13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMult cu bani puţini

Mult cu bani puţini

Anul 2012 nu se arată prea bogat pentru Primăria Mischii. Dimpotrivă, bugetul acestui an va fi mai sărac decât cel din 2011, care, la rândul lui, a fost mai sărac decât în 2010. Însă, autorităţile locale au învăţat să-şi stabilească priorităţile în materie de investiţii.

Şcoală renovată, cu toaletă în interior

Prima investiţie din acest an a vizat o clădire aparţinând învăţământului din comuna Mischii.
„În satul Motoci era un local de şcoală, ce găzduieşte acum doar o grădiniţă, al cărui interior îl renovaserăm. Arăta dezastruos, mai ales că imobilul fusese puternic afectat de inundaţiile din 2005. Practic, tencuiala era cojită, căzută şi necesita urgent refacerea în întregime a exteriorului. Ne-am apucat în această primăvară, iar în urma refacerii, am montat şi o termoizolaţie cu polistiren, finisat cu tencuială decorativă, astfel încât clădirea este nu doar mai călduroasă, ci şi mai rezistentă la intemperii“, spune Gheorghe Popa, primarul comunei.
Odată cu reparaţiile, la această şcoală se va amenaja şi o toaletă interioară, cu o mică hazna, astfel încât copiii să nu mai meargă la toaleta din curte. Iar edilul s-a gândit şi la activitatea după ore a copiilor, astfel încât în curtea şcolii – care va fi împrejmuită – va fi amenajat un loc de joacă modern, aidoma celui pe care administraţia locală l-a făcut în satul Mlecăneşti.

Apă fără restricţii

Chiar în această primăvară, angajaţii primăriei au renovat câteva fântâni din comună.
„E vorba de şase fântâni, din care două în satul Motoci, una în Urecheşti, două în Mischii şi una în Mlecăneşti. Ele erau într-o stare deplorabilă, având în vedere atât vechimea lor, cât şi faptul că n-au prea fost folosite în ultima vreme. Mai mult decât atât, sunt un soi de carte de vizită a localității, pentru că cine vine în comună şi vrea să bea apă acolo se opreşte“, explică primarul Gheorghe Popa.
Şi fiindcă tot a venit vorba de apă, conducerea administraţiei comunale le promite sătenilor că în această vară nu vor mai fi restricţii la alimentarea cu apă.
„Vara aceasta nu vor mai fi probleme cu alimentarea cu apă, pentru că anul trecut au fost făcute «la urgenţă» două puţuri la o adâncime de 130 m, care, împreună cu celălalt puţ, din punctul Oda, făcut tot anul trecut în locul celui care s-a surpat, vor asigura, zic eu, necesarul de apă pentru întreaga comună. Nu vor mai fi restricţii, poate cu excepţia micilor întreruperi cauzate de defecţiuni pe reţea şi care se vor remedia în decurs de câteva ore. Ţin să precizez că suntem printre puţinele comune care au autorizaţie sanitară pe forajele de apă. Este o apă foarte bună, potabilă, nu industrială, cum li se dă cetăţenilor la robinete în majoritatea comunelor din Dolj“, a precizat primarul Popa.

Staţii de autobuz modernizate

Comuna Mischii se poate lăuda din acest an şi cu cinci staţii de autobuz modernizate.
„Am constatat că în Motoci nu exista nici o astfel de staţie, iar oamenii erau nevoiţi să aştepte autobuzul în picioare, în soare, în ploaie, sau în ninsoare, bătuţi de vânt. Venind în sprijinul cetăţenilor, amenajăm patru staţii de autobuz în Motoci, unde nu era nici una, iar cea de-a cincea este la capătul satului Mlecăneşti, unde cea existentă era în ruină. Acestea vor avea inclusiv băncuţe, pentru că eu ţin atât la utilitate, cât şi la estetica lor. Staţiile se montează pe platforme de beton, iar în dreptul lor s-au betonat şi şanţurile pentru ca omul să nu aştepte ferit de ploaie, iar când merge să urce în autobuz să fie nevoit să treacă prin şanţ sau prin nămol“, a menţionat Gheorghe Popa.
Primarul din Mischii a ţinut să precizeze: „Încercăm să facem cât mai mult cu bani puţini, pentru că i-am obişnuit pe cetăţeni ca în fiecare an să vadă ceva nou în localitatea lor. Toate aceste investiţii sunt făcute din puţinul bugetului nostru, în condiţiile în care de trei ani încoace nu s-au mărit absolut deloc taxele şi impozitele locale. Am ţinut cont de faptul că e criză, cetăţenii nu au bani, nici agricultura n-a prea mers, aşa că am decis să nu creştem taxele“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS