12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevul din Filiaşi avea discernământ când şi-a lovit colegul

Elevul din Filiaşi avea discernământ când şi-a lovit colegul

Medicii legişti au stabilit că elevul Şcolii cu clasele I-VIII din Filiaşi care, pe 15 mai, şi-a lovit un coleg care a decedat ulterior la spital, a avut discernământ în acel moment. Alexandru Ionuţ Popescu, de 14 ani, elev în clasa a VII-a F din cadrul Şcolii cu clasele I-VIII din Filiaşi, a decedat pe 15 mai, la spitalul din localitate, la două ore după ce fusese adus de la şcoală cu o ambulanţă. În urma necropsiei, medicii legişti au consemnat în raportul preliminar că Alexandru Popescu a murit din cauza unui stop cardio-respirator, provocat de o lovitură puternică primită în zona pieptului.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au precizat după moartea elevului că cel care l-a lovit, Iulian G., de 14 ani, este cercetat pentru comiterea infracţiunii de lovituri cauzatoare de moarte.
Ieri, procurorii au comunicat că Iulian a fost supus unei expertize psihiatrice în urma căreia s-a stabilit că avea discernământ în momentul comiterii faptei şi este cercetat în continuare pentru lovituri cauzatoare de moarte. Anchetatorii aşteaptă raportul de expertiză medico-legală, prin care urmează să se stabilească exact dacă este o legătură între lovitura primită şi moartea elevului de 14 ani.  
Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au mai precizat că, dacă se va dispune trimiterea în judecată a lui Iulian G., acesta va fi judecat ca minor. Potrivit Codului Penal, minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ, lucru care s-a şi întâmplat în acest caz. Instanţa de judecată pote aplica minorilor patru măsuri educative: mustrarea, libertatea supravegheată, internarea într-un centru de reeducare sau internarea într-un institut medical-educativ.
Ultimele două măsuri pot dura numai până la împlinirea vârstei de 18 ani, iar când minorul devine major, judecătorii pot dispune prelungirea internării pe o durată de cel mult doi ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS