17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalRecital Gheorghe Zamfir, la Craiova

Recital Gheorghe Zamfir, la Craiova

Reputatul Gheorghe Zamfir, compozitor şi virtuoz al naiului, va sosi la Craiova la sfârşitul lunii mai pentru un recital de excepţie. Evenimentul va avea loc pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ pe 28 mai, începând cu ora 19.00.
Biletele la acest spectacol, desfăşurat sub genericul „Rapsodia primăverii“, costă 85 de lei şi pot fi cumpărate de la agenţia Naţionalului. Iubitorii acestui gen muzical se vor bucura de un repertoriu variat, ce merge de la cântece din folclor până la lucrări din repertoriul internaţional.
Supranumit „Regele naiului“, Gheorghe Zamfir a inovat naiul tradițional românesc de 20 de tuburi, înlocuindu-l cu noi variante conținând succesiv 22, 25, 28 și 30 de tuburi, pentru lărgirea domeniului tonal. Astfel, el a făcut posibilă interpretarea melancolică a doinelor, a cântecelor de leagăn, a bocetelor și chiar a unor inflexiuni ale vocii umane. Naistul își asamblează singur instrumentele muzicale, din lemn de bambus, și le acordează cu ajutorul unei mici cantități de miere de albine introduse în tuburi. În 2003, el a confecționat naiul numit Gigantul, cu 42 de tuburi, o înălţime de 1,35 metri și o lăţime de 1,2 metri. Printre premiile şi distincţiile acordate artistului se află Medalia Vaticanului, Ordinul Meritul Cultural al Franței sau Ordinul Comandorului în Columbia, el făcând cunoscută România în întreaga lume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS