10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalApendicita la copii, operată cu laparoscopul la Craiova

Apendicita la copii, operată cu laparoscopul la Craiova

Echipamentul de chirurgie laparoscopică achiziţionat în urma campaniei „Împreună pentru copiii noştri“ a fost folosit de medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova pentru rezolvarea primelor cazuri de apendicită 

Copiii din Oltenia diagnosticaţi cu apendicită pot fi operaţi de acum înainte cu ajutorul unui echipament de ultimă generaţie. Graţie campaniei „Împreună pentru copiii noştri“, desfăşurată de Fundaţia Gazeta de Sud în parteneriat cu Asociaţia Medici pentru Copii, ACCES Oltenia şi TVS Craiova, Secţia de Chirurgie – Ortopedie – Pediatrică de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova a fost dotată cu o coloană de chirurgie laparoscopică, iar medicii de aici au şi făcut primele intervenţii, la cazuri venite din Urgenţă.  

„Am trecut de la Dacia 1300 la Mercedes“

Şeful Secţiei de Chirurgie – Ortopedie Pediatrică de la SJU Craiova, dr. Ovidiu Ciobanu, a povestit cum s-au descurcat medicii cu noul aparat. „Săptămâna trecută, am avut trei apendicectomii, la un băiat de şapte ani şi la două fete, de 12 şi 15 ani, pe care le-am rezolvat cu laparoscopul. Au fost pacienţi veniţi din Urgenţă cu dureri abdominale, diagnosticaţi cu apendicită în urma analizelor, şi aşa am început să lucrăm. A fost nevoie de o perioadă de acomodare cu aparatura, având în vedere că toate imaginile sunt în oglindă, dar intervenţiile au decurs bine, iar copiii au fost externaţi a doua zi. Obişnuiţi cu chirurgia clasică, pentru noi a fost ca şi cum am fi trecut de la Dacia 1300 la Mercedes, asta e diferenţa“, a spus dr. Ovidiu Ciobanu.      
Şeful Secţiei de Chirurgie – Ortopedie Pediatrică a explicat şi care sunt beneficiile acestui tip de intervenţie: „Pacienţii pleacă mai repede acasă, estetic arată mult mai bine, având doar trei mici incizii, iar durerile sunt mult mai mici. Nu am auzit pe nimeni să se plângă, pacienţii putând merge chiar din aceeaşi zi. În plus, pe lângă confortul bolnavului, şi spitalul are de câştigat, pentru că se reduce numărul de zile de spitalizare, iar asta înseamnă cheltuieli mai mici“, a mai spus dr. Ovidiu Ciobanu.

E nevoie de instrumentar special pentru sugari

Campania „Împreună pentru copiii noştri“ se va încheia la 1 iunie, timp în care iniţiatorii speră să se strângă suma necesară achiziţionării aparatului (peste 50.000 de euro), dar şi bani pentru dotarea secţiei cu un stoc de instrumente, necesar pentru ca „echipamentul să fie folosit pe scară cât mai largă, la orice pacient care se pretează la o astfel de intervenţie“, după cum a precizat dr. Alin Stoica, chirurg pediatru la SJU Craiova şi unul dintre medicii care s-au implicat în această campanie.
În prezent, laparoscopul nu este disponibil tot timpul, pentru că nu există mai multe truse de instrumente, care să fie folosite prin rotaţie atunci când se sterilizează componentele. „Sterilizarea se face printr-un procedeu special, sterilizare la plasmă, la temperaturi foarte joase, şi cum nu avem mai multe instrumente nu putem folosi permanent aparatul. De aceea ar trebui achiziţionate măcar două-trei truse care să rămână în stoc şi să se ducă prin rotaţie la sterilizare“, a explicat dr. Ovidiu Ciobanu. Secţia de Chirurgie – Ortopedie Pediatrică de la SJU Craiova este destinată copiilor până la 16 ani, dar intervenţiile cu laparoscopul nu se pot face momentan pentru copiii cu vârsta mai mică de doi ani, din lipsă de instrumentar special. „Vrem să începem să facem chirurgie laparoscopică şi la sugari, dar pentru asta e nevoie de alt tip de instrumentar, de care nu dispunem acum, dar pe care sperăm să-l putem achiziţiona până la finalul campaniei“, a completat dr. Alin Stoica.

Aparatul pune diagnostice clare

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova sunt şase chirurgi pediatri, care formează echipele operatorii şi lucrează prin rotaţie. În prezent, aici se fac doar operaţii de apendicită, însă laparoscopul va putea fi folosit mai târziu şi pentru alte tipuri de intervenţii. „Aparatul este performant şi, în afară de patologia chirurgicală abdominală, ne va permite şi abordarea patologiilor toracice, urologice şi efectuarea unor investigaţii ca endoscopia, coronoscopia etc.“, a precizat dr. Ovidiu Ciobanu.
Laparoscopul oferă şi alt câştig important pentru spital: pune diagnostice clare la unele cazuri în care computerul tomograf şi RMN-ul ar oferi rezultate incerte. „În situaţiile de urgenţă la copii, cum ar fi accidentele rutiere cu traumatisme abdominale, laparoscopul ne este de mare ajutor, pentru că scurtează perioada de investigaţii, unele chiar scumpe cum sunt tomograful şi RMN-ul, care uneori pot da şi rezultate incerte. Aşa faci o mică incizie, bagi camera, vezi cu ochii tăi care este situaţia şi ştii ce ai de făcut. Uneori chiar poţi rezolva cazul pe loc, pentru că după ce ai imaginea poţi să bagi imediat pensele şi să dai drumul la treabă“, a exemplificat dr. Alin Stoica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS