7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalS-a aruncat în gol pentru un loc la olimpiadă

S-a aruncat în gol pentru un loc la olimpiadă

http:http://www.youtube.com/watch?v=d1BXQk_llP8

Medaliată cu bronz în 2011, la Olimpiada Internaţională de Astronomie de la Alma-Ata, Kazahstan, participantă la olimpiadele naționale de fizică şi ştiinţe, Ştefania Sterpu, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova, şi-a pus capăt zilelor, aruncându-se în gol de la etajul opt al blocului în care locuia. Se pare că tânăra elevă s-a sinucis pentru că nu reuşise să se califice şi anul acesta la Olimpiada Internaţională de Astronomie.

„Mi-a plăcut mereu să descopăr lucruri noi şi mi s-a părut interesant să descopăr lucruri noi despre univers“. Aşa îşi începea povestea olimpica Ştefania Sterpu, într-un articol publicat de GdS pe 12 octombrie 2011, la două săptămâni după ce a obţinut medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie. Tot anul trecut a mai obținut premiul I la Concursul Național de Astronomie „Sub cerul astral al Deltei“ de la Tulcea şi mențiune la Olimpiada Națională de Fizică şi la Olimpiada Naţională de Știinţe.
În 2009 şi 2010 a participat la Olimpiada Naţională de Astronomie şi a luat menţiune, respectiv premiul doi. În 2010, deşi s-a calificat pentru Olimpiada Internaţională, nu a putut participa pentru că nu împlinise încă 14 ani.
Anul acesta, Ştefania Sterpu a participat din nou la Concursul Naţional de Astronomie şi s-a calificat în lotul lărgit, iar duminică seară se întorsese de la Călimăneşti, unde avusese loc selecţia celor cinci elevi ai lotului care urma să reprezinte România la Olimpiada Internaţională de Astronomie. A obţinut locul şapte, iar vestea că anul acesta nu va participa la olimpiadă pare să fie motivul pentru care Ştefania Sterpu a hotărât că nu mai vrea să trăiască.

S-a ar uncat de la etajul opt
 
Octavian Georgescu, profesorul care coordonează cercul de astronomie de la Colegiul Naţional (CN) „Carol I“, cel care a pregătit-o în ultimii ani pe Ştefania, a povestit că duminică s-au întors de la Călimăneşti şi nimic nu prevestea ce urma să se întâmple. „A fost foarte supărată că nu s-a calificat, dar nu credeam că se va ajunge aici, pentru că o ştiu ca pe copilul meu. A fost foarte tristă, îi părea rău, dar a zis că e bine, că o să vedem ce va urma. Au fost discuţii normale, ca după orice concurs“, a spus Octavian Georgescu.
Dănuţ Mic, directorul CN „Carol I“, a declarat că faptul că nu reuşise să se califice la olimpiadă ar putea fi un motiv pentru gestul făcut de Ştefania: „Era un copil de nota 10 atât ca medii, cât şi ca dăruire pentru învăţare şi comportament. Era un elev care reuşise să dovedească faptul că munca nu se face în zadar, că poate avea rezultate. Din câte am înţeles, duminică, după ce se întorsese de la Călimăneşti, a luat masa cu mama sa în bucătărie, după care a plecat în camera ei fără să lase să se vadă ce urmează să facă“. După ce a ajuns în camera ei, după numai câteva minute, Ştefania s-a aruncat în gol de la etajul opt. Duminică, tatăl său a împlinit 50 de ani.

„Un semn de întrebare asupra pregătirii excesive a elevilor“

Ieri, atât conducerea CN „Carol I“, cât şi profesorii şi elevii colegiului erau şocaţi de gestul Ştefaniei Sterpu. „A depus eforturi extraordinare în această specializare şi cred că avea anumite aşteptări, astfel că a considerat această necalificare un eşec. Cred că acest lucru i-a produs o dezamăgire profundă, o depresie. Această întâmplare trebuie să pună un semn de întrebare asupra pregătirii excesive a elevilor. Cazul Sterpu este grav și, din păcate, nu este singurul. Situaţia este mult mai complicată“, a mai spus directorul CN „Carol I“.
Dănuţ Mic a explicat că Ştefania nu a apelat la psihopedagogul școlii şi nu a lăsat niciodată să se vadă că ar avea probleme.
Doina Turcitu, diriginta Ştefaniei, a descris-o pe elevă ca fiind „perfecţionistă, mereu în competiţie cu ea. Îi spuneam micul geniu, pentru că excela în fizică, chimie, biologie, astronomie, astrofizică. Suntem alături de părinţii ei şi trebuie să respectăm acest moment de linişte pe care l-a căutat. A fost decizia ei. Trebuie să o respectăm“.
Eleva Bianca Andrei, şefa clasei a IX-a C, a vorbit în numele colegilor, precizând că olimpica Ştefania își dorea întotdeauna locul I, iar când nu reuşea era încurajată de colegi. „Mai venea supărată la şcoală, dar nu ne-a spus niciodată ce are pe suflet. Când nu reuşea o încurajam, o sfătuiam să meargă mai departe, să nu se împiedice de un eşec“, a spus Bianca Andrei.

Părerea specialistului

Gina Chiriac, psihoterapeut în cadrul Centrului de Psihoterapie Deisis, a explicat că adolescenţii obişnuiţi să obţină rezultate excepţionale pot ajunge să facă foarte uşor gesturi extreme. „În cazul adolescenţilor care obţin rezultate excepţionale la învăţătură, competiţia care nu este înţeleasă cum trebuie dă naştere la anxietate de performanţă. Aceasta poate determina apariţia unor gesturi extreme, paroxistice. În sistemul de credinţe al unui adolescent care este obişnuit să câştige, până şi umbra unui eşec poate determina gesturi dramatice. Stima de sine a acestor copii este grav afectată în cazul unui eşec şi ajung să îşi imagineze că nu vor mai fi apreciaţi, iar când acest gând devine insuportabil ajung să-şi pună capăt zilelor“, a declarat pentru GdS Gina Chiriac.

Premiată la Gaudeamus

La începutul lunii martie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, trei dintre olimpicii internaționali ai judeţului Dolj, printre care şi Ştefania Sterpu, au fost premiați de Radio România, organizatorul evenimentului. Ştefania a fost premiată pentru medalia de bronz obţinută în 2011 la Olimpiada Internaţională de Astronomie.
Alături de Ştefania au mai fost premiate Cristiana Dimulescu, elevă la CN „Frații Buzeşti“, care a obţinut anul trecut medalia de argint la Concursul Internațional de Științe al Uniunii Europene, şi Raluca Călinoiu, tot de la CN „Fraţii Buzeşti“, care a obținut în 2011 medalia de aur la Olimpiada Internațională de Limba Română.

Încă un elev decedat

CN „Carol I“ a mai pierdut un elev în urmă cu două săptămâni. Este vorba de Beniamin Daniel Nastasie, elev în clasa a X-a, care, pe 22 aprilie, s-a electrocutat în timp ce trecea printre două vagoane de marfă staţionate în Gara Craiova. Elevul, care a suferit arsuri de gradele II, III şi IV pe 90% din suprafaţa corpului, a fost transportat la Spitalul de Arşi din Bucureşti, unde a decedat câteva zile mai târziu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS