20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTeren prea scump pentru Sala Polivalentă

Teren prea scump pentru Sala Polivalentă

De aproape opt luni, municipalitatea se „bâlbâie“ în încercările sale de a achiziţiona ultimul petic de teren necesar pentru terminarea Sălii Polivalente din Craiova

Primăria Craiova se tot chinuiește, din august încoace, să cumpere o bucată de teren de 709 mp, ultima de care are nevoie pentru a termina Sala Polivalentă. Lucrările s-au şi făcut pe acel teren, dar achiziţia nu s-a parafat din cauza unor neînţelegeri între executivul şi legislativul municipal pe tema preţului de cumpărare.

Unanimitate pentru achiziţie

În şedinţa din 25 august 2011, Consiliul Local Craiova a aprobat achiziţionarea unui teren de 709 mp, situat în Craiova, str. Ecaterina Teodoroiu, nr. 21. Suprafaţa este necesară pentru finalizarea lucrărilor la Sala Polivalentă de către Compania Naţională de Investiţii. În perimetrul respectiv, potrivit proiectului, ar trebui să se afle o parte din parcarea Polivalentei, dar şi rezervorul de apă pentru incendii al aceleiaşi construcţii.
Terenul este deţinut în indiviziune de patru persoane – Alexandrina-Paula Neac­şu, Ileana Popescu, avocatul Viorel Găină şi soţia lui, Floarea Găină. Aceştia au fost puşi în posesie de Primăria Craiova în anul 2007, în baza unei decizii pronunţate în 2006 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Abia pe 10 august 2011, reprezentanţii Direcţiei de Investiţii şi Servicii Publice din Primăria Craiova s-au prins însă că proiectul Polivalentei include şi o suprafaţă privată de 709 mp, pe care municipalitatea trebuie să o obţină de la proprietari. Când au fost întrebaţi, cei patru coproprietari au înştiinţat primăria că sunt de acord să vândă acest teren, dar la preţul de 400 euro/mp.
„Este mult prea devreme să discutăm despre preţ. Oricum, la evaluare se va stabili în preţ de la care vom negocia în jos, nu în sus“, spunea pe atunci Solomon. „Preţul va fi stabilit doar în baza unui raport de evaluare“, l-a completat consilierul Constantin Răducănoiu. „De fapt, acest teren este afectat de utilitate publică, acolo fiind bazinul de apă pentru incendii al Polivalentei. Proprietarul nu poate să-i schimbe destinaţia, nu poate să facă nimic. Singura sa posibilitate este să ni-l vândă nouă, iar asta înseamnă din start că putem obţine un preţ mult mai scăzut decât cel al terenurilor din zonă“, spunea consilierul Bianca Predescu.
Hotărârea de adoptare a acestui teren a fost adoptată în unanimitate.

Câmp cu 300 euro/mp

De atunci au trecut aproape opt luni, dar municipalitatea tot n-a cumpărat terenul. Raportul de evaluare a terenului a fost întocmit de expertul Aurelian Dumitru Mitroi de la firma LERO ADVANCED CONSULTING abia pe 9 martie 2012, fiind propus spre aprobare în şedinţa Consiliului Local Craiova din 29 martie.
„Piața imobiliară din municipiul Craiova, respectiv subpiaţa terenurilor, a înregistrat o scădere mare în anii 2009, 2010 și 2011. Zona mediană-centrală rămâne ca având o atractivitate bună, iar prețurile sunt cuprinse în intervalul 180-300 euro/mp, deosebirile constând în forma terenului, suprafață, acces, vecinătăți etc. Pe segmentul de piață la care ne referim, respectiv terenuri libere, în zona periferică a municipiului Craiova, unde este situat terenul evaluat, există puține terenuri libere, iar prețurile sunt cuprinse între 180-300 euro/mp, în funcție de amplasament, utilități, formă și suprafață“, susţinea evaluatorul în raportul său. Fiind vorba de un teren „dosit“ în spatele Polivalentei şi fără ieşire la stradă, ar fi fost de aşteptat ca preţul să fie stabilit către minimul indicat de expert (180-200 euro/mp). Şi totuşi, raportul de evaluare indică pentru acel teren de 709 mp o valoare de 901.500 de lei, echivalentul a 207.000 de euro. Asta ar fi însemnat un preţ de aproape 300 euro/mp.
Expertul mergea chiar până la a sugera Primăriei Craiova că nu poate scădea mai mult de 10% din acest preţ în momentul negocierilor: „Pe fundalul unei crize economice precum cea actuală, negocierile tind până la reduceri de 10% din prețul oferit“.

N-au vrut nici primarul, nici consilierii

Valorile stabilite prin acest raport de evaluare nu le-au picat prea bine consilierilor locali.
„În această privinţă, în şedinţa Comisiei Juridice, din care fac parte, am ridicat două probleme. Una privea valoarea, stabilită în baza unui preţ al terenului de 300 euro/mp, ceea ce mi se pare foarte mult. Altă problemă – poate o coincidenţă – viza schimbarea, tocmai începând cu această achiziţie, a firmei care face aceste evaluări pentru primărie, în sensul că toate celelalte evaluări de până atunci fuseseră făcute de o altă firmă“, a precizat consilierul local PDL Dan Cherciu.
Supunându-se la vot, Comisia Juridică a dat aviz nefavorabil pentru acest proiect. Reacţia primarului Antonie Solomon nu s-a lăsat aşteptată. Prinzându-se că preţul nu-i tocmai în regulă, a retras de pe ordinea de zi proiectul de aprobare a acestui raport de evaluare.
Într-adevăr, specialiştii consideră că un preţ de 300 euro/mp n-ar fi fost o afacere tocmai bună pentru primărie.
„Preţul tranzacţiei depinde de interesul celui care vinde şi al celui care cumpără. În cazul de faţă, la un preţ de 300 euro/mp se poate vorbi de o tranzacţie nu foarte bună, dar totuşi rezonabilă pentru Primăria Craiova. Pentru vânzători, însă, în actualul stadiu al pieţei imobiliare, ar fi o afacere foarte bună“, a declarat preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), Cristian Clenciu.
Amânarea rezolvării acestei situaţii poate duce însă la o cheltuială mai mare din bugetul local. „Trebuie rezolvat cât mai repede această situaţie, într-un fel legal, corect şi oportun, pentru că, proprietarii ne pot solicita acum nu doar contravaloarea terenului, ci şi o plată pentru nefolosinţa acestui teren. În ceea ce priveşte preţul, evaluarea nu face decât să ne dea o valoare orientativă, de la care comisia de negociere urmează să negocieze în jos cu proprietarul“, a menţionat consilierul PSD, Constantin Răducănoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS