11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTrei gorjeni suferă de boala Lyme

Trei gorjeni suferă de boala Lyme

Boala Lyme (foto) este o afecţiune bacteriană transmisă de căpuşă. Această boală se poate lua chiar şi de la propriul câine din gospodărie. Maladia se manifestă prin pete de piele, dureri articulare, paralizie şi dureri de cap. Potrivit medicilor, boala are trei stagii, putând fi afectat chiar şi sistemul nervos. Din fericire, în judeţul Gorj există doar trei bolnavi înregistraţi în evidenţele autorităţilor medicale, însă specialiştii se tem că ar putea fi mult mai mulţi bolnavi.
„În cursul anului trecut, am avut două cazuri, iar anul acesta doar unul. Din păcate, este posibil să fie mult mai multe persoane infestate, mai ales din mediul rural, acolo unde au animale în gospodărie. Mulţi pot fi purtători de virus, dar nu fac boala Lyme“, a spus Elena Piţian, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Publice de Sănătate (DSP) Gorj. Boala Lyme sau boala cu o mie de feţe trebuie să fie tratată prompt.
„Boala Lyme se manifestă în trei etape. Manifestările cutanate, adică de la nivelul pielii, trec în câteva săptămâni. Dacă o persoană se prezintă la medic după ce a fost înţepată de o căpuşă, medicul îşi va da seama după forma iritaţiei de pe piele ce s-a întâmplat. Iritaţia va avea formă de cerc. Alte simptome apar chiar şi la câteva luni după muşcătură. În acest timp, din păcate, bacteria se instalează în organism, afectează articulaţiile, organele interne. Este foarte periculoasă. În a treia etapă apar afecţiuni mai ales ale sistemului nervos, paralizii faciale şi meningită, dar şi tumefierea articulaţiilor“, a spus medicul neurolog Cristina Căliman, directorul adjunct al Spitalului de Urgenţă Târgu Jiu. Ultimul caz a fost descoperit de medicii de la Secţia neurologie chiar în această primăvară. „Am o cunoştinţă care a tot fost bolnavă, nu ştia nimeni ce are. Dureri de articulaţii, de cap. Până la urmă, a ajuns în Ungaria, la un spital. Acolo i-au spus că are boala Lyme, că undeva în trecut a fost muşcată de o căpuşă. Şi-a amintit că este posibil ca în urmă cu mai bine de cinci ani să fi fost înţepată de această insectă, dar nu a luat în seamă semnele, nu auzise pe atunci de această boală. Este grav. Ia tratament“, a spus Elena P., din Târgu Jiu.
Mihaela Floroiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS