii UE

Primăria strânge date tehnice de la asociaţii pentru a scrie un proiect cu finanţare UE privind reabilitarea termică a blocurilor şi înlocuirea sistemului de distribuţie a energiei termice, pentru a permite debranşarea individuală a rău-platnicilor. 300 de milioane de euro vor fi disponibile la nivel naţional pentru aceste proiecte.

Primăria Craiova cere asociaţiilor de proprietari din oraş mai multe informaţii despre blocurile de locuinţe, pentru a scrie un proiect cu finanţare UE privind reabilitarea termică a acestora. „În bugetul pe 2013, prevăzusem suma de 15 milioane de euro pentru reabilitarea termică a 500 de scări de bloc. Acum nu mai este nevoie, pentru că vom folosi fondurile europene. Vom avea şi noi o cotă de finanţare. În prezent însă, desfăşurăm o analiză împreună cu asociaţiile de proprietari, strângem date tehnice necesare atunci când vom scrie proiectul. Aşteptăm ghidurile de finanţare, pentru a vedea cum ne încadrăm în condiţiile de eligibilitate“, a precizat primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu. Ca model, primăria intenţionează să reabiliteze termic un bloc de locuinţe, inclusiv în ceea priveşte mutarea pe orizontală a reţelei de distribuţie a energiei termice. „Vom trage la sorţi un bloc, pe care îl vom reabilita ca model“, a mai spus primarul.
La rândul său, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, a declarat că a informat toate primăriile din regiune despre această sursă de finanţare.
„Ghidurile de finanţare, elaborate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), sunt încă în lucru. Noi am trimis informaţiile preliminare, pentru ca primăriile să strângă date tehnice şi să fie pregătite atunci când vor fi gata ghidurile. După elaborarea acestor ghiduri, vom şti cu exactitate care sunt condiţiile de eligibilitate“, a explicat Marilena Bogheanu.
De principiu, autorităţile au gândit o schemă de finanţare de 300 de milioane de euro în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), în care asociaţiile de proprietari ar putea suporta 20% din investiţii. Eligibile ar putea fi blocurile construite în perioada 1950-1990 din cartierele sărace. Pe lângă anvelopare, iniţiatorii au propus finanţarea unor activităţi ca izolarea termică a pereţilor exteriori, înlocuirea ferestrelor şi uşilor exterioare cu tâmplărie performantă, termohidroizolarea terasei, precum şi a planşeului pentru ultimul nivel sau a celui situat deasupra subsolului, pentru blocurile care au locuinţe la parter. De asemenea, banii europeni ar putea fi folosiţi pentru demontarea şi remontarea instalaţiilor exterioare, lucrări de refacere a faţadelor anvelopate şi a celor cu potenţial de desprindere. Proprietarii ar putea moderniza inclusiv instalaţiile de distribuţie a agentului termic aferente părţilor comune. În prezent, nu se ştie dacă suma alocată la nivel naţional va fi repartizată global sau pe regiuni. În cazul repartizării indicative pe regiuni, Oltenia ar primi 37,5 milioane de euro.
Sistemul actual de distribuţie a energiei termice dă mari bătăi de cap Regiei Autonome de Termoficare (RATf) Craiova, deoarece este pe verticală, iar rău-platnicii nu pot fi debranşaţi individual. Potrivit unei estimări din 2011 a RATf, realizarea unui sistem de distribuţie orizontal pentru cele 2.870 de blocuri racordate încă la sistemul centralizat de încălzire ar costa circa 33 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS