11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMoaştele Sfântului Calinic, la Mănăstirea Lainici

Moaştele Sfântului Calinic, la Mănăstirea Lainici

Moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica au fost aduse miercuri şi la Mănăstirea Lainici, acolo unde mii de credincioşi vor veni să li se închine. În perioada 28 aprilie – 5 mai, în Mitropolia Olteniei au fost aduse, în cadrul unui pelerinaj, moaştele Sfântului Calinic, primul popas fiind
la Craiova.

Racla cu moaştele Sfântului Calinic a fost adusă la Mănăstirea Lainici din Defileul Jiului, acolo unde sunt aşteptaţi mii de credincioşi din judeţele vecine Gorjului. După aproape un secol şi jumătate de la trecerea Sfântului Calinic în nefiinţă, moaştele sale au ajuns şi la Mănăstirea Lainici, locul binecuvântat unde Sfântul de la Cernica venea să discute cu duhovnicul său, Sfântul Irodion de la Lainici, cel care îi fusese discipol. Racla cu sfintele moaşte a fost aşezată pe un soclu special amenajat, chiar în faţa bisericii Mănăstirii Lainici, alături de moaştele Sfântului Irodion, canonizat anul trecut.
„La un an de la canonizarea Sfântului Cuvios Irodion, moaştele Sfântului Ierarh Calinic au fost aduse la Mănăstirea Lainici, acolo unde Sfinţia Sa venea la duhovnicul Irodion. Miercuri după-amiază (ieri – n.r.), primirea sfintelor moaşte şi săvârşirea unei slujbe de Te Deum au constituit prima parte a programului pelerinajului cu moaştele sfinte. Totul a continuat cu slujba de priveghere şi la miezul nopţii săvârşirea sfintei liturghii în biserica mare a mănăstirii. Ziua de joi (astăzi – n.r.) va începe cu slujba de sfinţire a apei, acatistul Sfântului Irodion şi săvârşirea sfintei liturghii de către opt înalt arhierei, în frunte cu Înalt Preasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, şi Înalt Preasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului“, a spus părintele consilier Adrian Stănulică, reprezentantul Mitropoliei Olteniei.

Arhiereul care a sfinţit pământul Olteniei

Sfântul Calinic a contribuit prin viaţa sa aleasă la tezaurul spiritualităţii ortodoxe româneşti. S-a născut pe 7 octombrie 1787 în Bucureşti, iar atmosfera de rugăciune şi viaţă creştină din familie au influenţat decisiv calea pe care Sfântul Calinic a ales-o. Chiar înainte de a împlini 20 de ani, cel care avea să devină sfânt a ales să se dedice Lui Dumnezeu, devenind monahul Calinic. La vârsta de 30 de ani a devenit stareţul Mănăstirii Cernica, pe care a condus-o 32 de ani, perioadă în care a făcut multe lucruri minunate, printre care şi înfiinţarea unei biblioteci formate din importante cărţi de cultură teologică şi zidire sufletească. La Mănăstirea Cernica, stareţul Calinic l-a avut ca discipol pe Irodion, cel la care, după ani mulţi, venea să se spovedească. „După moartea duhovnicului său, Sfântul Calinic, episcopul, îşi ia ca duhovnic pe ucenicul său Irodion, stareţul de la Lainici. Astfel, ucenicul îi devine duhovnic avei. Nu după mult timp, cucerindu-se de evlavia sa, Sfântul Calinic îl va numi «Luceafărul de la Lainici». Simţea o mare uşurare, avea o aleasă încredere şi deosebită apreciere la adresa stareţului Irodion“, se spune pe site-ul Mănăstirii Lainici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS