10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Dezastru la bac

Şi în acest an, examenul de maturitate s-a dovedit a fi pentru mulţi dintre elevii din Oltenia o încercare grea, dacă ar fi să judecăm după rezultatele catastrofale obţinute

În acest an, în judeţul Dolj, promovabilitatea este de 40,9% din totalul de peste 7.000 de absolvenţi înscrişi. Matematica a fost cea care i-a tras în jos pe mulţi dintre absolvenţi, aici fiind obţinute cele mai slabe rezultate. Comparativ cu anul trecut, rezultatul este mai bun, pentru că în 2011 doar 39,37% din totalul absolvenţilor înscrişi la bac au promovat. Elevii care au obţinut medii între 5 şi 5,99 și nu au reuşit să promoveze în această sesiune mai au o şansă. Ei pot să se înscrie la sesiunea din toamnă, care se va desfăşura în perioada august – septembrie 2012. La sesiunea din toamnă, aceștia pot alege să dea examen la oricare dintre materii, cea pe care ei o consideră că i-ar ajuta să îşi mărească media.
Astăzi, elevii care consideră că evaluarea lor nu s-a făcut corect pot depune contestaţii între orele 8.00 – 12.00. De pe 10 până pe 12 iulie se vor rezolva contestaţiile, iar pe 13 iulie se vor afla rezultatele finale. „Absolvenţii vor depune contestaţiile la centrele de examinare. Precizez că avem în judeţul Dolj şi trei medii de zece, două obţinute de absolvenţi de la Colegiul «Elena Cuza» din Craiova şi una obţinută de un absolvent de la Colegiul «Carol I». Cu privire la procentul de promovabilitate, el este mai ridicat comparativ cu anul trecut şi sperăm să se modifice în urma contestaţiilor“, a precizat Georgică Bercea, inspector general al ISJ Dolj.

70% dintre elevi au picat bacul în Mehedinți

În Mehedinți, doar 30,88% dintre elevii înscrişi au reuşit să obţină notă de trecere la examenul de bacalaureat, procentul de 70% picaţi fiind dezastruos.
Aşa cum era de aşteptat, liceele Auto, Şimian şi Halânga au cele mai slabe rezultate. La Şimian, nici un elev nu a obţinut notă de trecere, promovabilitatea fiind 0. La Liceul Halânga, doar doi candidaţi au reuşit să treacă examenul de maturitate, mediile fiind de 8,24% şi 6,33, în timp ce Liceul Auto nu are decât un singur elev care a obţinut notă de trecere, 6,20.
Anul acesta, 914 din cei 3.223 de absolvenţi de liceu înscrişi la examenul de bacalaureat au obţinut medii de promovare.
„Conform rezultatelor, 2.014 candidaţi au fost respinşi. În urma calculelor, reiese că în judeţul Mehedinţi gradul de promovabilitate este de 30,88%. Este un procent mic. În primul rând, elevii nu se pregătesc, în al doilea rând subiectele ar trebui să fie adecvate profilului fiecărui liceu şi în funcţie de dorinţele fiecăruia – o temă, de altfel, foarte dezbătută. Şi nu în ultimul rând, a fost un bacalaureat corect, asta este“, a declarat Marian Şuţă, inspector general la ISJ Mehedinţi.
Anul trecut, procentul de promovabilitate la nivelul judeţului Mehedinţi a fost de 28,16 la sută, unul din cele mai mici din ţară.

Catastrofă în Olt

Oltul este unul dintre cele două judeţe din ţară unde rata de promovabilitate a fost mai mică de 30%. Aici s-a înregistrat una dintre cele mai dramatice diferenţe între rezultatele din 2012 şi cele de anul trecut, când peste 54% din elevi au promovat bacalaureatul.

Puţin mai bine în Gorj

În judeţul Gorj a fost înregistrată o promovabilitate de 46,29%. Mulţi dintre absolvenţii care au mers ieri la unităţile de învăţământ s-au arătat dezamăgiţi de rezultate şi au declarat că vor face contestaţii. Acestea pot fi depuse astăzi, în intervalul orar 8.00 – 12.00.
Reevaluarea lucrărilor se va face în următoarele trei zile, iar rezultatele finale vor fi publicate vineri. Promovabilitatea la examenul de bacalaureat care a avut loc în anul 2011 a fost de 35,37%.

325 de note de 10, în Dolj  

325 de note de 10 s-au obţinut în judeţul Dolj la probele examenului de bacalaureat. Dintre acestea, cele mai multe (65) au fost la biologie, 63 la geografie şi 49 la limba română şi istorie. După numărul de note maxime primite de elevi la bacalaureat, Doljul se clasează primul între judeţele Olteniei.
Redacţia GdS

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS