21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalParlamentarii au eliminat pragul electoral

Parlamentarii au eliminat pragul electoral

Camera Deputaţilor a adoptat ieri, cu 180 de voturi „pentru“, 30 „împotrivă“ şi 26 de „abţineri“, proiectul privind sistemul de vot uninominal iniţiat de Crin Antonescu şi Victor Ponta, respingând toate amendamentele PDL şi UDMR.
Proiectul prevede că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar, suplimentar, în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar.
Pragul electoral a fost eliminat şi a fost adoptată o prevedere potrivit căreia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008.
Deputaţii au respins amendamentele PDL privind reducerea numărului de parlamentari la 300, precum şi cele ale UDMR.
La dezbaterile generale, PDL a anunţat că, dacă nu se adoptă amendamentul privind reducerea numărului de parlamentari, nu susţine acest proiect, UDMR se abţine de la vot, iar grupul progresist şi cel al minorităţilor naţionale votează acest proiect.
În timpul dezbaterilor, mai mulţi reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale au protestat de la balcoanele sălii de şedinţă, faţă de adoptarea acestui proiect de lege. PDL a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională Legea privind sistemul uninominal de vot propusă de USL şi votată ieri de Camera Deputaţilor. Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege. Textul legislativ urmează să fie trimis spre promulgare preşedintelui Traian Băsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS