15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎngropaţi în nămol

Îngropaţi în nămol

Mai multe case din localitatea doljeană Fratoştiţa, de lângă oraşul Filiaşi, şi un kilometru din Drumul Judeţean 605A au fost afectate de ploile din ultimele două zile

Codul galben de ploi le-a dat bătăi de cap locuitorilor din Filiaşi şi din localităţile învecinate. Din cauza geografiei locului, cu dealuri şi zone în pantă, apa a luat-o la vale, a umflat Pârâul Fratoştiţa, a umplut canalul de drenare din spatele curţilor şi s-a năpustit în gospodăriile oamenilor. „Ne-am trezit cu toţii speriaţi pe la 3-4 dimineaţa. Copiii au început să plângă, iar noi am început să scoatem apa din beci. Curtea era plină de apă. Uitaţi-vă ce a lăsat în urmă“, s-a plâns unul dintre locuitorii din Fratoştiţa în faţa reprezentanţilor Prefecturii Dolj veniţi la faţa locului. „De 20 de ani am apelat la autorităţi să lărgească acel canal. Are doar un metru lărgime. Cum să facă faţă când vine puhoiul de apă?“, încerca să le explice oficialilor un domn ale cărui culturi zăceau culcate la pământ. Pentru prima dată de când a fost înscăunat, prefectul de Dolj, Elena Costea, a avut de-a face cu munca pe teren. Încălţată cu cizme de cauciuc, însoţită de Constantin Florea, şeful ISU, Costea a încercat să-i liniştească pe oameni şi a avut parte de un moment delicat. O doamnă pe la vreo 30 de ani, mamă a doi copii, i-a prins mâna la plecare şi i-a sărutat-o.

Un kilometru de drum judeţean, rupt de ape

Nu numai gospodăriile au avut de suferit de pe urma ploilor, ci şi Drumul Judeţean 605A, porţiunea dintre Filiaşi şi Fratoştiţa. Deja mâncat de vreme, cu asfaltul cojit şi plin de gropi, drumul s-a făcut praf pe o lungime de un kilometru. Apele au rupt bucăţi din pământ, autorităţile luând decizia să-l închidă traficului pentru câteva ore. La primele ore ale dimineţii, mai multe utilaje au intervenit şi au turnat piatră de râu şi piatră spartă pentru a stabiliza pământul. În continuare însă, pe şanţurile laterale, şuvoiul de apă de pe versanţi îşi croia drum. „12 gospodării au fost afectate până acum de apa care a curs de pe versanţi. Drumul este prins într-un proiect pe Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii“, declara ieri la prânz primarul din Filiaşi, Nicolae Stăncioi. Când a aflat de la jurnalişti că guvernul Ponta a sistat finanţarea programului, Stăncioi a spus: „Atunci, pa! O să încercăm să-l facem din fonduri proprii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS