17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPuşcărie pentru TVA-uri date de DGFP Dolj

Puşcărie pentru TVA-uri date de DGFP Dolj

Judecătorii au reuşit să finalizeze joi unul dintre cele mai vechi dosare privind returnările ilegale de TVA de la DGFP Dolj, cel al soţilor Ion şi Naziana Slotea. Aceştia au fost condamnaţi la închisoare, chiar dacă fuseseră achitaţi în 2009, de judecătorul Laurenţiu Anghel de la Tribunalul Dolj – judecat în prezent pentru fapte de corupţie. 

Ion Slotea, Naziana Slotea şi contabila lor, Daciana Brainaş, au fost acuzaţi de procurorii DIICOT că au coordonat o reţea de firme prin care au obţinut restituiri ilegale de TVA în valoare totală de peste 3,1 milioane de lei de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Cei trei au derulat tranzacţii succesive cu scopul supraevaluării unor imobile şi a unor terenuri la aproximativ 16 milioane de lei, după care au solicitat şi obţinut de la DGFP Dolj trei rambursări de TVA în valoare de peste 3,1 milioane de lei. Faptele au fost comise de inculpaţi în urmă cu mai bine de zece ani, mai exact, între 2001 şi 2002, pe vremea când inspectorii DGFP Dolj returnau TVA pe bandă rulantă, fără a pune prea multe întrebări.

Afaceri cu case şi terenuri

Potrivit anchetatorilor, prima afacere de succes a familiei Slotea s-a încheiat pe 17 iulie 2001, când craioveanca Izlăzeanca Ionescu i-a vândut lui Marian Niţoiu o casă cu 50.000 de lei. Niţoiu l-a împuternicit pe Ion Slotea să vândă mai departe locuinţa, iar acesta a dat-o, pe 28 februarie 2002, chiar firmei lui – SC BOTAFOGO SRL – contra sumei de… 7.986.000 de lei. Pentru că nu putea să figureze şi ca vânzător, şi cumpărător, Slotea l-a împuternicit să semneze contractul din partea SC BOTAFOGO pe Tinel (Tino) Dumitraşcu, juristul fraţilor Mihăilescu, judecaţi şi ei în alt dosar pentru returnări ilegale de TVA. După şase luni, mai exact pe 30 august 2002, BOTAFOGO vindea aceeaşi casă către SC TEMI INTERNAŢIONAL, firma Nazianei Slotea, cu preţul de 9.503.340 de lei.
Altă afacere a fost legată de două terenuri din comuna doljeană Pieleşti, cumpărate de Filoti Ilie Silvian, zis Fulguţă, cu 50.500 de lei. Pe 28 februarie 2002, în aceeaşi zi în care firma BOTAFOGO cumpăra casa de la Slotea, achiziţiona şi terenurile de la Fulguţă, preţul fiind din nou „umflat“: 2.123.269,2 lei. Pe 30 august 2002, în aceeaşi zi în care TEMI INTERNAŢIONAL, firma Nazianei Slotea, cumpăra casa de la societatea soţului, lua şi cele două terenuri, la preţul de 3.345.940 de lei. Pentru tranzacţia totală, care depăşeşte 12,8 milioane de lei, Naziana Slotea a solicitat prin TEMI INTERNAŢIONAL o rambursare de TVA de 2,05 milioane de lei. După o verificare sumară, DGFP Dolj a acordat rambursarea, banii fiind viraţi pe 23 şi 30 octombrie 2002 în contul firmei TEMI INTERNAŢIONAL.
A treia afacere a soţilor Slotea a fost făcută tot cu un teren din comuna Pieleşti. Ion Slotea a cumpărat un teren de la Viorel Florea cu 10.000 de lei pe 29 noiembrie 2002. În aceeaşi zi, soţii Slotea au înfiinţat, direct sau prin interpuşi, cinci firme, prin care să-şi deruleze ulterior tranzacţiile. Nouă zile mai târziu, pe 6 decembrie 2002, acelaşi teren a fost vândut cu… trei milioane de lei către SC HACIENDA SRL (firma înfiinţată pe 29 noiembrie 2002). După alte două săptămâni, acelaşi teren a fost vândut către SC MIRIAM SRL, deţinută de Naziana Slotea cu doar… 3,808 milioane de lei. În paralel, Ion Slotea vindea, prin firma sa SC COINGRA SRL, către SC MIRIAM şi numai în acte, o cantitate importantă de ţevi metalice, în valoare de peste 2,5 milioane de lei. După aceste tranzacţii, SC MIRIAM a solicitat o restituire de TVA de circa 1,2 milioane de lei de la DGFP Dolj, banii fiind viraţi în contul societăţii în decembrie 2002 şi martie 2003.

Achitaţi de Laurenţiu Anghel…

Cei trei inculpaţi au fost trimişi în judecată în decembrie 2005, pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj.
După un proces care a durat trei ani şi jumătate, în iulie 2009, judecătorul Laurenţiu Anghel, după ce a schimbat încadrarea juridică a faptei din înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave (pedepsită cu până la 20 de ani de închisoare) într-o încălcare a Legii TVA, pedepsită cu închisoarea de la 1 la 7 ani, i-a achitat pe inculpaţi.
Nemulţumiţi de hotărârea judecătorului Anghel, procurorii au făcut apel, dosarul ajungând pe rolul Curţii de Apel Craiova. Şi judecătorii de aici au hotărât să schimbe încadrarea juridică din înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave într-o infracţiune la Legea TVA, însă au considerat că Laurenţiu Anghel a greşit când i-a achitat pe inculpaţi. Soţii Slotea au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare cu executare, iar contabila Brainaş a primit trei ani cu suspendare. În plus, judecătorii i-au obligat pe inculpaţi să achite DGFP despăgubiri în valoare de 2,1 milioane de lei şi au pus sechestru pe bunurile soţilor Slotea pentru achitarea prejudiciului total.
Atât inculpaţii, cât şi procurorii au făcut recurs, iar joi seară, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat. Judecătorii bucureşteni au menţinut pedepsele date de Curtea de Apel Craiova, însă i-a obligat pe soţii Slotea şi pe Daciana Brainaş să plătească DGFP despăgubiri în valoare totală de aproape 3,2 milioane de lei. Hotărârea Înaltei Curţi este definitivă, astfel că soţii Slotea vor ajunge la puşcărie. Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, până vineri instanţa de judecată nu transmisese mandatele de executare a pedepselor pe numele soţilor Slotea.

Arestul preventiv

Soţii Ion şi Naziana Slotea au fost arestaţi preventiv în perioada 8 decembrie 2005 – 14 martie 2007, iar Georgeta Brainaş s-a aflat în arest între 8 decembrie 2005 şi 28 iulie 2006. Din cei patru ani de închisoare, soţii Slotea mai au de stat după gratii aproape trei ani.

Încă o condamnare

În noiembrie 2010, Slotea Naziana a fost condamnată la zece ani de închisoare în alt dosar privind returnări ilegale de TVA. În acelaşi dosar, Mirela Vasilica Codleanu a primit zece ani de închisoare, iar Andi Jianu, Marian Gherghe şi Lucia Vlăduţ, câte patru ani de închisoare. În prezent, acest dosar se află pe rolul Curţii de Apel Craiova, unde se judecă apelul formulat de inculpaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS