24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAngela Merkel: Este inacceptabilă încălcarea statului de drept în România

Angela Merkel: Este inacceptabilă încălcarea statului de drept în România

Germania consideră „inacceptabilă“ procedura de destituire din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, considerând că sunt încălcate principiile statului de drept, relatează AFP

ancelarul german Angela Merkel (foto) a declarat ieri că statul de drept a fost încălcat „în mod inacceptabil“ în România în timpul luptei pentru putere dintre liderii ţării. Administraţia germană a urmărit evoluţia politică din România cu mare îngrijorare şi se aşteaptă ca autorităţile să restabilească încrederea în ţara lor, cancelarul Angela Merkel considerând că acţiunile împotriva preşedintelui Băsescu sunt inacceptabile, transmite postul public de radio ORF Austria.

Merkel a discutat, ieri, la telefon, cu preşedintele român Traian Băsescu, iar acesta i-a confirmat motivele îngrijorării, a anunţat biroul de presă al guvernului german, relatează Bloomberg.

Valorile comune ale Uniunii Europene se aplică şi României, a subliniat aceasta.

„Cancelarul consideră inacceptabil ca principiile de bază ale statului de drept să fie încălcate într-o ţară membră a Uniunii Europene“, potrivit comunicatului, care nu face alte precizări.

„Demersurile guvernului român condus de premierul Victor Ponta şi procedura de destituire a preşedintelui Traian Băsescu sunt inacceptabile. Noi aşteptăm ca autorităţile române să restabilească încrederea în ţara lor şi în principiul statului de drept. Suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi iniţierea referendumului, toate acestea au avut loc într-o manieră care a ignorat principiile statului de drept, fiind lipsită de respectul pentru structurile constituţionale“, a reacţionat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert.

Acesta mai arată că, anterior iniţierii acestor proceduri, Curţii Constituţionale din România „i-au fost reduse“ din drepturi şi competenţe şi se insistă asupra faptului că independenţa şi echilibrul dintre cele trei puteri ale statului trebuie garantate în continuare.

 

Ponta: Nu Merkel votează pe 29 iulie, ci poporul român

 

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, comentând declarația cancelarului Germaniei, Angela Mekel, că nu Merkel votează la referendumul de pe 29 iulie, ci poporul român, şi că ceea ce vor vota românii nu poate fi schimbat de nimeni.

„Bănuiesc că nu doamna Merkel o să voteze pe 29. Şi bănuiesc că votul oamenilor de pe 29 nu va fi contestat de nimeni. Doamna Merkel şi creştin-democraţii germani – pentru că doar ei sunt cei care îi ţin partea domnului Băsescu şi PDL – sunt cei care au crezut totdeauna în austeritate, în tăieri – e adevărat, austeritate mai mult în România, şi în Grecia, şi în Italia, şi în Spania, mai puţin la dânşii -, în timp ce restul Europei spune un singur lucru: că suntem în standarde europene şi că problema poate fi rezolvată doar de locuitorii României. Indiferent ce vor creştin-democraţii germani, românii vor vota în România şi votul de pe 29 va lămuri lucrurile“, a spus Ponta.

El a precizat că Berlinul este unul dintre oraşele europene pe care le va vizita pentru a vorbi despre situaţia din România, arătând că iniţial va pleca la Bruxelles, apoi către celelalte cancelarii.

Ponta a subliniat că preşedintele suspendat, Traian Băsescu, „uită“ să spună că a fost suspendat de două treimi din parlament, inclusiv prin voturile unor membri ai PPE şi că poporul român, pe 29 iulie, va decide.

„Ce decide poporul român nu poate fi schimbat de nimeni, nici de Băsescu, nici de Ponta, nici de Merkel, de nimeni“, a subliniat Ponta.

El a arătat că „minciunile şi calomniile proferate de toţi cei de la PDL, inclusiv de Traian Băsescu“, fac rău României.

„Ei (democrat-liberalii – n.r.) se plâng la colegii lor populari europeni, cei care sunt adepţii doar ai austerităţii şi ai tăierilor şi cei care l-au sprijinit pe Traian Băsescu când tăia salarii şi pensii şi distrugea economia noastră şi o structură socială. Normal, fiecare ţine cu ai lui“, a spus Ponta.

El a dat asigurări că guvernul va funcţiona la capacitate maximă şi îşi va îndeplini toate obligaţiile faţă de CE, FMI.

„O să lucrăm mult mai liber acum, fără blocaj“, a spus Ponta.

Mihai Răzvan Ungureanu: Abuzurile inimaginabile ale puterii pot izola România pe plan internaţional

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat ieri că „abuzurile inimaginabile“ ale actualei puteri constatate de cancelariile statelor partenere pot duce într-un termen scurt la izolarea României în plan internaţional.

Mihai Răzvan Ungureanu a apreciat reacţiile din Europa şi de peste ocean la adresa României ca fiind „cea mai dură critică pe care o primeşte un guvern al României şi o majoritate parlamentară de 20 de ani încoace“.

„Valul de critici care vin din Europa, de peste Ocean, din capitalele acelor state cu care România are parteneriate strategice, din capitalele statelor care fac parte ca şi România din UE şi din Alianţa Nord-Atlantică este răspunsul instituţional foarte precis, replica severă la adresa tentativelor de distrugere a statului de drept. Trebuie ştiut un lucru, cu excepţia anilor 1990 şi 1991, nu ne-am mai confruntat niciodată cu asemenea declaraţii foarte dure, cu atât mai mult în perioada de când suntem membru al NATO şi al UE. O spun cu toată răspunderea, având o experienţă diplomatică şi de comunicare internaţională pe care domnii Antonescu şi Ponta n-o au“, a precizat Ungureanu.

El a arătat că aceste reacţii oficiale din Europa şi de peste ocean „trebuie citate într-o cheie aparte“.

„Aceste reacţii oficiale trebuie citate într-o cheie aparte, pentru că sunt redactate într-un limbaj diplomatic, limbajul diplomatic atenuează severitatea. Este cea mai dură critică pe care o primeşte un guvern al României şi o majoritate parlamentară de 20 de ani încoace“, a arătat Mihai Răzvan Ungureanu.

În opinia fostului premier, acest fapt prăbuşeşte imaginea ţării şi va avea consecinţe incalculabile asupra modului în care România este privită în mediul internaţional, asupra economiei României pe pieţele internaţionale.

„Abuzurile inimaginabile ale puterii constatate de cancelariile statelor partenere şi prietene vor duce întrun termen scurt la izolarea României în plan internaţional. Ignorarea lor arogantă, minimalizarea lor reprezintă proba clară a faptului că puterea a orbit: nu vede sau nu ţine cont deloc de consecinţele dezastruoase pe care atitudinea aceasta sfidătoare le atrage asupra tuturor cetăţenilor României“, a precizat Mihai Răzvan Ungureanu.

El a arătat că la jumătatea acestei săptămâni va apărea raportul pe ţară al MCV şi că acesta va reprezenta proba adevărului. „La jumătatea acestei săptămâni vom avea raportul pe ţară al MCV. Va fi proba acestui adevăr. Raportul va ţine cont de situaţia în care se află România şi statul de drept astăzi“, a adăugat Mihai Răzvan Ungureanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS