14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBuluceală la Casa de Pensii pe caniculă

Buluceală la Casa de Pensii pe caniculă

Peste 150 de persoane au stat ieri ore în şir în soare, la sediul Casei Judeţene de Pensii Dolj, pentru a prinde bilete de tratament în staţiuni, refuzate de alţi pensionari. Conducerea CJP a mai chemat un echipaj de la firma de pază, pentru a menţine ordinea. Bătrânii susţin că stau la coadă şi de la 4.00 dimineaţa.

Listele cu pensionarii care vor cu orice preţ să meargă vara aceasta la tratament în diverse staţiuni au început să circule de vineri seară, de când oamenii s-au aşezat la cozi în faţa Casei Judeţene de Pensii Dolj. Ieri, însă, la o temperatură de circa 35 de grade Celsius, peste 150 de oameni au stat aproape toată ziua afară, în soare, în aşteptarea unui loc la tratament. Ei sunt dintre cei care nu au obţinut un punctaj important pentru a prinde „din prima“ bilete şi aşteaptă să se repartizeze cele care rămân, fiind refuzate de titularii de drept. „Stau de azi-noapte (marţi spre miercuri – n.r.) de la ora 4.00, pentru soţul meu, Mugur Nicolae, de 77 de ani. De vineri s-au înscris oamenii pe liste şi de atunci venim cu noaptea în cap aci să prindem un loc. S-au dat toate biletele bune. E caniculă, dar ce să facem?! Am mai stat pe bancă, cu sticluţa de apă, dar stăm în picioare cel mai mult timp, aci lângă uşă, până ne-o striga“, a spus o bătrânică mică de statură, Marilena Mugur. „Autorităţile ar trebui să amenajeze bănci aici, să ne asigure măcar umbră, ceva condiţii şi nu să stăm în soare de azi-dimineaţă (ieri-dimineață – n.r.)“, a spus şi Maria Bălună, de 51 de ani.
„Stăm de aseară pe aici (de marţi seară – n.r.) şi nu se ştie dacă mai prindem bilete“, a spus şi Păun Ion. Pensionarii mai spun că vineri se trecuseră pe liste 300 de persoane, iar ieri erau în jur de 150 de oameni. Pensionarii nu aveau voie să intre în clădire, la umbră şi aer condiţionat, ci erau invitaţi câte zece persoane, pentru a nu se buluci. „Dacă intră toţi odată, se înghesuie la ghişee, se împing. În plus, aerul devine de nerespirat în interior dacă sunt mulţi şi nici aerul condiţionat nu mai face faţă. Ei stau pe stradă şi îşi fac listele. De dimineaţă, erau 150 de oameni pe liste, dar mulţi doresc doar anumite staţiuni în care să meargă. Noi îi sfătuim să fie înţelegători, dacă au mai fost în ultimii doi ani la tratament, pentru că biletele de la refuzuri sunt limitate. Nici nu îmi explic cum rezistă în soare atâtea ore bătrâni şi bolnavi cum sunt dânşii“, a spus Daniela Licu, director economic al CJP Dolj.

„Am chemat un echipaj în plus de la pază, ca să menţină ordinea“

Directorul executiv al CJP Dolj, Daniel Baciu, a precizat că persoanele care stăteau ieri la coadă la instituţie sunt „dintre cele care fie au mai fost în ultimii doi ani la tratament, fie au pensii mai măricele şi nu mai au punctaj să se încadreze din prima şi aşteaptă la refuzuri“. În seria care începe de luni au fost alocate 450 de bilete iniţial, iar cele refuzate care s-au distribuit ieri sunt de ordinul câtorva zeci. Directorul spune că a fost nevoit să solicite pază suplimentară, pentru ca bătrânii să nu se mai înghesuie. „Aglomeraţia este peste tot în ţară în această perioadă, pentru că e sezon estival şi cererea este foarte mare. Nu îi băgăm pe toţi în interiorul clădirii, pentru că se îmbrâncesc, se înghesuie. Am chemat un echipaj în plus de la pază, ca să menţină ordinea“, a mai spus directorul Daniel Baciu.
Pentru ca un pensionar să primească punctaj mare pentru a pleca la tratament, nu trebuie să fi beneficiat de bilet în ultimii doi ani, să aibă pensia mică şi au prioritate (adică primesc punctaj mai mare) pensionarii pe caz de boală, pe principiul că, dacă merg la tratament, li se ameliorează starea de sănătate. În Dolj, există peste 200.000 de pensionari, iar biletele anuale de tratament sunt de 8.000-9.000.

Mai puţine bilete
Guvernul a decis, printr-o ordonanţă de urgenţă, să sisteze contractarea biletelor de odihnă pentru tratament de Casa Naţională de Pensii, decizie care va fi aplicată pe parcursul întregului an, şi să limiteze numărul locurilor de tratament balnear rezervate gratuit la cel mult 15% din numărul total al locurilor contractate, potrivit Mediafax. Din momentul intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, Casa Naţională de Pensii Publice nu mai are voie să mai contracteze bilete de odihnă pentru anul 2012. Măsura a fost luată pentru diminuarea cheltuielilor bugetare, informează Mediafax.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS