9.8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGeneza, în patruzeci de minute şi şapte tablouri

Geneza, în patruzeci de minute şi şapte tablouri

Ruxandra Mihaela Enache are 22 de ani şi, de câteva zile, este absolventă a Departamentului de Arte din Craiova. Peste alte câteva zile, Ruxandra susţine primul său spectacol de după studenţie. Unul construit pe fraternitatea a trei arte: teatru, dans şi muzică.
Spectacolul este intitulat „Simţuri“ şi are loc joi, 12 iulie, în Aula „Buia“ a Facultăţii de Agronomie din Craiova, începând cu ora 19.30.
Conceptul şi coregrafia îi aparţin Ruxandrei, care ne-a mărturisit că „Simţuri“ este materializarea unei dorinţe. „Totul a pornit de la dorinţa mea de a dansa. Mi-am dat seama că nu trebuie să aştept să fiu distribuită de alţii când îmi pot crea eu însămi spectacolele şi rolurile pe care le doresc“. Mai apoi, Ruxandrei i s-au alăturat ceilalţi doi performeri: Dragoş Teodorescu, perechea sa de dans, şi Geo Fabian, care va interpreta live muzica, la pian. Au urmat multe luni de improvizaţii şi căutări. „În perioada aceea rămâneam ultima prin şcoală, mi s-a întâmplat să mă şi închidă acolo o dată“, spune Ruxandra.
După ce au fost asamblate cele şapte secvenţe, cei doi colegi au venit cu propuneri, iar Geo Fabian a compus fragmentele muzicale, în timp ce ea şi Dragoş dansau. Muzica este, aşadar, originală, cu excepţia unei inserţii din Chopin şi are la bază improvizaţiile lui Geo. Un aspect interesant, căci, spre deosebire de alte spectacole de teatru coregrafic, care se clădesc pe baza muzicii, în „Simţuri“ procesul este inversat. Muzica este cea care se adaptează mişcării, izvorând din dans.

Strângere de fonduri pentru Bibliotecă

Evenimentul este caritabil, susţinut de Rotaract Craiova şi este destinat strângerii de fonduri pentru Biblioteca Departamentului de Arte Craiova. Spectacolul va fi urmat de o recepţie.
Invitaţiile, în valoare de 20 de lei, pot fi procurate înainte de începerea spectacolului de la orice membru Rotaract sau telefonic la: 0745 32 85 77 / 0742 22 20 63, iar suma strânsă din vânzarea acestora va fi folosită pentru achiziţionarea unor volume de literatură specializată rare, care nu se găsesc pe piaţa din România, şi pentru amenajarea spaţiului de lectură pentru studenţii de la Actorie. Biblioteca Departamentului de Arte posedă 5.000 de volume de specialitate, reviste de teatru și film și o sală de lectură. Spațiul este, însă, insuficient: cei peste 100 de studenţi şi masteranzi au la dispoziţie doar două bănci de studiu, astfel că unul dintre obiectivele Rotaract este şi achiziţionarea unor bănci, rafturi și scaune suplimentare, care vor permite ca mai multe persoane să poată studia simultan.

O viziune asupra Genezei

Tema este cutezătoare: în patruzeci de minute şi şapte tablouri scenice, ni se propune o viziune asupra Genezei Biblice, pe traseul: naşterea, descoperirea propriului corp, a naturii şi a celor patru elemente, descoperirea iubirii, pierderea iubirii, criza şi moartea. Am întrebat-o pe Ruxandra de ce a ales ceva de o asemenea complexitate. „M-am gândit – dacă ar fi să fac un singur spectacol, reprezentativ, despre ce ar fi? Apoi s-a conturat, cu teme şi subteme. Am pornit de la ideea Genezei, iar pe parcurs, în timpul repetiţiilor, am descoperit ce intrigi mai pot apărea“. Un motiv recurent în spectacolul pregătit pentru joi este cel al fetusului, împrumutat din dansul japonez butoh, care prezintă emoţii în general negative (butoh a apărut ca reacţie la catastrofele nucleare şi unul dintre elementele sale distinctive îl reprezintă corpurile vopsite în alb).
Spectacolul este gândit pe baza unor perechi antagonice – simţuri/sentimente, principiul masculin/principiul feminin, universul interior/universul exterior. Transcenderea graniţei dintre simţ şi sentiment este firul roşu care ghidează cele patruzeci de minute de teatru-dans, iar opţiunea pentru combinaţia dintre cele două arte este în ton cu viziunea tematică. Funcţionarea lumii, spun performerii, este determinată de confluenţa simţurilor, iar lucrurile esenţiale se află dincolo de cuvinte. Întregul spectacol va fi acompaniat de o proiecţie live a acţiunii de pe scenă. Ruxandra, Dragoş şi Geo vă aşteaptă cu drag.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS