21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdăpost pentru 5.000 de câini

Adăpost pentru 5.000 de câini

Lia Olguţa Vasilescu propune ca administraţia craioveană să procedeze ca la Piteşti pentru eliminarea câinilor de pe străzi

Candidatul USL la funcţia de primar al Craiovei, senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu, a arătat vineri ziariştilor craioveni că problema câinilor vagabonzi poate fi rezolvată atunci când autorităţile locale chiar doresc să facă asta. În vreme ce administraţia Solomon n-a făcut nimic în această privinţă, iar Craiova – oraş cu circa 8.000 de câini vagabonzi – a rămas cu un adăpost de doar… 80 de locuri, Primăria Piteşti a găsit soluţia pentru reducerea substanţială a numărului de câini de pe străzi, iar acum face pasul următor pentru eliminarea totală a maidanezilor din oraş.

Varianta Piteşti

În Piteşti, soluţia s-a găsit în 2004, când primăria a încheiat un contract pe zece ani cu Asociaţia Ute Langenkamp. „Noi, ca administraţie locală, ne angajam să nu eutanasiem câinii de pe străzi, ci să-i lăsăm pe ei să-i ia şi să-i ducă în adăpostul pe care şi l-au făcut la Smeura, în apropiere de Piteşti, într-o fermă din pădure, unde fusese înainte de 1989 o crescătorie de vulpi. Au strâns în acest adăpost 3.300 de câini luaţi de pe străzile Piteştiului, iar primăria nu dă nici un ban pentru întreţinerea acestor animale. ONG-ul se ocupă de toate cheltuielile“, a precizat Cornel Ionică, viceprimarul Piteştiului.
Această soluţie a dus la scăderea considerabilă a numărului de câini de pe străzile oraşului. „În Piteşti, mai avem circa 2.000 de câini în libertate, după estimările noastre. Pentru a scăpa de ei, în condiţiile legislaţiei actuale, care nu permite eutanasierea decât în cazul animalelor bolnave sau agresive, am decis să construim un adăpost pentru câini al municipalităţii. Acesta va avea circa 2.000 – 2.500 de locuri şi va costa până în 2.000.000 de lei. Am cumpărat deja un teren cu toate utilităţile chiar în vecinătatea adăpostului deţinut de ONG, locul fiind ales special, astfel încât să fie departe de oraş, pentru a nu-i deranja pe cetăţeni. Avem proiectul şi toate avizele, am alocat şi banii necesari, iar acum suntem în faza procedurilor de achiziţie publică pentru stabilirea constructorului. Noul adăpost va avea loc de plimbare, locuri în cuşti, bucătărie pentru hrana câinilor, birouri, cabinet sanitar-veterinar şi tot ce mai trebuie“, a menţionat Cornel Ionică.

De zece ori mai ieftin decât la Craiova

Construcţia propriu-zisă a adăpostului de câini pe care îl face Primăria Piteşti ar urma să dureze aproximativ cinci – șase luni, iar de la data la care va fi dat în folosinţă autorităţile din Trivale estimează că în cel mult șapte – opt luni vor aduna acolo toţi câinii care mai sunt pe străzile oraşului în prezent.
Costurile de întreţinere a câinilor vor fi cu mult mai mici decât în Craiova. „Am estimat cheltuielile la circa 1-1,2 milioane de lei pe an, deci în jur de 500 lei/câine pe an pentru cei 2.000 – 2.500 de câini. În plus, toate hipermarketurile din oraş s-au oferit să ne dea gratuit alimentele expirate pentru hrănirea acestor câini“, a menţionat viceprimarul Piteştiului. Pare incredibil, dar la această dată costurile de întreţinere în adăpostul de la Făcăi se ridică la… 500 lei/câine/lună! Altfel spus, întreţinerea unui câine pentru o lună la Craiova costă cât pentru un an la Piteşti!

„Să ducem în acest adăpost toţi câinii de pe străzi“

Senatorul Lia Olguţa Vasilescu consideră că varianta de la Piteşti poate fi adoptată şi de autorităţile craiovene şi exact asta doreşte să facă dacă va fi aleasă primar în Bănie.
„În Craiova, situaţia e mult mai gravă decât în Piteşti, pentru că noi avem nu 2.000, ci 8.000 de câini pe străzile oraşului. Propunerea mea pentru cetăţenii Craiovei este următoarea: să construim de urgenţă şi la noi un adăpost pentru circa 5.000 de câini, pentru că altfel nu vom rezolva niciodată problema maidanezilor de pe străzi. Să ducem în acest adăpost toţi câinii de pe străzi, să-i sterilizăm şi să-i ţinem acolo câte zile vor avea. Adăpostul să fie construit de primărie, iar întreţinerea animalelor să fie făcută în parteneriat cu ONG-urile de profil din Craiova“, propune Olguţa Vasilescu.
Candidatul USL la Primăria Craiova susţine că problema câinilor putea fi rezolvată până acum în Bănie, dar reprezentanţii autorităţii locale conduse de Antonie Solomon s-au opus: „De vreo trei ani se chinuiesc consilierii noştri de la PSD să introducă un amendament la bugetul local pentru întocmirea măcar a unui studiu de fezabilitate privind un nou adăpost de câini, însă până anul acesta nu au reuşit. Anul trecut, Asociaţia Vier Photen a dorit să aducă la Craiova o clinică mobilă, unde să fie sterilizaţi absolut toţi câinii vagabonzi din oraş, dar nu s-a găsit înţelegere din partea primăriei, în condiţiile în care sterilizările erau gratuite, iar primăria nu trebuia decât să pună la dispoziţie un loc cu apă, canalizare şi iluminat“.
Senatorul PSD consideră că o parte din vină pentru înmulţirea câinilor de pe străzile Craiovei o are şi Poliţia Locală: „În legislaţia actuală, faptul că dai drumul unui câine din curte pe domeniul public constituie contravenţie. În Craiova, însă, n-a fost dată nici o sancţiune de ani de zile pentru asemenea faptă, iar aici avem clar o problemă cu Poliţia Locală, care nu-şi face treaba“.

„O sumă minoră pentru o problemă atât de gravă“

Construirea unui adăpost de circa 5.000 de câini ar costa bugetul local aproximativ 500.000 de euro, estimează Olguţa Vasilescu, considerând că „500.000 de euro din circa 140 de milioane de euro, cât este bugetul Craiovei, reprezintă o sumă minoră pentru rezolvarea unei probleme atât de grave precum cea a câinilor vagabonzi“.
Măsurile luate la nivel local împotriva câinilor de pe străzi vor fi completate de prevederile unei legi care a trecut deja de Senat şi urmează să fie adoptată şi în Camera Deputaţilor. „Această lege prevede că absolut toţi câinii, inclusiv cei din curţile oamenilor, să fie sterilizaţi. Excepţie fac doar câinii cu pedigree, pentru care proprietarii trebuie să plătească o taxă către primărie dacă vor ca animalele lor să nu fie sterilizate“, a explicat Olguţa Vasilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS