Policlinica se modernizează, cozile rămân

Autori


Ambulatoriul de specialitate de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova a intrat în reabilitare, însă, în ciuda modernizării cabinetelor

şi a locurilor de aşteptare, se pare că oamenii nu vor scăpa de cozi

Marţi, 12 iunie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, mai exact Policlinica pentru adulţi. Oamenii care au nevoie de consultaţii sau de reţete stau pe băncile vechi, unele rupte, şi îşi aşteaptă liniştiţi rândul. Nu fac gălăgie dacă mai vine cineva şi intră în faţă, chiar fără programare. „Ştiţi cum e, mai sunt cunoştinţe, rude, intră în față. Nu ai ce face, trebuie să aştepţi. Eu stau de aproape două ore după o reţetă. Vin în fiecare lună după reţetă, dar sunt scumpe medicamentele. Dacă tot stăm atât, măcar să ne programeze la două-trei luni, să nu mai venim lunar să stăm pe la uşi“, a spus o pacientă a cabinetului de oftalmologie. Majoritatea celor care vin în Policlinica Spitalului Judeţean sunt de vârsta a treia şi sunt din localități din județ. Alții chiar din alte județe.

Fie că e vorba de oftalmologie, cardiologie, ortopedie, diabet, ORL, interne sau endocrinologie, oamenii fac coadă în faţa cabinetelor, aşteptând semnul salvator al medicului. Unii stau jos, dar după o oră amorţesc şi îi lasă şi pe ceilalţi. „Mai staţi şi dumneavoastră, că pe mine mă doare spatele de la atâta stat. Mai bine mă mai plimb puţin până îmi vine rândul“, s-a adresat o femeie în vârstă unei colege de suferinţă. Afară e cald, iar geamurile larg deschise nu le aduc pacienţilor stropul de răcoare dorit, aşa că îşi fac vânt cu ce au la îndemână. Cel mai des folosesc pe post de evantai trimiterea de la medicul de familie, adeverinţa de salariat sau, în cazul celor mai „norocoşi“, radiografia pe care trebuie să o arate medicului ortoped.

„Nu îţi dau nici măcar un căruţ“

„Peisajul“ din Policlinică este însă zilnic la fel. „Am 70 de ani şi sunt din comuna Bâlta, de lângă Filiaşi. Am căzut din căruţă şi mi-am rupt umărul. Am venit săptămâna trecută la spital, prin urgenţă, şi am stat patru ore până să mă bage cineva în seamă. Cică nu era doctorul. Am aşteptat, ce să fac. Necazul nu te întreabă când vine. Acum am venit la control. Am ajuns pe la 10.00, dar sunt programat la unu. Aşa am avut tren. Am făcut la Filiaşi radiografiile şi aştept să îmi vină rândul“, a spus Ion Zaharia.

Petre Drăghici, din comuna Ţânţăreni, venise ieri la spital cu mama sa de 65 de ani. „Şi-a rupt ligamentele de la genunchiul stâng şi am umblat o zi cu ea pe la Filiaşi şi Turceni până să ajungem la Craiova. La Filiaşi, cică nu era medic ortoped, iar la Turceni, unde este un spital frumos, cu aparatură modernă, nu ne-au putut ajuta. Au fotografiat genunchiul din faţă şi i-au spus că osul nu e rupt. Când mama le-a spus că nu poate să se lase în picior, i-au răspuns că atunci sunt ligamentele şi că trebuie să se ducă la Craiova. Nu ne-au dat nici salvare. Îţi dau doar radiografia şi îţi spun să te descurci. Asta a fost acum o săptămână. Atunci am avut noroc şi cu un băiat tânăr, doctorul Adam, care ne-a băgat în seamă. Chiar ne întrebau unii ce pile am avut de am ajuns la Craiova. Nici una, că dacă aveam nu mai stăteam pe la cozi. Acum am venit la control şi, deşi am întârziat la programare, doctorul ne-a primit imediat. Ce să vă spun, sunt doctori şi doctori…“, a povestit bărbatul. Acesta nu a apucat însă să-şi termine ideea pentru că a fost întrerupt de soţia sa, Ana. „Vezi că eu mă duc să cumpăr pansament, tu ai grijă de mama“, i-a transmis aceasta. Bărbatul a avut însă timp să-şi spună oful: „Nu ne-au dat nici măcar un căruţ, abia am urcat cu mama pe braţe“.


Nu e spaţiu pentru mai multe cabinete

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, conf. dr. Florin Petrescu, a spus că este aglomerat în Policlinică din cauza spaţiului insuficient pentru a face mai multe cabinete. „Ambulatoriul are o activitate în două ture, dar majoritatea pacienților vin dimineaţa. Cei care ajung aici din afara Craiovei vor să se întoarcă până seara acasă, de aceea tot timpul pe prima tură este aglomerat. Oamenii vin dimineaţa la spital, chiar dacă sunt programaţi la prânz. Uneori, preferă să mai aştepte o săptămână, tot ca să fie programaţi dimineaţa. Într-adevăr, sunt cabinete unde solicitările sunt mai mari, cum ar fi la ortopedie sau la diabet, dar nu avem cum să evităm aglomeraţia. Soluţia ar fi înfiinţarea mai multor cabinete, acolo unde solicitările sunt mai mari, dar nu avem spaţiul necesar“, a afirmat dr. Florin Petrescu.

Au început lucrările de reabilitare a Policlinicii

La Ambulatoriul de specialitate de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, cunoscut de pacienţi ca Policlinica spitalului, au început lucrările de reabilitare, modernizare şi dezvoltare, proiect în valoare de 9,7 milioane de lei plus TVA. Acestea vor viza cabinetele şi spaţiile de aşteptare, în special la etajele 1 şi 2, dar şi curtea exterioară. Cabinetele vor beneficia şi de aparatură de ultimă generaţie, dar, cum spaţiul aferent acestora este acelaşi, se pare că oamenii nu vor scăpa de cozi nici după modernizare.

Lucrările vor dura 18 luni şi se vor efectua în mai multe etape, pentru a nu periclita activitatea spitalului. „În primul rând, se eliberează spaţiul corespunzător Policlinicii pentru copii, o aripă a ambulatoriului de specialitate, urmând ca împreună cu Secţia de epidemiologie să găsim variantele cele mai bune pentru a continua activitatea. În al doilea rând, se eliberează 40 la sută din spaţiul laboratoarelor şi se va organiza activitatea în restul spaţiului. Se eliberează şi jumătate din spaţiul folosit pentru administraţia spitalului, şi cel corespunzător cabinetelor de tehnică dentară. Toate acestea, dar și parcarea, pentru că se va lucra şi la exterior, constituie locurile în care se va efectua reabilitarea în prima parte“, a declarat managerul unităţii medicale.

Momentan nu sunt vizate pentru lucrări cabinetele de pediatrie, chirurgie pediatrică, oftalmologie şi ORL copii, cabinetele de la stomatologie şi un cabinet de radiologie copii. Nici Policlinica pentru adulţi nu va fi afectată în această primă parte a lucrărilor. „Pe măsură ce se finalizează lucrările într-o parte, se eliberează alte spaţii şi tot aşa. Va fi o perioadă grea pentru noi anul acesta şi anul viitor să lucrăm în aceste condiţii, dar nu avem ce face“, a mai spus dr. Florin Petrescu.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 13 iunie 2012

Actualitate

» CSM a aprobat reţinerea şi arestarea preventivă a judecătoarei din Craiova
» Judecătoare din Craiova, reţinută de DNA
» Fotbal – Portugalia a învins Danemarca, scor 3-2, în grupa B la Euro 2012
» USL şi-a împărţit deja viceprimarii la Târgu Jiu
» Podul Vidin-Calafat, gata în proporție de 81%
» Blaga minimalizează proporțiile dezastrului
» Pensionarii militari nu mai sunt obligaţi să înapoieze sumele primite în plus la recalcularea drepturilor băneşti
» Gorj: Primarul din Peştişani, urmărit penal
» Majorarea salariilor bugetare în două etape, avizată favorabil de senatorii jurişti
» Guvernul a suplimentat bugetul MAI cu zece milioane de lei
» Circulaţie din nou închisă pe lângă pasaj
» Legea Energiei a primit raport favorabil în Comisia de industrii
» Concursul pentru posturile de inspector şcolar general va avea loc în perioada 20-27 august
» O prostituată româncă, ucisă în stradă în Elveţia
» Soprana Angela Gheorghiu a fost numită Ambasador UNESCO al Păcii
» Gorj: Competiţii între lucrătorii din domeniul serviciilor pentru situaţii de urgenţă
» Alegerile vor fi reluate în cinci localităţi din ţară
» Taxa pentru pescuit în Delta Dunării, anulată
» Bulgaria îşi va retrage trupele din Afganistan până la sfârşitul anului 2014
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Soluţii antistres
» Vremea în Oltenia
» Director interimar la RAR Gorj
» Ia te uită!
» Piesă de teatru oferită de promoţia de actori 2012 a Universităţii din Craiova
» Craiova: Accident mortal pe strada Nicolae Romanescu

Local

» Bobocii, repartizaţi aleatoriu
» Noi alegeri pentru craioveni: banii sau gheaţa!
» Şi femeile fac contrabandă
» Pieton rănit după o tamponare între două maşini
» Policlinica se modernizează, cozile rămân

Gorj

» A devenit primar, dar a ratat bacul
» Noua Secţie de boli infecţioase, dată în folosinţă

Sport

» Vaci, cai, oi şi păsări la ceremonia de deschidere a JO
» Ilie Balaci: Craiova s-a născut şi a murit cu mine!
» Situaţie incertă la Caracal
» Trică, noul antrenor al lui Juventus
» Meciuri tari la Işalniţa şi Combinat
» Blohin, în culmea fericirii
» Severinenii intră în focurile Ligii I contra lui Dinamo

Bani & Afaceri

» Soluţii pentru restanţierii la bănci
» Dan Bucşă (UniCredit): Euro va fi sub 4,4 lei până la finele anului

Magazin

» Femeile dau măritişul pe călătorii
» Secretele unui ten perfect
» Fly Project, pregătită să spargă din nou topurile
» Horoscop
» Lindsay Lohan are din nou probleme cu legea
» Zac Efron, din nou singur
» Cameron Diaz dă sfaturi de nutriţie

Top