11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCandidaţi mai vechi sau mai noi

Candidaţi mai vechi sau mai noi

Pe lista propusă pentru Consiliul Local Municipal Craiova, dar şi pe cea pentru Consiliul Judeţean Dolj, se află multe nume noi, în timp ce persoane cu funcţii importante în administraţia locală actuală nu şi-au mai găsit locul pe liste.

Ivanovici, în locul lui Mogoş

În fruntea listei de viitori consilieri judeţeni ai USL tronează actualul preşedinte şi candidat pentru un nou mandat în fruntea forului judeţean, pesedistul Ion Prioteasa. Este urmat de Cristinel Iovan (în prezent vicepreşedinte al CJ Dolj), tot de la PSD. Pe locul 3 se află liberalul Laurenţiu Ivanovici, directorul executiv al Camerei Agricole Dolj – instituţie aflată în subordinea consiliului judeţean.
Locurile 4 și 5 sunt ocupate de pesediştii Daniela Tarniţă şi Cezar Avram, iar locul șase îi este atribuit actualului deputat Petre Petrescu (cumnatul lui Ion Prioteasa). Locul 7 este ocupat de liberalul Marian Irinei, pentru ca pe poziţia a 8-a să se afle pesedista Alina Tănăsescu. În prezent consilier judeţean, Alina Tănăsescu a fost preşedinta Casei de Asigurări de Sănătate Dolj până în vara anului 2010. S-a făcut remarcată, însă, nu prin activitatea ei de la CAS Dolj, ci în urma unui concediu medical de nouă luni pentru o hernie de disc.
Cea mai mare surpriză o constituie, de departe, lipsa liberalului Dan Mogoş (actualul vicepreşedinte al CJ Dolj) de pe lista propusă de USL pentru consiliul judeţean. În schimb, pe listă se află alte nume sonore: Florea Găină (PSD) – fost inspector şcolar general adjunct, aflat pe poziţia 23, chirurgul pediatru Corneliu Sabetay (PSD), locul 32, dar şi fostul fotbalist Aurică Beldeanu (PNL), în timp ce Claudiu Manda (PSD) se află pe ultimul loc, al 45-lea.

Primii patru – nume noi

În ceea ce priveşte lista propusă de USL pentru Consiliul Local Craiova, sunt şi aici schimbări importante. Practic, primii patru propuşi nu fac parte din actualul consiliu local – este vorba despre senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu, preşedintele PSD Craiova, Mihai Fifor, actualul administrator public al judeţului Dolj, Alin Mitrică (tot PSD), şi preşedinta PNL Craiova, Cristina Calangiu, în prezent consilier judeţean.
Curtat de mai multe partide, care l-ar fi vrut pe lista proprie de consilieri mai ales pentru a-l promova într-un post de viceprimar, Gheorghe Nedelescu a rămas la PSD, alături de fosta sa colegă din PRM – acum candidată la Primăria Craiova, care l-a aşezat pe poziţia a 5-a. Abia a 6-a a fost aşezată Bianca Predescu (PSD), urmată de Florentin Tudor (PSD) şi de fostul fotbalist Pavel Badea (PNL). Pe poziţia a 9-a este alt consilier local, Radu Marin Traian (PSD), iar pe 10 se află alt pesedist, Nicuşor Cotescu (finul Olguţei Vasilescu). Arhitectul liberal Emilian Ştefârţă este pe locul 12, iar unicul reprezentant al Partidului Conservator (PC), Ion Pâlşoiu, a fost plasat pe poziţia 22, neeligibilă. Înaintea sa se află, însă, pesediştii Traian Beţiu (fiul medicului George Beţiu), Sorin Manda (fratele lui Claudiu Manda) şi Marin Nicoli, în timp ce actualul consilier local pesedist Dan Magla s-a ales doar cu locul 25.

Cu Poşta în frunte

Candidaturile PDL la Consiliul Judeţean Dolj includ, la rândul lor, nume noi. Nu e vorba de primii trei candidaţi, care au deja experienţă în activitatea de consilier judeţean: Ştefan Stoica, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, candidat şi la preşedinţia CJ Dolj, Daniel Drîgnei, directorul Direcţiei Silvice Dolj, şi Cosmin Călin, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu. Pe poziţia a 4-a a fost plasat Nichi Motoi, directorul Direcţiei Regionale de Poştă Craiova, urmat, pe 5, de Marcel Marcea, consilier judeţean şi şef al Direcţiei Regionale în Construcţii Sud-Vest Oltenia. Următoarele poziţii pe lista PDL pentru Consiliul Judeţean Dolj sunt ocupate de Alexandru Brezniceanu, Mihai Soare (preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Dolj), Oana Dincă (şefa de la Registrul Comerţului), Dorel Luică şi Gheorghe Preotu.
În lista PDL pentru Consiliul Local Craiova s-au păstrat, în mare, consilierii actuali ai acestui partid. Cum era de aşteptat, primul pe listă este Mărinică Dincă, urmat de Dan Cherciu, Vasile Marian şi Dan Daşoveanu. Poziţia a 5-a i-a fost atribuită directorului RAT Craiova, Marinel Florescu, urmat de combativa Ana Gheorghe şi de şeful Salubrităţii, Flavius Sirop. Al 8-lea este un proaspăt membru PDL, Ionuţ Prejbeanu, desemnat candidat de comunitatea internauţilor craioveni, iar pe poziţia a 9-a se află fostul director al Zonei Metropolitane Craiova, Laurenţiu Diaconu, urmat de Sabin Giurgiu. Cei trei directori de la SC Pieţe şi Târguri Craiova au fost şi ei puşi pe lista PDL, dar în ordinea inversă a ierarhiei de la Pieţe. Astfel, directorul general Gabriel Şerban a primit locul 23, subalternul său, directorul executiv Bogdan Apostol, este mai sus, pe 20, iar directorul executiv adjunct, Bogdan Ciocoiu, este pe 11. În schimb, a coborât pe un loc neeligibil – 18 – combativul consilier actual Niuri Ţui.

Solomon, „locomotivă“ de partid

Pe UNPR, în capul listei pentru Consiliul Local Craiova se află, cum altfel, primarul actual, Antonie Solomon, urmat de avocatul care l-a scos de la puşcărie, Sebastian Răduleţu, şi de viceprimarul Teodor Sas. Deşi li se promiseseră iniţial primele locuri pe lista de consilieri a UNPR, „dezertorii“ care au plecat din PDL pentru a i se alătura lui Solomon sunt ceva mai jos (cu excepţia lui Sas). Astfel, Radu Marin e pe 6, Dorel Marinescu pe 7, urmat de Constantin Ursu, Gheorghe Albăstroiu şi Iulian Ştefănescu. Solomon este, însă, primul şi pe lista pentru Consiliul Judeţean Dolj, fiind urmat aici de fostul şef de poliţie Gheorghe Bică, iar candidatul la şefia Consiliului Judeţean Dolj, Dan Păloiu, ocupă locul al 3-lea. Pe 4 se află blonda acestui partid, Simona Moise, cadru didactic la Universitatea „Spiru Haret“, iar pe 5 este Sabin Marinescu. Ceva mai jos sunt plasaţi fostul prefect PSD (acum la UNPR) Cornel Mondea, dar şi fostul prefect PDL (acum tot la UNPR) Eugen Georgescu, între ei fiind Andi Gaiu, un alt pesedist revigorat de Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS