17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul, fără sistem video pe ambulanţe

Doljul, fără sistem video pe ambulanţe

Proiectul-pilot aflat în implementare pe ambulanţele SMURD din ţară, care prevede dotarea acestora cu sistem video pentru transmiterea de imagini către spitalele de urgenţă, nu va ajunge deocamdată şi în Dolj. În acest judeţ funcţionează telemedicina, iar medicii sunt mulţumiţi de rezultatele acestui sistem apărut în urmă cu câţiva ani. 

Deficitul de medici din sistemul sanitar de stat de care ne lovim atunci când se pune problema unei intervenţii de prim ajutor sau de asigurarea asistenţei medicale de urgenţă este compensat prin implementarea unor sisteme care vin în sprijinul pacienţilor. Ultimul aflat în faza de implementare este legat de dotarea a 100 de ambulanţe SMURD din ţară cu un sistem video care să transmită către dispeceratul central şi spitalele de urgenţă, pe lângă parametrii medicali ai pacientului, şi imagini cu acesta. Totul, pentru a creşte calitatea asistenţei medicale de urgenţă în etapa prespital.
Sistemul a început să se implementeze în ţară, dar nu va ajunge încă în Dolj, „pentru că aici momentan nu este cazul“. „În Dolj funcţionează foarte bine telemedicina. Sistemul video este la început acum şi se foloseşte mai mult prin zonele unde accesul ambulanţei se face mai greu, cum se întâmplă pe la munte, de exemplu. Or, la noi, la câmpie, se circulă bine, nu este cazul pentru sistemul video“, a precizat dr. Luciana Rotaru, medic-şef la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova. 

Telemedicina, eficientă la UPU Craiova

Sistemul de telemedicină funcţionează în Dolj de câţiva ani, fiind implementat pe 24 de maşini de tip B2 (echipaj medical de urgenţă cu asistent medical) aparţinând Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Dolj şi pe două ambulanţe SMURD cu paramedic. Ce impune acest sistem? Un echipaj plecat la un caz, care nu dispune de medic, are posibilitatea de a transmite către Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean parametrii pacientului: pulsul, tensiunea arterială, electrocardiograma în 12 derivaţii etc. Informaţiile vin pe un calculator montat la UPU Craiova, în Triaj, şi sunt preluate de un medic specialist. El vede parametrii pacientului şi tot el este cel care pune diagnosticul şi ia deciziile, de la măsurile medicale de urgenţă care se impun, până la spitalul unde trebuie dus bolnavul.
„Dacă asistentul de pe ambulanţă nu are pregătirea de a interpreta o electrocardiogramă, de exemplu, ea se trimite către UPU, o vede un medic specialist, iar acesta ţine legătura cu asistentul din salvare şi ia deciziile în consecinţă. Cum se procedează? Asistentul fixează electrozii pe pacient, cere transmisia de date, medicul de la Urgenţă primeşte informaţiile şi dă indicaţiile de rigoare“, a explicat dr. Cristian Gângioveanu, managerul SJA Dolj. Sistemul vine în sprijinul pacienţilor care au nevoie de intervenţii medicale foarte rapide, pentru că ei pot fi transportaţi către spitalul potrivit din regiune şi nu către spitalul cel mai apropiat, iar prin acest lucru se câştigă timp important pentru viaţa bolnavului. „Dacă ambulanţa este în judeţ, nu mai merge la spitalul din teritoriu cel mai apropiat, ci vine direct la Craiova dacă este un caz grav, sau chiar se trimite la întâlnire un echipaj cu medic specialist. Prin această telemedicină s-a pus la punct foarte mult sistemul sanitar de urgenţă“, a adăugat dr. Cristian Gângioveanu. „Telemedicina ne-a ajutat foarte mult. Au existat câteodată şi 30-40 de cazuri pe zi, pentru care s-a solicitat transferul de date. Se mai pierde transmisia pe undeva prin zona Băileştiului, dar asistentul trebuie să se asigure mai întâi că are semnal şi apoi să ceară să se facă transmisia“, susţine şi dr. Luciana Rotaru.   
Sunt şi cazuri în care sistemul nu funcţionează, dar nu din lipsă de semnal, ci din neştiinţă. Personalul de la UPU Craiova s-a plâns de unele situaţii când ambulanţe sosite din alte judeţe, cu cazuri grave, „habar nu aveau de faptul că puteau transmite datele privind starea pacientului medicului specialist din Urgenţă prin acest sistem de telemedicină“. 

„Important este şi nivelul de educaţie a populaţiei“

Acest sistem vine să suplinească deficitul de medici, dar sunt şi cazuri când medicii, deşi puţini, sunt puşi degeaba pe drumuri. „În tot acest sistem, important este şi nivelul de educaţie a populaţiei. Am avut destule cazuri în care personalul de pe ambulanţă a constatat mari discrepanţe între ce s-a transmis la telefon şi ce se găseşte la faţa locului. Sunt cazuri când starea pacientului se agravează, fie până să ajungă salvarea, fie în drum spre spital – şi atunci era importantă prezenţa medicului la caz, dar şi situaţii când aparţinătorul spune că pacientul este în comă, pentru a grăbi ambulanţa. Atunci merge şi doctorul, dar se constată că nu era cazul, iar cine avea neapărată nevoie de un medic în acea clipă nu poate să beneficieze de serviciile lui“, a explicat dr. Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Craiova.
„Sunt şi pacienţi care solicită ambulanţa de două-trei ori pe zi, crezând că, dacă vin la spital cu salvarea, sunt luaţi imediat în primire şi băgaţi în camera de gardă. S-a sunat la salvare şi pentru o unghie ruptă! Zilele trecute a fost adus la Urgenţă un bătrân la ora 2.00 dimineaţa. Ne-a spus că a chemat atunci salvarea pentru că s-a gândit că la acea oră am fi mai liberi, dacă în timpul zilei suntem mereu ocupaţi. Nu mai spun că sunt şi cazuri când se sună la salvare, iar pacientul stă la poartă, cu sacoşa pregătită, aşteptând ambulanţa ca pe rată pentru a ajunge la Craiova, la spital“, a adăugat dr. Cristina Geormăneanu.    

Spitalul Judeţean Craiova, oordonat de la „Floreasca“
Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) de la Spitalul Judeţean Craiova este coordonată, la rândul ei, prin sistemul de telemedicină, de Spitalul Clinic de Urgenţă „Floreasca“ din Bucureşti. Aici ajung toate urgenţele care nu se pot rezolva la unitatea medicală din Craiova, cu excepţia cazurilor neurochirurgicale grave, care sunt direcţionate către Spitalul „Bagdasar-Arseni“ din Capitală.

Când este obligatorie transmisia de date
Conform prevederilor legii, echipajele de prim ajutor calificat şi echipajele medicale de urgenţă de tip B2 au obligaţia de a transmite datele medicale ale pacientului în situaţiile în care acesta are dureri precordiale, are ritmul/pulsul neregulat, este tahicardic, brahicardic, inconştient, în stop cardio-respirator sau este cu tensiunea arterială sistolică mai mică de 90 mmhg.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS