10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAfacerile din minerit şi sistemul energetic au ajuns la DNA

Afacerile din minerit şi sistemul energetic au ajuns la DNA

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie mai multe rapoarte de control care vizează o serie de nereguli apărute în activitatea Complexurilor Energetice de la Rovinari, Turceni şi la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, în perioada 2007-2009. Deficienţele depistate de inspectorii ANAF au fost evidenţiate în răspunsul la trei interpelări transmise ministrului economiei de către deputatul de Gorj, Dan Ilie Morega, care a solicitat verificarea societăţilor din minerit şi sistemul energetic din Gorj. În documentul întocmit de ANAF sunt prezentate succint rezultatele verificărilor şi neregulile constatate, precum şi faptul că întreaga documentaţie a fost transmisă Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru continuarea cercetărilor.

Contracte preferenţiale

Potrivit inspectorilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, controlul financiar, derulat la Complexul Energetic Turceni şi care a vizat perioada 2007-2009, a stabilit că veniturile au fost diminuate cu suma totală de aproximativ 21.918.000 de lei, din cauza neînregistrării de penalităţi aferente contractelor – cadru de vânzare a energiei electrice, încheiate cu SC Electrica SA Bucureşti, a nerecuperării unor cheltuieli de judecată aferente contractelor – cadru de vânzare a energiei electrice sau a neînregistrării diferenţelor de curs valutar leu/euro la Tranzacţia nr. 9900/16155/2007, încheiată cu SC Electrica SA Bucureşti. Controlul a mai stabilit că au fost achitate necuvenit servicii juridice unor societăţi civile de avocaţi, în sumă de 1.752.000 de lei. Au mai fost realizate nelegal cheltuieli cu acţiuni sociale, culturale şi sportive, în perioada 2007-2009, în sumă de circa 19.715.000 de lei. Şi rezultatele financiare au fost denaturate cu 43.535.000 de lei, lucru ce a condus în principal la diminuarea impozitului pe profit datorat bugetului de stat.

Nereguli şi la CE Rovinari şi SNLO

Şi la Complexul Energetic de la Rovinari a fost constatată diminuarea veniturilor cu suma totală de 6.439.000 de lei, prin neînregistrarea de penalităţi la anumite contracte cu diferite societăţi comerciale. Şefii CE Rovinari au majorat şi ei cheltuielile cu suma totală de 17.032.000 de lei, plătind necuvenit servicii de avocatură. Au mai fost cheltuiţi nelegal bani cu acţiuni sociale, culturale şi sportive, iar în anul 2008, CE Rovinari a făcut nelegal sponsorizări în valoare de 571.000 de lei. La Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, cheltuielile au fost majorate cu  25.186.000 de lei, pentru achitarea unor servicii de pază, curăţenie, protocol, reclamă şi publicitate, precum şi pentru servicii de cazare şi pregătire profesională. Inspectorii de control au mai depistat, potrivit documentului citat, următoarele nereguli: „încheierea unor contracte de prestări servicii (hoteliere, bilete de odihnă și tratament, cazare, masă şi logistică ş.a) cu societăţi constituite de sindicate, fără respectarea prevederilor legale, la SNLO Târgu Jiu, SC Complexul Energetic Turceni SA şi SC Complexul Energetic Rovinari SA; încredinţarea directă de contracte de bunuri şi servicii de către SNLO Târgu Jiu, SC Complexul Energetic Turceni SA şi SC Complexul Energetic Rovinari SA“.  
Pentru că Ministerul de Finanţe a stabilit că la cele trei companii din Gorj există abateri grave care constitue fapte de natură penală, a înaintat cele trei acte de control la Direcţia Naţională Anticorupţie, în vederea continuării cercetărilor. Mai mult, Ministerul de Finanţe a anunţat că aceleaşi tipuri de aspecte sesizate la controalele de anul trecut vor fi urmărite şi în acţiunile de inspecţie economico-financiară programate în acest an. „Din cauza multitudinii şi gravităţii abaterilor constatate şi faptului că acestea pot întruni elementele constitutive ale unor infracţiuni, în condiţiile prevăzute de legea penală, ANAF a înaintat cele trei acte de control la Direcţia Naţională Anticorupţie, în vederea continuării cercetărilor“, se menţionează în documentul ce poartă semnătura ministrului finanţelor publice. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS