10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoliclinica se modernizează, cozile rămân

Policlinica se modernizează, cozile rămân

Ambulatoriul de specialitate de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova a intrat în reabilitare, însă, în ciuda modernizării cabinetelor
şi a locurilor de aşteptare, se pare că oamenii nu vor scăpa de cozi

Marţi, 12 iunie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, mai exact Policlinica pentru adulţi. Oamenii care au nevoie de consultaţii sau de reţete stau pe băncile vechi, unele rupte, şi îşi aşteaptă liniştiţi rândul. Nu fac gălăgie dacă mai vine cineva şi intră în faţă, chiar fără programare. „Ştiţi cum e, mai sunt cunoştinţe, rude, intră în față. Nu ai ce face, trebuie să aştepţi. Eu stau de aproape două ore după o reţetă. Vin în fiecare lună după reţetă, dar sunt scumpe medicamentele. Dacă tot stăm atât, măcar să ne programeze la două-trei luni, să nu mai venim lunar să stăm pe la uşi“, a spus o pacientă a cabinetului de oftalmologie. Majoritatea celor care vin în Policlinica Spitalului Judeţean sunt de vârsta a treia şi sunt din localități din județ. Alții chiar din alte județe.
Fie că e vorba de oftalmologie, cardiologie, ortopedie, diabet, ORL, interne sau endocrinologie, oamenii fac coadă în faţa cabinetelor, aşteptând semnul salvator al medicului. Unii stau jos, dar după o oră amorţesc şi îi lasă şi pe ceilalţi. „Mai staţi şi dumneavoastră, că pe mine mă doare spatele de la atâta stat. Mai bine mă mai plimb puţin până îmi vine rândul“, s-a adresat o femeie în vârstă unei colege de suferinţă. Afară e cald, iar geamurile larg deschise nu le aduc pacienţilor stropul de răcoare dorit, aşa că îşi fac vânt cu ce au la îndemână. Cel mai des folosesc pe post de evantai trimiterea de la medicul de familie, adeverinţa de salariat sau, în cazul celor mai „norocoşi“, radiografia pe care trebuie să o arate medicului ortoped.

„Nu îţi dau nici măcar un căruţ“

„Peisajul“ din Policlinică este însă zilnic la fel. „Am 70 de ani şi sunt din comuna Bâlta, de lângă Filiaşi. Am căzut din căruţă şi mi-am rupt umărul. Am venit săptămâna trecută la spital, prin urgenţă, şi am stat patru ore până să mă bage cineva în seamă. Cică nu era doctorul. Am aşteptat, ce să fac. Necazul nu te întreabă când vine. Acum am venit la control. Am ajuns pe la 10.00, dar sunt programat la unu. Aşa am avut tren. Am făcut la Filiaşi radiografiile şi aştept să îmi vină rândul“, a spus Ion Zaharia.
Petre Drăghici, din comuna Ţânţăreni, venise ieri la spital cu mama sa de 65 de ani. „Şi-a rupt ligamentele de la genunchiul stâng şi am umblat o zi cu ea pe la Filiaşi şi Turceni până să ajungem la Craiova. La Filiaşi, cică nu era medic ortoped, iar la Turceni, unde este un spital frumos, cu aparatură modernă, nu ne-au putut ajuta. Au fotografiat genunchiul din faţă şi i-au spus că osul nu e rupt. Când mama le-a spus că nu poate să se lase în picior, i-au răspuns că atunci sunt ligamentele şi că trebuie să se ducă la Craiova. Nu ne-au dat nici salvare. Îţi dau doar radiografia şi îţi spun să te descurci. Asta a fost acum o săptămână. Atunci am avut noroc şi cu un băiat tânăr, doctorul Adam, care ne-a băgat în seamă. Chiar ne întrebau unii ce pile am avut de am ajuns la Craiova. Nici una, că dacă aveam nu mai stăteam pe la cozi. Acum am venit la control şi, deşi am întârziat la programare, doctorul ne-a primit imediat. Ce să vă spun, sunt doctori şi doctori…“, a povestit bărbatul. Acesta nu a apucat însă să-şi termine ideea pentru că a fost întrerupt de soţia sa, Ana. „Vezi că eu mă duc să cumpăr pansament, tu ai grijă de mama“, i-a transmis aceasta. Bărbatul a avut însă timp să-şi spună oful: „Nu ne-au dat nici măcar un căruţ, abia am urcat cu mama pe braţe“.

Nu e spaţiu pentru mai multe cabinete

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, conf. dr. Florin Petrescu, a spus că este aglomerat în Policlinică din cauza spaţiului insuficient pentru a face mai multe cabinete. „Ambulatoriul are o activitate în două ture, dar majoritatea pacienților vin dimineaţa. Cei care ajung aici din afara Craiovei vor să se întoarcă până seara acasă, de aceea tot timpul pe prima tură este aglomerat. Oamenii vin dimineaţa la spital, chiar dacă sunt programaţi la prânz. Uneori, preferă să mai aştepte o săptămână, tot ca să fie programaţi dimineaţa. Într-adevăr, sunt cabinete unde solicitările sunt mai mari, cum ar fi la ortopedie sau la diabet, dar nu avem cum să evităm aglomeraţia. Soluţia ar fi înfiinţarea mai multor cabinete, acolo unde solicitările sunt mai mari, dar nu avem spaţiul necesar“, a afirmat dr. Florin Petrescu.

Au început lucrările de reabilitare a Policlinicii

La Ambulatoriul de specialitate de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, cunoscut de pacienţi ca Policlinica spitalului, au început lucrările de reabilitare, modernizare şi dezvoltare, proiect în valoare de 9,7 milioane de lei plus TVA. Acestea vor viza cabinetele şi spaţiile de aşteptare, în special la etajele 1 şi 2, dar şi curtea exterioară. Cabinetele vor beneficia şi de aparatură de ultimă generaţie, dar, cum spaţiul aferent acestora este acelaşi, se pare că oamenii nu vor scăpa de cozi nici după modernizare.
Lucrările vor dura 18 luni şi se vor efectua în mai multe etape, pentru a nu periclita activitatea spitalului. „În primul rând, se eliberează spaţiul corespunzător Policlinicii pentru copii, o aripă a ambulatoriului de specialitate, urmând ca împreună cu Secţia de epidemiologie să găsim variantele cele mai bune pentru a continua activitatea. În al doilea rând, se eliberează 40 la sută din spaţiul laboratoarelor şi se va organiza activitatea în restul spaţiului. Se eliberează şi jumătate din spaţiul folosit pentru administraţia spitalului, şi cel corespunzător cabinetelor de tehnică dentară. Toate acestea, dar și parcarea, pentru că se va lucra şi la exterior, constituie locurile în care se va efectua reabilitarea în prima parte“, a declarat managerul unităţii medicale.
Momentan nu sunt vizate pentru lucrări cabinetele de pediatrie, chirurgie pediatrică, oftalmologie şi ORL copii, cabinetele de la stomatologie şi un cabinet de radiologie copii. Nici Policlinica pentru adulţi nu va fi afectată în această primă parte a lucrărilor. „Pe măsură ce se finalizează lucrările într-o parte, se eliberează alte spaţii şi tot aşa. Va fi o perioadă grea pentru noi anul acesta şi anul viitor să lucrăm în aceste condiţii, dar nu avem ce face“, a mai spus dr. Florin Petrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS