16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjManţog şi Vulpe, cinci ani de închisoare cu executare

Manţog şi Vulpe, cinci ani de închisoare cu executare

Strămutaţii de lux Ionel Manţog şi Ion Vulpe au fost condamnaţi fiecare la câte cinci ani de închisoare cu executare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi au ajuns aseară în arestul IPJ Gorj. Magistraţii Instanţei Supreme au pronunţat ieri sentinţa prin care cei doi strămutaţi de lux trebuie să meargă la puşcărie. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis după trei amânări să facă publică pronunţarea prin care Ionel Manţog şi Ion Vulpe au primit câte cinci ani de închisoare cu executare pentru infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată.
Înainte de a lua o decizie în ceea ce îi priveşte pe cei doi politicieni gorjeni, magistraţii bucureşteni au casat integral sentinţa Curţii de Apel din Alba Iulia şi au schimbat încadrarea juridică a faptelor. De precizat că la Curtea de Apel din Alba Iulia, Ionel Manţog şi Ion Vulpe primiseră fiecare câte un an şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, scăpând de acuzaţiile de corupţie care le fuseseră aduse de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

A primit vestea de la jurnalişti

Tot în sentinţa de ieri, judecătorii Instanţei Supreme au dispus confiscarea de la Ionel Manţog a sumei de 378.526,5443 lei, iar de la Ion Vulpe a sumei de 454.773,8047 de lei, bani dobândiţi din săvârşirea infracţiunii. Fostul preşedinte al democrat-liberalilor gorjeni mai are de achitat cheltuieli judiciare în sumă de 7.000 de lei, în aceeaşi situaţie aflându-se şi fostul vicepreşedinte al PSD Gorj, Ion Vulpe. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă, cei doi condamnaţi având obligaţia să se prezinte la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, pentru a fi introduşi în arest. Contactat ieri telefonic de jurnaliştii locali, Ionel Manţog s-a arătat surprins de vestea primită, spunând că nu ştia că a fost condamnat la închisoare cu executare, după care şi-a închis telefonul mobil.

Proces finalizat după aproape şapte ani

Procesul în care au fost judecaţi Ionel Manţog şi Ion Vulpe a durat aproape şapte ani. Cei doi politicieni locali au fost trimişi în judecată în baza unui rechizitoriu întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie, în anul 2005. Procesul a început la Tribunalul Gorj, însă avocaţii celor doi au reuşit să obţină strămutarea dosarului la Tribunalul din Sibiu. După zeci de amânări şi termene, magistraţii sibieni au desfiinţat acuzaţiile de corupţie la adresa lui Manţog şi Vulpe şi i-au condamnat la închisoare cu suspendare, pronunţarea fiind făcută abia în anul 2011.
Tot anul trecut, Curtea de Apel din Alba Iulia a menţinut condamnarea la un an şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru Manţog şi Vulpe, pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Ionel Manţog, fost director de Resurse Umane în cadrul ex-Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia (CNLO), şi Ion Vulpe, fost director al CNLO, au fost acuzaţi că şi-au construit vile de lux, în schimbul unor case ţărăneşti modeste care urma să fie strămutate de compania minieră şi au folosit informaţii din interiorul CNLO pentru a-şi construi vilele, în cartierul Primăverii din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS