22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎmpărţeală de funcţii în USL

Împărţeală de funcţii în USL

Consiliul Local Craiova a decis: mormintele vor fi împărţite de pesedistul Florentin Tudor şi liberalul Alexandru Beţiu, iar de vânzarea cabinetelor medicale se vor ocupa Cristina Calangiu (PNL) şi Nicuşor Cotescu (PSD)

Şedinţa de ieri a Consiliului Local Craiova a fost una destul de neinteresantă. Practic, noua putere din legislativul craiovean nu a făcut altceva decât să-şi numească membrii fideli în consiliile de administraţie de la instituţiile aflate în subordinea municipalităţii, precum Regia de Termoficare, Regia Autonomă de Transport (RAT) şi Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL). Împărţirea posturilor s-a făcut pe baza algoritmului politic, adică cele mai multe funcţii le-au luat liberalii şi pesediştii, oferindu-le însă câteva astfel de locuri în consiliile de administraţie – nu multe, să nu capete cumva putere decizională – şi celorlalte formaţiuni politice – UNPR, PDL, PP-DD.

Cine dă mormintele?

Printre altele, legislativul local a decis că activitatea lui Gabriel Şerban, administrator public şi director general la SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, va fi evaluată de o comisie formată din cinci persoane: Răzvan Socoteanu (PNL), Florentin Tudor (PSD), Alin Mitrică (PSD), Gheorghe Albăstroiu (UNPR), Marian Vasile (PDL). Aceştia vor decide dacă pedelistul mai merită sau nu să-şi păstreze postul. La rândul său, Flavius Sirop, administratorul public de la SC Salubritate Craiova SRL, va fi evaluat de o comisie compusă din Răzvan Socoteanu (PNL), Nicuşor Cotescu (PSD), Dorel Voicu (PSD), Mihail Genoiu (UNPR), Mihai Cilibiu (PP-DD).
Consiliul local a stabilit şi cine se va ocupa de vânzarea spaţiilor comerciale şi a cabinetelor medicale aflate în proprietatea municipalităţii. Astfel, din Comisia pentru vânzarea spaţiilor comerciale şi de prestări servicii vor face parte liberalii Răzvan Socoteanu şi Nicoleta Popescu, împreună cu pesedistul Sorin Manda, în timp ce de vânzarea cabinetelor medicale se vor ocupa Cristina Calangiu (PNL) şi Nicuşor Cotescu (PSD). De asemenea, legislativul local i-a desemnat şi pe cei doi membri din Comisia de atribuire a locurilor de înhumare. De împărţirea mormintelor se va ocupa în continuare, pentru încă un mandat, pesedistul (acum viceprimar) Florentin Tudor, alături de care, în locul pedelistului Marian Vasile a fost desemnat liberalul Alexandru Beţiu.
Proiectul privind stabilirea membrilor în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ a fost retras deoarece nu s-au făcut suficiente propuneri pentru ocuparea tuturor locurilor în aceste foruri de conducere ale grădiniţelor, şcolilor şi liceelor.

Ceartă pe scaunul cel mare

Episodul cel mai interesant al şedinţei de ieri s-a petrecut, de fapt, înainte de sunetul clopoţelului care-i cheamă pe consilieri în sală şi a constat într-o ceartă pe scaunul cel mai înalt de la prezidiu.
De când a devenit Olguţa Vasilescu primar al Craiovei, la prezidiul consiliului local a fost aşezat un scaun aparte, mai înalt decât celelalte, special pentru noul edil. La primele şedinţe ale legislativului craiovean, Olguţa a ocupat jilţul cu pricina, un semn de dominaţie asupra consiliului local, aidoma dominaţiei asupra parlamentului pe care o manifestă premierul Victor Ponta. Doar că ieri, după regula alfabetică, preşedinte de şedinţă s-a nimerit un uneperist. Şi nu oricare, ci încăpăţânatul Gheorghe Albăstroiu, care n-a putut înghiţi „dominaţia“ primăriţei asupra consilierilor.
Albăstroiu s-a aşezat pe scaunul cel mai înalt din prezidiu, poziţie care de două decenii încoace a fost ocupată de preşedintele de şedinţă. „Afrontul“ n-a fost trecut cu vederea de consilierul personal al primăriţei, Cristi Constantinescu. Acesta s-a înfiinţat instantaneu în faţa prezidiului şi a încercat să-l convingă pe consilierul local să-i lase acel loc Olguţei Vasilescu. Şi-a făcut însă apariţia şi secretarul municipiului, Nicoleta Miulescu, ce a încercat să-i explice consilierului de imagine al Olguţei că locul din centrul prezidiului trebuie să fie al celui care conduce şedinţa. Nu după mult timp a intervenit în discuţie şi pesedista Bianca Predescu, aceasta – cum altfel – ţinându-i partea primăriţei, colega sa de partid.
Până la urmă, impasul politic pe scaunul de la prezidiu s-a finalizat printr-un compromis: consilierul Albăstroiu şi-a păstrat locul în centrul prezidiului, dar i-a cedat primăriţei fotoliul mai înalt, el luând loc într-unul din fotoliile mai scunde, la acelaşi nivel cu secretarul Nicoleta Miulescu şi viceprimarii Cristina Calangiu, respectiv Florentin Tudor. Primăriţa s-a ales cu jilţul, însă a fost nevoită să treacă în lateralul preşedintelui de şedinţă şi n-a scos o vorbă până la sfârşitul dezbaterilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS