5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGigacaloria, mai ieftină, dar de când?

Gigacaloria, mai ieftină, dar de când?

Consilierii locali au votat vineri ieftinirea cu 10% a gigacaloriei, bazându-se doar pe promisiuni ale Complexului Energetic Oltenia şi al Regiei de Termoficare Craiova, că vor reduce preţurile

Prima şedinţă a Consiliului Local Craiova, convocată vineri dimineaţă, s-a desfăşurat sub semnul unei demonstraţii de forţă din partea reprezentanţilor USL – majoritari în forul legislativ local – dar şi a primarului Lia Olguţa Vasilescu, în special. Prima doamnă a municipiului nu a ratat ocazia să-şi etaleze dominaţia, inclusiv asupra consilierilor. Ea a urcat la prezidiu şi s-a aşezat, dar nu pe scaunul lateral, rezervat primarului de două decenii încoace, ci pe cel din centrul prezidiului, unde în mod normal stă preşedintele de şedinţă. Ba chiar şi-a adus un scaun mai înalt decât celelalte de la prezidiu, arătându-le astfel consilierilor că ea este cea care „dirijează“ legislativul şi nu invers.
Executivul i-a umilit pe consilieri încă o dată, când a fost să se desemneze preşedintele de şedinţă. Potrivit principiului egalităţii de şanse, recunoscut în toate regulamentele adoptate în consiliul local de două decenii încoace, fiecare consilier ar trebui să ajungă preşedinte de şedinţă în ordine alfabetică. Doar că primul „la catalog“, uneperistul Gheorghe Albăstroiu, n-a fost lăsat de uselişti să urce la prezidiu. Rolul de preşedinte de şedinţă l-a îndeplinit viceprimarul Florentin Tudor, care condusese şi şedinţa de constituire a legislativului local, uzând de altă prevedere regulamentară – neaplicată niciodată până în prezent – care-i permite să conducă până la trei şedinţe succesive. Şedinţa în care trebuia să fie adoptate cele două hotărâri menite să sprijine Regia de Termoficare a putut fi condusă de un reprezentant al puterii. Consilierii au stabilit să se aplice, totuşi, regula conducerii şedinţelor în ordine alfabetică, dar începând cu următoarea şedinţă a legislativului craiovean.

Pierderi aprobate între 22% şi 33%

Noua majoritate USL-UNPR a funcţionat impecabil încă de la votarea primului punct de pe ordinea de zi, care privea majorarea pierderilor tehnologice de energie termică din reţeaua de distribuţie a agentului termic.
„Grupul de consilieri UNPR va vota acest punct de pe ordinea de zi, care este extrem de important pentru Regia de Termoficare. Ţin să vă reamintesc că acest punct a mai fost de două ori adus în dezbaterea consilierilor şi de fiecare dată anumiţi consilieri (n.r. – referire la reprezentanţii PSD şi PNL) au votat împotrivă, lucru care a adus prejudicii foarte grave Regiei de Termoficare“, a spus Teodor Sas.
Pedelistul Dan Cherciu a susţinut că mai curând ar trebui diminuate pierderile, însă „ceea ce se propune astăzi nu este însoţit de nici un plan de măsuri pentru reducerea acestor pierderi“. În sensul eficientizării activităţii, el a sugerat că Termoficarea ar putea să preia activităţi derulate acum de firme private, cum ar fi, de exemplu, gestionarea repartitoarelor de costuri. „De ce, Dumnezeu, facem investiţii şi cheltuim cu reabilitarea conductelor, dacă pierderile continuă să crească?“, a întrebat retoric Dan Cherciu, susţinând că „practic, astăzi ni se propune să acoperim o proastă administrare de ani buni, care nu s-a mărginit la altceva decât să «coafeze» rezultatele financiare, mutând pierderile în conturi extrabilanţiere prin artificii financiare“.
„Nu se propune creşterea pierderilor, ci recunoaşterea lor. Trebuie să rezolvăm această problemă ca să putem să vindecăm Regia de Termoficare, unde problemele sunt extraordinar de grave. Dacă există o bombă cu ceas în acest moment, ea se numeşte Regia de Termoficare. Într-adevăr, au fost scoase în afara bilanţului foarte multe datorii. S-a cosmetizat totul, iar consilierilor din mandatul trecut li s-a prezentat că totul este bine şi frumos acolo, dar situaţia este groaznică, datoriile Termoficării ajungând la 2.200 de miliarde de lei vechi (220 de milioane de lei). Trebuie să aplicăm toate aceste corecţii ca să vindecăm Regia de Termoficare“, le-a explicat consilierilor primarul Lia Olguţa Vasilescu.
După discuţii, s-a trecut la vot. Reprezentanţii PSD şi PNL şi-au schimbat opinia faţă de legislatura trecută, iar, cu 22 de voturi pentru şi două împotrivă, Consiliul Local Craiova a aprobat creşterea la 33,69% a pierderilor la cele 15 centrale termice pe gaze şi la 22,57% a pierderilor în cazul celor 104 puncte termice.

Preţul gigacaloriei, redus cu 10%

Cel de-al doilea proiect de pe ordinea de zi viza scăderea cu 10% a preţului gigacaloriei facturate populaţiei, prin diminuarea lui de la 245 lei/gigacalorie la 220,5 lei/gigacalorie, inclusiv TVA, începând cu 1 iulie 2012.
„Aşa cum v-am spus, Regia de Termoficare are probleme foarte, foarte mari. Noi ne-am hotărât însă să o ajutăm. Am mers la Bucureşti, am discutat cu ANRE, ANRSC pentru situaţia specială de aici. Am fi reuşit să ştergem penalităţile încă de săptămâna trecută dacă Regia de Termoficare ar fi avut ordine în contabilitate, ceea ce nu s-a întâmplat, din păcate, dar am reuşit să găsim variante pentru scăderea preţului gigacaloriei, ceea ce este o veste bună pentru craioveni, pentru noi toţi până la urmă. Complexul Energetic Oltenia a propus un preţ de 120 lei/gigacalorie, cu 17 lei mai puţin. Totodată, am început să facem reorganizarea Regiei de Termoficare, astfel încât să putem să scădem costul la gigacalorie în principal prin implicarea a 200 de angajaţi în alte activităţi aducătoare de venituri. Am găsit variante de scădere pe reducerea consumului de energie electrică cu 1,257 milioane de lei, apa brută cu 106.403 lei, apa demineralizată cu 899.668 de lei, cheltuieli materiale cu 524.274 de lei şi cheltuieli cu munca vie cu 5.975.000 de lei. De aici am luat aceşti bani, există fundamentare pentru aceste reduceri“, a explicat Olguţa Vasilescu.
Dan Cherciu a salutat şi el „această iniţiativă care este în sprijinul cetăţeanului“, dar a adus însă nişte clarificări, menţionând că în momentul de faţă Regia de Termoficare plăteşte 170 lei/gigacalorie, cu tot cu TVA, şi încasează 245/gigacalorie, inclusiv TVA. A ţinut să precizeze însă că „reducerea de preţ pe care o propune Complexul Energetic nu se datorează bunăvoinţei cuiva“, ci e simplul rezultat al reorganizării dispuse în sistem de fostul guvern, cu câteva luni în urmă, ce presupune includerea în cadrul aceleiaşi unităţi „atât a unităţilor de producere a energiei, cât şi a producătorilor de cărbune, ceea ce a dus la eficientizarea activităţii şi la reducerea cu 17 lei a preţului“. De cealaltă parte, consilierii locali ai PSD şi PNL s-au grăbit apoi să sprijine spusele primăriţei. Bianca Predescu a vorbit chiar de „noua gândire în administraţia locală“, care „este una absolut responsabilă“.
Cu 22 de voturi pentru şi două abţineri, reducerea preţului a fost adoptată. Rămâne acum de văzut dacă se va putea şi aplica de la 1 iulie, aşa cum a decis consiliul local. Problema ţine de faptul că reducerea de preţ propusă de Complexul Energetic nu a fost încă avizată de ANRE. Abia după ce primeşte acest aviz şi noul preţ devine oficială, Termoficarea, la rândul său, poate să-şi reducă preţul, iar pentru asta are, de asemenea, nevoie de avizul ANRSC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS