17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCurtea Constituţională a evitat un răspuns clar în privinţa suspendării

Curtea Constituţională a evitat un răspuns clar în privinţa suspendării

Magistraţii au analizat fiecare dintre cele şapte puncte din cererea USL şi nu au găsit nici o faptă gravă, aşa cum prevede Constituţia,
pentru suspendarea preşedintelui ţării

La unul dintre capetele de acuzare, Curtea Constituţională a constatat vineri că Traian Băsescu nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. În orice caz, exercitarea de către preşedinte a unui rol activ în viaţa politică şi socială a ţării nu poate fi caracterizată ca un comportament contrar Constituţiei.
La un alt capăt de acuzare, „Asumarea iniţiativei unor măsuri economice poate fi o încercare de diminuare a rolului premierului“, Curtea Constituţională apreciază faptul că preşedintele, prin comportamentul său politic, şi-a asumat public iniţiativa luării unor măsuri economico-sociale, înainte să fie adoptate de guvern, poate fi reţinut ca o încercare de a diminua rolul premierului. „Faptul că preşedintele României, prin comportamentul său politic, şi-a asumat public iniţiativa unor măsuri economico-sociale, înainte ca acestea să fie adoptate de către guvern, prin asumarea răspunderii, poate fi reţinut ca o încercare de a diminua rolul şi atribuţiile primului‑ministru. De aceea, această atitudine imputată domnului Traian Băsescu nu poate fi încadrată în conceptul „opinii şi opţiuni politice“, astfel cum acesta a fost stabilit de Curtea Constituţională prin Avizul consultativ nr. 1 din 5 aprilie 2007, potrivit căruia preşedintele României poate, în virtutea prerogativelor şi a legitimităţii sale, să exprime, să formuleze observaţii şi critici cu privire la funcţionarea autorităţilor publice şi a exponenţilor acestora“, se arată în avizul Curţii.

Despre măsurile privind salariile şi pensiile, care aparţin guvernului – simple afirmaţii

Curtea a reţinut că motivele invocate de autorii cererii de suspendare a preşedintelui privind încălcarea de şeful statului a unor drepturi fundamentale, cum sunt dreptul la muncă şi dreptul la pensie, nu se pot constitui în elemente ce conduc la atingerea substanţei acestor drepturi fundamentale. În acest sens, Curtea Constituţională (CC) constată că măsurile legislative referitoare la diminuarea salariilor şi a pensiilor au fost adoptate de către guvern, prin asumarea răspunderii, notează Curtea în avizul său privind suspendarea din funcţie a preşedintelui. În ceea ce priveşte declaraţiile lui Traian Băsescu referitoare la comunitatea romă şi sancţionarea acestuia de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, rămâne ca parlamentul să decidă, pe baza datelor şi a informaţiilor care-i vor fi prezentate cu ocazia dezbaterilor, asupra existenţei şi gravităţii acestor fapte.

Nu se poate reţine încălcarea prevederilor referitoare la independenţa justiţiei

Curtea Constituţională precizează că nu se poate reţine încălcarea de către preşedinte a prevederilor constituţionale referitoare la independenţa justiţiei, declaraţiile critice formulate de acesta nefiind de natură să determine magistraţii să nu‑şi îndeplinească atribuţiile constituţionale.
În legătură cu acuzaţiile din cererea de suspendarea privind încălcarea în mod repetat de către preşedinte a principiului separaţiei puterilor în stat şi a independenţei justiţiei, Curtea Constituţională reţine că declaraţiile în acest sens invocate în document „nu au produs efecte juridice, neavând un caracter decizional“.

Declaraţiile lui Băsescu despre decizii ale CC nu au adus atingere independenţei judecătorilor

Curtea Constituţională susţine că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu decizii din trecut ale CC „nu au fost de natură a aduce atingere independenţei judecătorilor constituţionali“.
Curtea afirmă, în avizul legat de cererea de suspendare din funcţie a şefului statului, că susţinerea legată de afirmaţia preşedintelui privind nedesemnarea unui premier de la USL este nerelevantă, având în vedere că actualul şef al guvernului, numit de Traian Băsescu, este preşedinte al PSD. „Cu privire la aceste susţineri, Curtea constată că sunt nerelevante, în situaţia în care primul-ministru al României este preşedintele Uniunii Social Democrate (Liberale, n.r.), desemnat de preşedintele României“, se arată în avizul Curţii.
Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS