10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn nou parc industrial în Craiova

Un nou parc industrial în Craiova

Amenajat cu fonduri europene de firma din Bănie Independenţa, viitorul Business Park Craiova va fi situat chiar lângă Ford şi ţinteşte atragerea altor furnizori ai constructorului de automobile

Ieri au început lucrările pentru un nou parc industrial în Craiova. Denumit Business Park Craiova, acest nou parc industrial va fi realizat de firma Independenţa SA din localitate, continuatoarea fostului Trust de Construcţii Industriale, ce a ridicat din temelii multe din obiectivele economice ale oraşului dinainte de 1989.

Investiţie privată cu fonduri europene

Locaţia viitorului Business Park Craiova este excelentă: pe strada Drumul Apelor, în spatele fostei fabrici Tufon (acum doar o ruină), lângă linia ferată Craiova – Calafat, la doar câteva zeci de metri de Uzina Ford, având ieşire la două drumuri europene – atât către strada Henry Ford, cât şi către Calea Bucureşti.
„Având în vedere că Ford a venit în Craiova, iar de aici rezultă o necesitate de spaţii industriale şi de logistică, ne-am gândit să facem cu fonduri europene un proiect de tip parc industrial. Proiectul în prima etapă se întinde pe circa cinci hectare dintr-o suprafaţă de 9,5 ha pe care firma noastră o deţine pe strada Drumul Apelor. În acest sens, ţin să mulţumesc administraţiei locale, Primăriei Craiova, care acum doi ani a viabilizat această stradă prin introducerea apei, a gazelor, canalizării şi curentului electric“, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute chiar pe locaţia viitorului parc industrial, ing. Constantin Turturescu, directorul general al SC Independenţa SA Craiova.
Proiectul are o valoare de 17,5 milioane de euro (inclusiv TVA), din care 9,2 milioane de euro reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene, prin Programul Operaţional Regional, axa 4.1. şi constă în edificarea a şase construcţii. Cea mai înaltă (subsol+parter+trei etaje+etaj tehnic) va fi destinată birourilor, însă ea va mai găzdui o sală de conferinţe, un ghişeu bancar şi o cafenea. Alături se vor ridica o hală din beton de 4.000 mp şi trei hale pe structuri metalice (de 5.900 mp, 6.500 mp şi 8.800 mp). În centrul acestui complex industrial va fi o gospodărie de apă, cu două rezervoare de 300 mc, care asigură rezerva intangibilă de apă pentru incendii. Parcul industrial va fi prevăzut cu împrejmuire şi iluminat de incintă. Nu vor lipsi spaţiile verzi, dar vor exista şi spaţii de parcare generoase, pentru 71 de autoturisme şi 29 de camioane. Tot complexul va fi legat la un sistem de building management, care va optimiza consumul de curent electric, încălzire ş.a.m.d. În plus, vor fi asigurate şi servicii de curăţenie, pază, corespondenţă ş.a.
„Am obţinut toate autorizaţiile şi am întocmit proiectul tehnic, iar în prezent suntem în faza precontractuală. Parcul va ocupa 5,27 ha, cu posibilitatea de extindere pe restul suprafeţei de 9,20 ha pe care o deţine firma noastră în această zonă. Noi mizăm pe crearea aici a circa 350-400 de locuri de muncă, plus încă 25 de angajaţi aparţinând structurii care va administra acest parc industrial. Parcul industrial este menit să facă faţă unor destinaţii variate: depozite, logistică, producţie, iar spaţiile de birouri noi sunt gândite pentru a fi închiriate unor firme care pot colabora între ele, în cadrul unor afaceri de tip «cluster» (ciorchine)“, a explicat directorul Turturescu.

Oraş turistic sau industrial?

Ideea acestui parc industrial a fost bine primită inclusiv de… concurenţă!
„M-am alăturat proiectului făcut de Independenţa pentru că eu cred în el. Eu am deja un parc industrial, în care lucrează mai multe firme româneşti şi străine. De aceea sunt convins că şi aici vor veni să-şi desfăşoare activitatea mai multe firme care vor avea relaţii contractuale cu Ford. Cred că este benefică pentru Craiova o asemenea investiţie, mai ales pentru locurile de muncă ce se vor crea aici“, a declarat omul de afaceri craiovean Constantin Popeci.
„Am considerat întotdeauna că mediul de afaceri trebuie să aibă sprijin nelimitat din partea administraţiei locale. Eu am sprijinit încă de la început ideea construirii acestui parc industrial, prin implicarea Primăriei Craiova – în vremea când îndeplineam atribuţiile de primar – în aducerea utilităţilor (apă, canalizare, gaze, electricitate) în zona ce va fi astfel revitalizată. În timp ce actualul primar doreşte să alunge industria către localităţile învecinate şi să transforme Craiova într-un oraş turistic, noi dovedim acum că industria se poate dezvolta şi în oraş, oferind astfel oportunitatea unor noi locuri de muncă pentru craioveni“, a menţionat la rândul său Mărinică Dincă, viceprimar al Craiovei, care va candida la funcţia de primar din partea PDL la alegerile locale din iunie.

Trei propuneri pentru mediul de afaceri

La conferinţa de presă susţinută cu ocazia începerii lucrărilor la acest nou parc industrial, viceprimarul PDL Mărinică Dincă a anunţat un pachet de trei măsuri pe care doreşte să le impună atât pentru a transforma Craiova într-un mediu de afaceri mai atractiv pentru investitori, cât şi pentru a aduce mai mulţi bani la bugetul local.
„Tot timpul ni s-a spus că în Craiova nu sunt terenuri şi că, drept urmare, nu putem să dezvoltăm industria. Avem, însă, exemplul autorităţilor locale de la Cluj, de la Braşov, care au cumpărat terenuri în vecinătatea localităţii şi au făcut acolo parcuri industriale de succes. Acest lucru putem să-l facem şi noi în afara Craiovei. Altă propunere pentru ca mediul de afaceri să fie stimulat vizează scutirea de taxe pe o perioadă de patru ani a celor care investesc în Craiova mai mult de 100.000 de euro, au ca obiect de activitate producţia sau domeniul IT şi au mai mult de 20 de angajaţi“, a explicat viceprimarul Mărinică Dincă.
A treia propunere pe care o face candidatul PDL la Primăria Craiova vizează reducerea cu încă 5% a taxelor şi impozitelor locale pentru anul viitor.
„Am spus în noiembrie 2011 că, dacă reducem taxele pe 2012, vom încasa mai mulţi bani la buget şi asta s-a întâmplat. La 30 martie încasasem la bugetul local cu 2,7 milioane de lei mai mult decât anul trecut, deşi am scăzut taxele locale cu 5%. Craiova a fost oraşul care, timp de 23 de ani, a avut taxele la cel mai înalt nivel permis de lege. Este primul an în care, la propunerea noastră, au fost reduse taxele. Şi, totuşi, acestea sunt încă mari, astfel că la toamnă, când se va lua în discuţie nivelul taxelor şi impozitelor pentru 2013, vom propune scăderea lor cu încă 5%“, a declarat Mărinică Dincă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS