16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTârgu Jiu, un oraş verde doar pe jumătate

Târgu Jiu, un oraş verde doar pe jumătate

Autorităţile din Târgu Jiu mai au de investit fonduri însemnate în privinţa spaţiilor verzi şi va mai trece timp până când municipiul se va alinia normelor europene. În prezent, suprafaţa de spaţii verzi nu este nici măcar la jumătate din cât ar trebui să fie, în ciuda faptului că an de an a existat câte o investiţie în domeniul res­pectiv. Autorităţile locale sunt obligate să se alinieze cerinţelor din Uniunea Europeană, având în vedere că există chiar şi proiecte cu finanţare europeană care ţin cont şi de modul în care sunt respectaţi indicatorii de mediu. Se ajunge să se piardă puncte însemnate, pentru că investiţiile în mediu nu sunt la nivelul la care ar trebui să fie. Legislaţia europeană obligă autorităţile centrale să aloce fonduri pentru a spori suprafeţele de spaţiu verde din fiecare comună şi oraş. Există însă şi reversul acestei situaţii, respectiv comune care au beneficiat de sume importante pentru a amenaja parcuri şi zone verzi în apropierea domeniului silvic.

Doar nouă metri pătraţi pe cap de locuitor

În prezent, cea mai importantă localitate urbană din judeţul Gorj, municipiul Târgu Jiu, oferă doar nouă – zece metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor. Norma europeană prevede 26 de metri pătraţi de zone verzi pe cap de locuitor, ceea ce înseamnă că în Târgu Jiu există spaţii verzi de aproape trei ori mai puţine decât prevederile existente la nivelul Uniunii Europene.
„Înainte de 2007 nu existau priorităţi în ceea ce priveşte investiţiile pe mediu. De aceea şi apar aceste cifre de nouă – zece metri pătraţi de spaţii verzi pe cap de locuitor, în timp ce la nivel european, suprafaţa este de 26 de metri pătraţi. Toată lumea s-a orientat către infrastructură: străzi, canalizare, apă, dar în curând va trebui să alocăm din ce în ce mai mulţi bani pentru spaţii verzi. Oricum, dacă nu facem acest lucru vom avea de pierdut. Deja vor fi din ce în ce mai multe proiecte europene la care se obţin punctaje importante pentru parametrii de mediu. La unele te poţi trezi descalificat din start şi rămâi fără bani“, a precizat primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, în cadrul unei şedinţe desfăşurate la Primăria Târgu Jiu. Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Gospodărire Comunală din Târgu Jiu, suprafaţa totală a spaţiilor verzi din oraş se apropie de 70 de hectare. Cel mai mare parc din Târgu Jiu este Parcul Central, care depăşeşte şase hectare. De altfel, este unul din primele parcuri amenajate în Oltenia, fiind inaugurat în 1856, în locul unui zăvoi secular, situat pe malul stâng al râului Jiu. De amintit că la sfârşitul acestei luni va fi dat în folosinţă un parc de 22.000 de metri pătraţi pe insuliţa de pe râul Jiu, în apropiere de centrul oraşului. Finanţarea pentru realizarea investiţiei a fost asigurată cu bani de la Fondul de Mediu.

5 iunie – Ziua Mediului
Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj organizează mâine, de la ora 10.00, o serie de manifestări cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului. Evenimentul va fi marcat alături de copiii de la grădiniţele din Târgu Jiu, printr-un spectacol care va fi găzduit de amfiteatrul din centrul oraşului. După încheierea manifestărilor, un grup de preşcolari de la Grădiniţa „Mihai Eminescu“, alături de reprezentanţi ai APM Gorj, îi vor vizita pe copiii internaţi în Secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Gorj, pentru a le oferi cadouri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS