5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞomeri perfecţionaţi în domeniul construcţiilor

Şomeri perfecţionaţi în domeniul construcţiilor

Proiectul cu finanţare europeană care a vizat integrarea pe piaţa muncii a şomerilor din Oltenia, prin cursuri de perfecţionare în domeniul construcţiilor, şi-a atins scopul: 23 de persoane şi-au găsit un loc de muncă, din 84 de participanţi certificaţi

La Craiova a avut loc vineri seminarul cu tema „Egalitate prin profesionalism pe piaţa muncii“, care a marcat încheierea implementării proiectului „CONSTRUCT – Facilitarea integrării pe piaţa muncii pentru şomerii din Oltenia prin cursuri de perfecţionare în domeniul construcţiilor“. Proiectul, derulat în perioada noiembrie 2010 – aprilie 2012 de SC Brazilian Marmură şi SC Granit Impex SRL, în parteneriat cu Universitatea din Craiova – Facultatea de Mecanică, prin Catedra de Construcţii Civile, şi cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, a avut ca obiectiv perfecţionarea în domeniul construcţiilor a unui număr cât mai mare de şomeri din mediul urban şi rural al zonei Sud-Vest Oltenia, obiectiv care a fost atins cu succes.  
„Proiectul a fost implementat într-o perioadă în care piaţa muncii era zdruncinată de efectul crizei mondiale, care nu a ocolit nici domeniul construcţiilor. Am urmărit atragerea şi menţinerea pe piaţa muncii a unui număr cât mai mare de persoane din judeţele din regiunea Sud-Vest Oltenia, prin îmbunătăţirea capacităţii de ocupare a şomerilor, mai ales a celor tineri. Succesul proiectului s-a concretizat nu doar în atingerea, ci şi în depăşirea indicatorilor propuşi, în sensul că, după absolvire, 23 de persoane şi-au găsit un loc de muncă, din 84 de participanţi certificaţi“, a precizat managerul de proiect, Raluca Maria Panait. Aceasta a mai menţionat că prin acest proiect, care a primit diploma de excelenţă la Conferinţa Naţională de la Bucureşti, pentru cele mai bune practici de implementare, s-a acordat o şansă şi persoanelor din mediul rural care nu au acces la cursuri, din lipsă de informare.

„Fără ingineri murim“

La evenimentul de vineri au participat şi reprezentanţi de la instituţii de învăţământ, societăţi comerciale şi ONG-uri, principalele subiecte dezbătute fiind egalitatea de şanse pe piaţa muncii, modalităţile de îmbunătăţire a formării profesionale, precum şi impedimentele în implementarea cu succes a activităţilor de formare profesională.
Prezent la acest seminar, decanul Facultăţii de Mecanică din Craiova, prof. dr. ing. Nicolae Dumitru, a ţinut să evidenţieze nevoia de oameni calificaţi, precizând că domeniul construcţiilor civile este prioritar „din punct de vedere al atenţiei asupra bazei materiale şi resurselor umane“. „Suntem facultatea cu cele mai ambiţioase proiecte pe cercetare, formare şi dezvoltare. Avem nevoie de IMM-uri ca parteneri, avem nevoie de oameni calificaţi, pentru că în ultima perioadă nu s-a dat atenţia corespunzătoare părţii de calificare profesională a oamenilor, iar acum alergăm după ei. Prin acest parteneriat putem să accedem la ceea ce se întâmplă în construcţii şi să ne dezvoltăm baza materială“, a spus Nicolae Dumitru.
Decanul Facultăţii de Mecanică a subliniat un lucru extrem de important în domeniul construcţiilor: nevoia de ingineri. „Ingineria trebuie să revină pe poziţii, trebuie să-i acordăm şansa necesară. Fără ingineri murim“, a spus prof. dr. ing. Nicolae Dumitru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS