Acasă Local „Baza Deveselu ar putea fi ţinta teroriştilor“

„Baza Deveselu ar putea fi ţinta teroriştilor“

Studenţii Universităţii din Craiova au avut ieri posibilitatea să discute despre NATO şi lupta împotriva terorismului la nivel mondial cu renumitul consultant pe probleme de politică externă, dr. Daniel Nelson. În prezent membru marcant al Centrului pentru Controlul Armelor şi preşedinte al unei companii din America, Daniel Nelson a lucrat în trecut pentru guvernul SUA, a fost consultant pe politică externă al unui senator candidat la funcţia de preşedinte al SUA şi decan al Colegiului de Artă şi Ştiinţe al Universităţii din New Haven.
Prezent la întâlnirea cu studenţii, organizată de Universitatea din Craiova, Facultatea de Științe Sociale, specializările Științe Politice și Jurnalism și Facultatea de Drept și Științe Administrative, Nelson a fost plăcut surprins de întrebările acestora legate de lupta împotriva terorismului şi de rolul pe care îl mai joacă NATO în asigurarea securităţii militare. „Eu am mai fost în România acum câteva zeci de ani. Atunci nu era hrană, nu era nimic la piaţă. Sunt foarte mulţumit de evoluţia României (…) Este foarte interesant să vii la Bucureşti, pentru că nu ştii niciodată ce guvern va fi“, le-a povestit el studenţilor. Nelson le-a vorbit despre obiectivele summitului NATO care va avea loc în acest an la Chicago, oraşul natal al preşedintelui american Barack Obama, şi a spus că el este pentru încetarea  războaielor stupide, aşa cum este cel din Irak. „Avem nevoie de un NATO mai flexibil după ceea ce s-a întâmplat în Afganistan, când unele ţări nu au contribuit financiar şi nu au trimis trupe. SUA caută parteneriate şi în afara NATO. Evident, criza financiară din Europa a afectat membrii NATO. Grecia, Spania, Italia, chiar şi Germania au mai puţini bani acum“, a spus el.

Cu ochii în patru

Nelson a avertizat autorităţile din România că Deveselu, acolo unde va fi amplasat scutul antirachetă, ar putea deveni ţintă pentru terorişti. „Ca ministru, aş fi foarte atent, deoarece este o ţintă potenţială, iar Iranul nu va agrea acest lucru. Acum trebuie să vorbim despre o apărare inteligentă, prin care să tăiem costurile fără a face NATO inutil. Înainte, NATO era dispusă la lupte masive în centrul Europei. Această apărare inteligentă i se poate aplica oricărui membru NATO. Trebuie să fii pregătit să lupţi, dar nu prin invadarea unor ţări. Vrem să oprim războaiele inutile. Sunt multe războaie stupide“, a spus Daniel Nelson. El a precizat că războiul nu se va mai duce cu zeci sau sute de mii de soldaţi care îşi pot pierde viaţa pe câmpul de luptă, ci prin tehnologii moderne. „Dacă va continua lupta în Afganistan, se va face altfel, tehnologic, nu cu o sută de mii de trupe. De exemplu, se pot folosi dronele sau operaţiunile forţelor speciale. Asta înseamnă apărare inteligentă“, a explicat el. Întrebat de un student dacă terorismul nu este o noţiune abstractă, Nelson a răspuns că lupta împotriva acestuia este vitală. „În actele teroriste, nu contează numărul morţilor. Terorismul creează teroare, afectează economia ţărilor. Acea frică distruge economia şi promovează extremismul“, a spus el.

Exit mobile version