12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Noaptea Muzeelor

Anul acesta, Noaptea Muzeelor se va desfăşura pe 19 mai, fiind numită de muzeografii de la Castelul Peleş „noaptea în care nu te poți ascunde de cultură“. Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual evenimentul, la nivel naţional fiind incluse în proiect aproximativ şaptezeci de muzee. Această manifestare este patronată de Consiliul Europei, UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) fiind partener oficial al evenimentului şi coordonând desfășurarea Nopții Muzeelor în ţară. Totodată, de la ediţia din anul trecut, RNMR coordonează şi organizarea circuitului muzeal din Capitală, care a fost iniţiat în anul 2008 de Muzeul Naţional de Artă al României. La ediţia de faţă, RNMR propune vizitatorilor şi un circuit-pilot în Cluj.

Noaptea Muzeelor în Oltenia

În Oltenia, există trei astfel de instituţii implicate în proiect. Este vorba despre Muzeul Olteniei din Craiova, Muzeul Judeţean Olt din Slatina şi Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu“ din Târgu Jiu. Ceea ce trebuie să ştie vizitatorii este că accesul în instituţiile de cultură este liber, acestea oferindu-le o călătorie nocturnă inedită în lumea fascinantă a muzeelor. După cum arată cifrele din anii trecuţi, proiectul a fost unul de succes, reuşind să scoată din casă mii de oameni, în Bucureşti stabilindu-se şi un record absolut: 150.000 de vizitatori. În Craiova, în noaptea de 19 spre 20 mai, între orele 18.00 şi 2.00, vizitatorii pot merge la Secţia de Etnografie (str. Matei Basarab, nr. 14) pentru a vedea „Facerea pâinii“, „Ritmurile vieţii“ sau „Memoria păpuşilor jucate“. Mai mult, este deschisă şi Secţia de ştiinţe ale naturii (str. Popa Şapcă, nr. 8), cu expoziţiile „Oltenia Terra Fossilis“, „Ecosisteme din Oltenia“, „Colecţia de roci şi minerale“ şi „ABC ecologic“. Nu în ultimul rând, Sala „Ştefan Ciuceanu“ a Secţiei de istorie şi arheologie (str. Madona Dudu, nr. 14) îşi aşteaptă vizitatorii nocturni cu expoziţia „Capodopere din argint“, ce face parte din Colecţia Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu. În plus, dacă weekendul viitor vă prinde pe undeva pe la munte, aveţi posibilitatea de a vizita, în cadrul aceluiaşi proiect, Castelul Bran, Castelul Pelişor, dar şi Peleşul, care vă aşteaptă cu un vernisaj, precum şi cu un recital inedit de vioară şi pian, chiar în Sala de concerte a reşedinţei regale din Sinaia.

Instituţiile participante din ţară

Pentru a consulta lista completă a instituţiilor incluse în proiectul Noaptea Muzeelor, puteţi accesa site-ul www.noapteamuzeelor.ro. De aici veţi afla mai multe date despre ediţiile din anii trecuţi, dar şi despre organizatori sau parteneri. Pentru a fi la curent cu noutăţile legate de Noaptea Muzeelor, vă stă la dispoziţie şi contul de Facebook al evenimentului, www.facebook.com/noapteamuzeelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS