10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAjutorul de naştere, refuzat de consilieri

Ajutorul de naştere, refuzat de consilieri

Reprezentanţii PSD, PNL şi UNPR s-au aliat în şedinţa de ieri a Consiliului Local Craiova pentru a împiedica intarea în dezbatere a propunerii lui Mărinică Dincă privind acordarea unui ajutor de 1.000 de euro pentru fiecare nou-născut

Şedinţa de ieri a Consiliului Local Craiova – probabil ultima înainte de alegeri – n-a fost  lipsită de contre politice, în ciuda faptului că au absentat atât primarul Antonie Solomon, cât şi viceprimarul Teodor Sas, care este şi consilier local. De altfel, Sas a fost declarat ieri „absent nemotivat“ la şedinţa de consiliu.

Solomon – la Tribunal, Sas – în China

„Domnul primar Solomon nu este alături de noi astăzi, dar nu pentru că este pe şantierele Craiovei, ci pentru că are o problemă personală de rezolvat la Tribunalul Galaţi. De asemenea, domnul viceprimar Sas am înţeles că este plecat pe undeva prin China, probabil că se antrenează pe acolo pentru campania electorală“, a explicat consilierul PDL Marian Vasile.
„Trebuie să le spunem craiovenilor că în această zi de 26 aprilie 2012 nu există nici o persoană care să exercite atribuţiile de edil-șef la Primăria Craiova şi să poată semna vreun document în numele primarului. Primarul în exerciţiu este la Tribunalul Galaţi, celălalt viceprimar nu este în ţară, drept urmare această instituţie nu are conducere în această zi“, a completat Mărinică Dincă, viceprimarul PDL căruia Solomon i-a retras toate atribuţiile.
Primăria Craiova a menţionat, însă, într-un comunicat emis după şedinţa legislativului municipal, că Sas e plecat într-o misiune oficială peste hotare.
„În prezent, se află într-o delegaţie oficială la Macau, în R.P. Chineză, în cadrul unei misiuni economice, alături de reprezentanţi ai Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii, ADR S-V Oltenia şi Parcului Industrial Craiova. Scopul misiunii economice este acela de atragere a potenţialilor investitori chinezi către zona noastră şi realizarea unor contacte cu reprezentanţi ai unor importante bănci din ţara asiatică în scopul găsirii unor oportunităţi de deschidere a unor filiale bancare chineze în municipiul Craiova“, informează comunicatul primăriei.

Alianţă împotriva acordării banilor pentru nou-născuţi

La solicitarea Biancăi Predescu, dar şi a lui Florentin Tudor, ambii consilieri PSD, ordinea de zi a fost aprobată punct cu punct, nu în bloc, ca până acum. Explicaţia a ieşit la iveală în doar câteva minute, când – la punctele 6 şi 7, care vizau o rectificare bugetară – pesediştii au votat împotrivă, iar liberalii şi uneperiştii lui Solomon s-au abţinut. Cu doar opt voturi „pentru“, dar şi cu opt „împotrivă“ (PSD) şi opt „abţineri“ (UNPR şi PNL), aceste două proiecte au fost scoase de pe ordinea de zi.
Pe această cale, pesediştii, liberalii şi uneperiştii n-au fost de acord cu discutarea şi aprobarea alocării sumei de 3,5 milioane de lei, primită de la guvern, pentru lucrările de asfaltare din Craiova. Banii urma, de fapt, să meargă la Delta ACM ‘93 Bucureşti, în contul imenselor datorii pe care le are primăria pentru asfaltările efectuate în ultimii trei ani.
Însă, această ciudată alianţă între PSD, PNL şi UNPR avea până la urmă un alt scop, pe care l-a explicat Mărinică Dincă, reprezentantul PDL care candidează la funcţia de primar al Craiovei.
„Înţeleg că cei mai mulţi dintre colegii din consiliul local au vrut să evite situaţia de a vota împotriva proiectului meu privind acordarea unui ajutor de 1.000 de euro pentru fiecare naştere, proiect pe care ştiau că o să-l propun astăzi (ieri – n.r.). Acest refuz al lor lasă sute de familii din Craiova fără un ajutor minim într-un moment în care au nevoie, mai mult decât orice, de un sprijin în bani. Este un gest iresponsabil care arată că aleșii locali majoritari în consiliul local sunt deciși să respingă orice idee bună venită din partea PDL“, a spus Dincă.

O mie de euro pentru fiecare nou-născut

Concret, în momentul în care se solicita aprobarea rectificării bugetare, Mărinică Dincă urma să propună, printr-un amendament, o rectificare în cadrul capitolului 68.02 (Asigurări şi asistenţă socială), în cadrul căruia, la pct. 10 (Transferuri pentru protecţia copilului), să ceară alocarea suplimentară a sumei de 1.000.000 de lei, pentru a fi susţinut programul prin care se putea plăti o indemnizaţie de 1.000 de euro pentru fiecare copil nou-născut. La acest capitol există deja 60.000 de lei, care puteau fi folosiţi în acelaşi scop.
Ca şi temei legal, exista Hotărârea Consiliului Local nr. 123/2011, prin care este reglementat ajutorul financiar pentru anumite evenimente şi unde se putea insera, printr-o modificare a acestei hotărâri, şi această prevedere privind stabilirea unei indemnizaţii de 1.000 de euro pentru fiecare copil nou-născut. Milionul de lei necesar acestei rectificări putea fi luat din cadrul aceluiaşi capitol bugetar, însă de la punctul 5 – Ajutor de încălzire (atenţie, nu subvenţia de încălzire!), urmând ca sumele de la acest capitol să fie completate, la nevoie, la următoarea rectificare bugetară“, a explicat Mărinică Dincă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS