10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevii doljeni pot învăţa o meserie

Elevii doljeni pot învăţa o meserie

Începând cu această lună, absolvenţii de clasa a IX-a se pot înscrie pentru următorul an şcolar într-o clasă profesională. Ministerul Învăţământului a revenit asupra acestei forme de învăţământ care a fost desfiinţată în urmă cu mai mulți ani. În judeţul Dolj, se vor înfiinţa din această toamnă 20 de clase în 12 licee. Înscrierile se fac în trei etape. Prima etapă este deja în curs de derulare şi se va încheia la sfârşitul acestei luni. În această etapă, tinerii care aleg această formă de învăţământ pot opta pentru oricare liceu şi oricare formă de calificare, urmând ca în perioada 11-25 iunie, când va fi a doua etapă a înscrierilor, să aleagă între şcolile şi specializările rămase după prima etapă. Dacă locurile nu vor fi ocupate în primele două etape, există posibilitatea şi a celei de-a treia etape, în perioada 27- 31 august 2012.
Tinerii care optează pentru această formă de învăţământ cu o durată de doi ani sunt avantajaţi pentru că la final învaţă o meserie pentru care primesc certificatul de calificare, iar pe parcursul studiilor primesc şi o bursă lunară de aproximativ 200 de lei.
„Această formă de învăţământ pune accent pe partea practică. Elevii vor deprinde meseriile pentru care au optat în cadrul şcolii, dar şi al unor unităţi economice cu care şcolile au încheiat contracte“, a precizat Alexandru Gâdăr, inspector-şef adjunct la ISJ Dolj. În plus, absolventul poate să fie angajat de agentul economic la care şi-a perfectat pregătirea.

Şcoli profesionale şi meserii

În Craiova, şcolile care vor avea din acest an clase de învăţământ profesional sunt: Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu “- mecanică; Grupul Şcolar „George Bibescu“ – mecanică; Grupul Şcolar „Traian Demetrescu“ – mecanică; Grupul Şcolar Transporturi Auto – mecanică; Colegiul Tehnic Energetic – electric; Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu“ – turism şi alimentaţie, comerţ; Colegiul „Ştefan Odobleja“ – mecanică, electric, construcţii; Şcoala de Arte şi Meserii Craiova din cadrul Penitenciarului de Minori şi Tineri – fabricarea produselor din lemn.
În judeţ vor funcţiona astfel de clase la: Grupul Şcolar „Horia Vintilă“ Segarcea – mecanică; Şcoala de Arte şi Meserii Valea Stanciului – mecanică; Grupul Şcolar „Dimitrie Filişeanu“ din Filiaşi – mecanică, electric, electromecanică; Şcoala de Arte şi Meserii din Daneţi – agricultură.
Maria Cernătescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS