13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalApa de ploaie umflă buzunarul CAO

Apa de ploaie umflă buzunarul CAO

Sute de craioveni sunt prostiţi de furnizorul de apă şi canal al oraşului, care îi taxează pentru apa de ploaie, deşi nu beneficiază de canalizare pluvială, ci doar menajeră. Cum explică oare prestatorul de servicii, Compania de Apă Oltenia (CAO), că apa de ploaie intră pe conductele care preiau apa uzată din gospodăriile craiovenilor care nu au canalizare pluvială și câţi bani face CAO pe spatele acestor oameni?
Locuitorii din cartierul Catargiu plătesc lună de lună apa de ploaie care se scurge în pământ şi nicidecum în canalizarea oraşului pentru că aici nu este canalizare pluvială. „Uitaţi factura, apă meteorică. Suntem prostiţi în faţă. La noi, când plouă, apa bălteşte pe stradă, prin curte. Aici avem doar canalizare menajeră. În rest, apa se duce în pământ“, spune Cornel Viscinu, localnic de pe strada Târnava.

Apă de ploaie…

Aceeaşi situaţie este şi pe străzile Drobeta, Bicaz și Siretului. Oamenii se plâng că atunci când plouă apa le intră în curţi și spun că mai-marii urbei îşi aduc aminte de ei numai când au interes. În rest, sunt buni de plată. „Da, plătim apa de ploaie. Cum intră apa de la ploaie pe conducta care preia apa de la mine de la bucătărie sau de la baie nu pricep. Când plouă, mergi cu barca pe stradă. De conducta de apă nu mai vorbesc. Jumătate de stradă a rămas pe conducta veche, aşa cum era acum zeci de ani. Se sparge mereu şi tot sapă, astfel încât strada este un dezastru“, a spus Ştefania Cojocaru, care locuiește pe strada Drobeta.

Canalizarea pe rigolă, plata la CAO

Pe strada Şuşiţa, problema canalizării este „rezolvată“. Apa de ploaie se scurge prin rigola de pe marginea străzii pe care locuitorii o numesc canalizare, dar plata se face, cum era de aşteptat, către CAO, pe factură. „Pe strada noastră este şi mai rău. Apa curge prin canalul de pe margine. Plus că se adună aici şi apa de pe alte străzi. Şi, ca să fie tacâmul complet, de mai multe luni, chiar în mijlocul străzii este spartă o conductă de apă. Au venit, s-au uitat şi au plecat. Apa curge și noi plătim“, spune Sandu Guţa, localnic.
Cartierul Catargiu nu este singura zonă a Craiovei unde locuitorii plătesc apa de ploaie.

Ordinul nu se discută

„Conform art. 209 din Ordinul 88 al ANRSC, apele pluviale și de suprafață din intravilanul localităților sunt evacuate prin rețeaua de canalizare realizată în sistem unitar, divizor sau mixt. Tariful de apă meteorică este de 0,73 lei/mc fără TVA, la nivelul municipiului Craiova“, a precizat Mihaela Chiriţescu, reprezentantul CAO. De ce să se mai obosească CAO şi cu alte explicaţii?
Într-un alt ordin al ANRSC se arată şi cum se stabileşte pentru fiecare abonat cantitatea de apă meteorică: „Stabilirea cantităţii de apă meteorică preluată în reţeaua de canalizare se determină prin înmulţirea cantităţii specifice de apă meteorică stabilită de ANM pentru luna anterioară emiterii facturii cu suprafeţele totale ale incintelor construite şi neconstruite, declarate de fiecare utilizator, şi cu coeficienţii de scurgere“ (Ordinul ANRSC nr. 90/20 martie 2007).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS