10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTrei ani de puşcărie pentru patronul SC Cavi

Trei ani de puşcărie pentru patronul SC Cavi

Trimis în judecată pentru o evaziune fiscală de 2,8 milioane de lei, Viorel Călin, patronul SC Cavi Imexco SRL – firma care a modernizat Gara Craiova şi a reamenajat Piaţa Gării, a fost condamnat de Tribunalul Dolj la trei ani de închisoare

Viorel Călin, patronul şi administratorul SC Cavi Imexco SRL, a fost reţinut pe 14 decembrie 2010 şi acuzat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi nevirarea contribuţiilor cu reţinere la sursă.
După cum au stabilit anchetatorii doljeni, patronul Viorel Călin a comis infracţiunea de evaziune fiscală cu ocazia derulării a trei contracte – amenajarea parcării Complexului Energetic Craiova, modernizarea Gării Craiova şi reamenajarea Pieţei Gării. Procurorii au stabilit că Viorel Călin a crescut cheltuielile Cavi Imexco SRL cu scopul de a diminua impozitul pe care trebuia să-l plătească la bugetul statului. Astfel, Călin a încheiat contracte fictive cu diverse persoane fizice, care i-ar fi efectuat o parte din lucrările făcute de SC Cavi. Tot pentru creşterea cheltuielilor, Călin a achiziţionat mai multe autovehicule şi utilaje pentru construcţii, unele dintre ele numai pe hârtie, iar altele la preţuri „umflate“. „S-a reţinut că, în perioada 2005-2009, numitul Călin Viorel, administrator al SC Cavi Imexco SRL, a evidenţiat în actele contabile ale societăţii cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale şi a omis evidenţierea unor venituri realizate, cu consecinţa sustragerii de la plata către bugetul de stat a sumei de 2.794.493 de lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA“, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. În plus, anchetatorii au mai stabilit că, în anii 2008 şi 2009, Călin a reţinut şi nu a virat, cu intenţie, în termenul legal, impozite şi contribuţii percepute angajaţilor prin stopaj la sursă. 

Evaziune  pe banii primăriei
 
Pe 11 iulie 2007, firma SC Cavi Imexco SRL a încheiat cu Primăria Craiova un contract de lucrări în valoare totală de 2,55 milioane de lei pentru modernizarea obiectivului Piaţa Gării. La acea dată, firma Cavi Imexco se ocupa şi de modernizarea Gării CFR Craiova, ca subcontractor pentru firma germană HF Wiebe GmbH&Co. KG, care câştigase lucrarea la o licitaţie internaţională cu finanţare BERD. Termenul de finalizare al Pieţei Gării a fost de şase luni calendaristice, însă în ianuarie 2008 lucrarea era departe de a fi terminată. Primăria Craiova nu a ales să rezilieze contractul cu Cavi Imexto, ci a încheiat un nou contract, de lucrări suplimentare, în valoare totală de 1,26 milioane de lei, care trebuia finalizate în termen de trei luni calendaristice de la data începerii lucrărilor (26 mai 2008). Noul contract prevedea placarea fântânii dinamice şi echipamentele acesteia, amenajarea staţiilor de transport în comun, extinderea zonelor verzi, dotarea cu mobilier urban, amenajarea unor cămine de canalizare şi a trei cişmele. Pe 12 septembrie 2008, Piaţa Gării a fost inaugurată de autorităţile locale, în ciuda faptului că lucrările nu fuseseră încă terminate. Factura totală pentru Piaţa Gării a ajuns în final la suma de 3,8 milioane de lei.

Trei ani de închisoare

La sfârşitul lunii martie, anul acesta, Tribunalul Dolj l-a condamnat pe Viorel Călin la trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Pentru nevirarea contribuţiilor cu reţinere la sursă a mai primit zece luni de închisoare, iar pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, alte șase luni. Judecătorii au contopit pedepsele şi au dispus ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, cea de trei ani de puşcărie, şi a dispus ca pedeapsă accesorie decăderea sa din dreptul de a fi administrator al unei societăţii comerciale pe perioada executării pedepsei.
În plus, instanţa a obligat inculpatul să achite împreună cu SC Cavi 306.627 de lei reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă,  2.038.461 de lei reprezentând taxe şi impozite datorate bugetului şi 975.775 de lei reprezentând impozit pe profit.
Pe 6 aprilie, instanţa a revenit şi a dispus îndreptarea unei erori privind pedeapsa accesorie. De pe 6 aprilie, Viorel Călin are zece zile la dispoziţie pentru a face apel împotriva sentinţei date de Tribunalul Dolj.

Sechestru
Tribunalul Dolj a menţinut sechestrul asigurător instituit asupra bunurilor lui Călin Viorel: un apartament deţinut în coproprietate cu soţia sa, o clădire şi un teren intravilan în suprafaţă de 285 mp, plus un teren extravilan arabil în suprafaţă de 15.305 mp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS