Acasă Local Corupţie tratată cu blândeţe

Corupţie tratată cu blândeţe

Curtea de Apel din Piteşti a decis condamnarea a două persoane judecate în dosarul de corupţie al fostului subprefect de Gorj, Lelioara Deaconu. Procesul a început de la o anchetă instrumentată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi viza mai multe persoane care au deţinut funcţii de răspundere în conducerea judeţului Gorj şi care au devenit, peste noapte, proprietare de terenuri în Târgu Jiu. În dosarul „Mafiei imobiliare“, Ioana Călinescu (foto), fosta şefă a Serviciului Legalitatea Actelor din cadrul Prefecturii Gorj, a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de conflict de interese. De asemenea, Marinela Bardan, referent agricol la Primăria Târgu Jiu, a primit o condamnare la doi ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată în scopul de a obţine pentru altul un avantaj patrimonial. Tot Curtea de Apel din Piteşti a decis să o condamne pe Marinela Bardan la alţi doi ani de închisoare pentru fals material în înscrisuri oficiale. Prin contopirea pedepselor, funcţionarul a primit în final o condamnare la doi ani de închisoare, însă cu suspendarea executării pedepsei.

Achitări pentru restul inculpaţilor

În acelaşi dosar au mai fost judecaţi: Lelioara Deaconu, fost subprefect al judeţului Gorj, soţul acesteia, Nicolae Deaconu, avocat, ex-judecător, Ştefan Burcheci, ex-membru al Corpului de Control al prefectului de Gorj, Gheorghe Ilie, şeful Serviciului agricol din Primăria Târgu Jiu, precum şi Remus Stamatie, fostul secretar al Primăriei Turceni. Curtea de Apel din Piteşti a decis achitarea celor amintiţi mai sus. Magistraţii argeşeni au mai decis anularea procesului- verbal de şedinţă al Comisiei Locale de Fond Funciar Târgu Jiu din 6.06.2007 şi anexei numărul 29, falsificate de referentul agricol Marinela Bardan. Prin intermediul documentelor respective au fost realizate împroprietăririle. Totodată, Ioana Călinescu, Marinela Bardan, Ştefan Burcheci şi Gheorghe Ilie au fost obligaţi de aceeaşi instanţă la plata a 6.800 de lei fiecare, cheltuieli judiciare către stat. Decizia magistraţilor argeşeni pronunţată marţi poate fi atacată cu recurs.

Proces strămutat de la Craiova

Procesul în care au fost pronunţate condamnările cu suspendare a început la Curtea de Apel din Craiova, însă avocaţii inculpaţilor au reuşit să obţină strămutarea dosarului la Curtea de Apel din Piteşti.
Potrivit rechizitoriului întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie, fostul subprefect de Gorj, Lelioara Deaconu, şi fosta şefa a Serviciului legalitatea actelor din Prefectura Gorj, Ioana Călinescu, s-au implicat în obţinerea preferenţială a unor terenuri pentru familiile acestora. Familia ex-subprefectului Deaconu a solicitat teren la Turceni, iar familia Călinescu a cerut să i se reconstituie dreptul de proprietate la Scoarţa. În urma intervenţiilor pe lângă funcţionari din primăriile din Turceni, Târgu Jiu şi Prefectura Gorj, cele două şefe au primit prin retrocedare pământ la Târgu Jiu, în punctele: Între Jieţe, Preajba şi Dealul Târgului.
Valoarea totală a terenurilor primite de cele două familii s-a apropiat de 100.000 de euro. Cei şapte funcţionari şi şefi din administraţie au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu scopul de a obţine avantaje patrimoniale, fals intelectual, instigare la fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu, uz de fals, fals în declaraţii şi evaziune fiscală. Doar doi au fost condamnaţi în cele din urmă de prima instanţă de judecată, însă cu suspendarea executării pedepsei.

Este absolvent al Facultății de Litere și Științe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.
Exit mobile version