13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFinalizarea pasajului depinde de arheologi

Finalizarea pasajului depinde de arheologi

Cu cât se termină mai repede cercetarea arheologică, cu atât constructorii vor putea să dea în folosinţă mai repede sensul giratoriu de sub pasajul suprateran

Constructorii pasajului suprateran din centrul Craiovei au ajuns vineri în atenţia opiniei publice, după ce au încercat – şi aproape au reuşit – să ascundă sub tone de balast ruinele descoperite chiar la kilometrul 0 al oraşului. Acum, când s-a ajuns la un acord între constructor, beneficiar şi arheologi privind cercetarea acelor bolţi din cărămidă şi a zidurilor groase de o jumătate de metru, craiovenii aşteaptă ca aceste investigaţii arheologice să se încheie cât mai repede, pentru a se putea circula măcar pe sub pasaj.

„Nu au fost distruse bolţile de cărămidă descoperite“

Reamintim că, săptămâna trecută, constructorii pasajului din Valea Vlăicii au descoperit la câţiva centimetri sub asfaltul actualei şosele, rămăşiţele unei clădiri de acum două secole. Nu au oprit lucrarea, ci au continuat să sape cu excavatorul încă vreo trei metri în jos, pe lângă bolţile impunătoare şi zidurile groase de o jumătate de metru. Abia vineri, informaţia privind o asemenea descoperire a ajuns la urechile arheologilor, care însă n-au avut acces în şantier ca să observe despre ce este vorba. Au putut privi doar, peste gard, cum groapa în care se vedeau zidurile groase de cărămidă era astupată cu balast, chiar sub privirile poliţiştilor de la Secţia 1 Craiova şi de la Poliţia de Patrimoniu. Într-un final, conducerea Primăriei Craiova a dat dispoziţie de sistare a lucrărilor în zonă.
„Pe perioada prezenţei la faţa locului a echipei noastre au fost oprite lucrările de construire, iar din primele cercetări s-a constatat că nu au fost distruse bolţile de cărămidă descoperite şi nu au fost constatate infracţiuni sau alte disfuncţionalităţi“, a declarat ag. Amelia Căprărin, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.
Ieri, municipalitatea a acceptat şi o cercetare arheologică a zonei de la kilometrul 0. Pentru asta e însă nevoie de o autorizaţie emisă de Ministerul Culturii.
„S-a înaintat la Bucureşti o cerere în acest sens şi sperăm să primim răspunsul până mâine (astăzi – n.r.), pentru a începe cercetările arheologice în acea zonă“, a precizat arheologul Dorel Bondoc de la Muzeul Olteniei.
„Mingea“ este acum în „terenul“ arheologilor, pentru că, deşi inaugurarea pasajului suprateran va avea loc cu vreo două sau trei luni întârziere, constructorii i-au promis primarului Antonie Solomon că vor da gata până la sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie măcar sensul giratoriu de sub pasaj şi bretelele din jurul acestuia, în vederea reluării circulaţiei pe la kilometrul 0. Ori, această descoperire arheologică ar putea să întârzie chiar şi reluarea traficului pe sub pasaj.
„Dacă puteau să-şi desfăşoare în continuare activitatea, constructorii aveau de gând să termine într-o săptămână sau două sensul giratoriu de sub pasaj. Acum, însă, cine ştie cât va dura cercetarea ruinelor şi descărcarea arheologică… Oricum, această zonă a mai primit odată avizul arheologilor, pentru că se ştia ce este sub asfalt, nu-i nimic nou. Cel mai probabil, este vorba de vechiul sistem de canalizare care drena pârâul care trecea pe aici acum 200 de ani“, susţine Eugen Georgescu, directorul Zonei Metropolitane Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS