13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalJaf ca-n codru în cimitire

Jaf ca-n codru în cimitire

Cimitirele au devenit adevărate pepiniere pentru hoţi. Oameni fără Dumnezeu, jefuitorilor de morminte nu le pasă de durerea celor care îşi îngroapă persoanele dragi sau care vin regulat la cimitir pentru a îngriji locul de veci. Hoţii fură tot ce prind: flori, coroane, iar mai nou s-au specializat şi în fier pe care îl smulg efectiv din cimentul de pe morminte sau din cavouri.

Imaginaţi-vă următorul scenariu, oricât de sumbru ar fi. Aţi pierdut recent pe cineva drag. Dincolo de durere, trebuie să vă adunaţi şi să-l înmormântaţi creştineşte. Faceţi pregătiri, prietenii şi rudele vin la înmormântare cu buchete de flori şi coroane pentru a cinsti memoria celui stins din viaţă. După slujba de la biserică şi după coborârea sicriului în groapă, florile şi coroanele sunt aşezate pe mormânt. Apoi, viaţa îşi reia cursul normal. Nu trece însă o oră de la eveniment şi totul dispare de pe mormânt. Hoţii, care au stat la pândă sau care au fost anunţaţi de persoane bine informate, năvălesc peste mormânt, smulg florile, rup panglicile de la coroane. În câteva minute, oaza de verdeaţă devine pământ amestecat cu frunze călcate în picioare. Profanatorii nu au remuşcări. Ei fac profit. Florile pe care le fură le revând altor persoane îndurerate şi uite aşa, nimic nu se pierde, totul se transformă. În bani care le intră în buzunar, făcuţi din durerea unor oameni. Acest scenariu este realitatea zilnică din cimitirele Craiovei.

Hoţii fură, poliţia nu-i prinde

În ultimul timp, însă, a apărut o nouă specie de hoţi din cimitire. Aceia care fură fierul ce străjuieşte mormintele sau cavourile. Bine înfipt în dalele de beton, fierul este rupt în două, iar bucăţile de beton, aruncate care încotro. Asta se întâmplă de ceva vreme în cimitirul Popova din cartierul Romaneşti, cimitir care ţine de parohie. Din această cauză, biserica din cimitir nu a avut posibilitatea să asigure paza mormintelor, iar hoţii fură nestingheriţi. „Cred că sunt 15 furturi de la începutul anului. Hoţii fură fierul de pe morminte, le profanează. Duminică dimineaţă, m-au sunat la ora 6.30 dimineaţa şi mi-au spus că erau două căruţe în cimitir. Au rupt gardul şi au intrat cu ele“, a povestit preotul cimitirului din Romaneşti, Mihail Florin. Lipsa banilor este unul dintre motivele care au dus la această situaţie. „Cimitirul nu este administrat de Regia de Administrare a  Domeniului Public din subordinea primăriei, ci de parohie. Acum am un băiat la cursuri pe care îl vom pune să păzească cimitirul. Până acum păzeau voluntarii“, a precizat preotul Mihail. „Am sunat la 112, a venit un echipaj de poliţie şi m-au certat că nu trebuia să sun la numărul acesta, că ei au consumat benzina şi că trebuia să fac o sesizare la Secţia 2. Culmea este că hoţii furau din cimitir chiar când era poliţia de faţă“, a spus unul dintre cei care veniseră la mormântul unei rude. „Uitaţi şi dumneavoastră aici cum au rupt fierul. Au spart dalele. Nouă ne spun că îi arestează şi că le dau amendă penală, dar hoţii vin mereu“, se plânge Dan Stuncă, un bătrân venit la mormântul părinţilor săi. „Hoţii ne înjură şi pe noi. Îi lăsăm, că ne e frică de ei“, recunoaşte unul dintre cei care fac pază voluntară.

Preacinstiţii paznici

Poliţiştii de la Secţia 2 ştiu de problemele pe care le creează hoţii, dar spun că nu au reuşit să identifice nici unul. „Noi facem dosare penale, dar cu autor necunoscut“, a declarat un reprezentant al secţiei, care nu a putut să explice cum este posibil ca hoţii să fie mai deştepţi decât poliţiştii. Oficialii Poliţiei Locale din Craiova, aflată în subordinea primăriei, se disculpă şi ei, spunând că ei asigură doar ordinea şi liniştea publică, nu păzesc cimitirele, cu atât mai mult cimitirul din Romaneşti, care nu este în administrarea municipalităţii. „Sunt echipe în zonă care patrulează, dar ele asigură liniştea şi ordinea publică“, a declarat directorul Poliţiei Locale, Octavian Mateescu.
Directorul Administraţiei Cimitirelor din cadrul RAADPFL Craiova, Lucian Moşoiu, a declarat că în cele patru cimitire pe care le administrează, Sineasca, Ungureni, Dorobănţie şi Craiova Nord, furturile tind să dispară după introducerea pazei. „Noi păzim cimitirele cu oamenii noştri care au primit aviz de paznic de la poliţie. Paza este asigurată de două luni în ture complete, în fiecare tură fiind prezent şi un poliţist local. Nu cred că paznicii sunt pe mână cu hoţii, dar stau la pândă şi după înmormântare vin şi fură. Ne ameninţă oamenii, sunt foarte bine organizaţi. Am avut şi noi astfel de furturi, dar acum s-au potolit“, a explicat Moşoiu. Starea de bine pe care o descrie directorul Administraţiei Cimitirelor este însă doar pe hârtie şi se datorează lipsei reclamaţiilor scrise, nu scăderii efective a furturilor. „Nu am mai avut nici o reclamaţie scrisă. Oamenii nici nu vor să depună ceva în scris. Am rugat-o pe o doamnă care se plângea că i-au furat florile de pe mormânt să facă reclamaţie scrisă şi nu a dorit. Aceste reclamaţii ne trebuie ca să putem face şi noi verificări“, a mai spus Lucian Moşoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS