21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalObservator astronomic la Grădina Botanică

Observator astronomic la Grădina Botanică

Grădina Botanică „Alexandru Buia“ din Craiova va fi reamenajată. Reprezentanţii Universităţii promit că, până în toamnă, parcul va căpăta o nouă înfăţişare. În plus, aici va fi amenajat şi un observator astronomic.
Pentru craiovenii care s-au tot plâns că în ultima perioadă Grădina Botanică arată tot mai rău, cu alei sparte, cu vegetaţie sălbatică, haite de câini sau mobilier urban rupt, avem o veste bună. Grădina Botanică va fi reamenajată şi redată craiovenilor într-o nouă înfăţişare. Reprezentanţii Universităţii din Craiova promit că, până în septembrie, aceasta va avea un nou aspect. „Noi am lansat o campanie de reamenajare a Grădinii Botanice pentru că vrem să o redăm craiovenilor la adevărata ei valoare. De spaţiile verzi se vor ocupa cei de la Facultatea de Horticultură. Studenţii de aici au proiecte în acest sens. Ei lucrează şi în prezent în parc“, a precizat rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Claudiu Dănişor.

Haine noi pentru Grădina Botanică

În urmă cu trei ani, printr-o hotărâre de consiliu, Grădina Botanică a fost trecută în administrarea Primăriei Craiova, dar predarea faptică nu a avut loc niciodată. Numai că administraţia locală nu a făcut nimic pentru acest parc public, lăsându-l mai mult în paragină. În prezent, Universitatea cere ca Grădina Botanică să-i fie redată, exprimându-şi dorinţa de a da o nouă înfăţişare parcului atât cu forţe proprii, cât şi prin atragerea unor sponsori. Prin urmare, este nevoie de o altă hotărâre a aleşilor locali.
Planurile pentru reamenajarea Grădinii Botanice din Craiova sunt mari. Aleile vor fi pavate cu piatră cubică, altele amenajate cu pietriş tasat. Micile lacuri vor fi decolmatate, iar mobilierul reparat sau schimbat în totalitate. Elementul de noutate este că aici va fi ridicat un observator astronomic. Există un proiect european care vizează crearea unei reţele pentru observaţii astronomice prin radiotelescop, în cinci oraşe din Europa, între care şi Craiova. Proiectul are o valoare de 500.000 de euro.
„Pentru proiectul de reamenajare a Grădinii Botanice am lansat o campanie de strângere de fonduri. Ce ţine de noi şi putem să facem nu există nici un inconvenient. Pe partea de fonduri am atras până în acest moment firme precum Popeci, avem promisiuni din partea Petrom şi Pirelli. Chiar şi noi, profesorii, am venit cu contribuţii băneşti în sprijinul acestui proiect. Este păcat să piardă oraşul un astfel de loc, unde se găsesc specii rare de arbori şi plante din flora României. Oricine ne poate ajuta în acest proiect este aşteptat să ni se alăture. Începând cu 1 iunie, studenţii de la Facultatea de Horticultură vor fi prezenţi masiv în Grădina Botanică pentru aceste lucrări“, a precizat rectorul Universităţii din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS