6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCondamnaţi pentru că au falsificat whisky

Condamnaţi pentru că au falsificat whisky

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au condamnat doi bărbaţi care falsificau whisky J&B şi îl vindeau în discoteci şi cluburi sau, în cantităţi mari, pentru nunţi şi botezuri

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au aflat, în februarie 2010, că Gabriel Miloteanu, student la Facultatea de Teologie şi barman în clubul „Medieval“ din Craiova, produce whisky fals, pe care îl îmbuteliază în sticle originale de J&B şi îl vinde drept băutură originală. Pe 23 februarie, poliţiştii au făcut o percheziţie în apartamentul tânărului din Valea Roşie, unde au găsit o instalaţie din inox artizanală, mai multe sticle goale de J&B cu banderole fiscale, 80 de litri de alcool dublu rafinat şi 20 de litri de esenţe, coloranţi şi arome folosite la producerea băuturilor alcoolice. Alambicul, alcoolul şi sticlele au fost ridicate de poliţişti, care i-au întocmit lui Miloteanu un dosar penal pentru falsificare de alimente.
Anchetatorii au stabilit că tânărul student a fabricat acasă băuturi alcoolice pe care le îmbutelia în sticle de whisky J&B adunate de prin baruri, după care le vindea în discoteci şi cluburi sau, în cantităţi mai mari, pentru nunţi şi botezuri, la preţuri mult sub cele ale pieţei. Miloteanu cerea 39 de lei pe o sticlă de whisky „original“, însă la comenzi mai mari preţul cobora şi până la 20 de lei. Poliţiştii au întocmit pe numele tânărului student un dosar penal pentru punerea în circulaţie de produse contrafăcute, falsificarea de alimente şi producerea de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal autorizat.

Şi-a mutat „fabrica“

După ce s-a ales cu dosarul penal, Miloteanu nu s-a potolit. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, tânărul a procurat alt recipient pentru fabricarea băuturilor, a făcut rost de alcool şi de alte sticle goale şi s-a pus din nou pe treabă. Nu a mai dus instalaţia improvizată acasă, ci într-o casă din comuna Afumaţi, în care locuia fără forme legale un amic al său, Doru Ciobanu. Pe 19 martie 2010, Miloteanu a fost depistat în trafic în timp ce transporta cu un Seat Leon 91 de sticle cu whisky J&B falsificat. În aceeaşi zi, în urma unei percheziţii, poliţiştii au găsit în casa lui Ciobanu noua instalaţie improvizată pentru contrafacerea băuturilor. Miloteanu a fost reţinut, apoi arestat preventiv timp de 11 zile.
În iulie 2010, procurorii i-au trimis în judecată pe cei doi, iar Tribunalul Dolj s-a pronunţat în acest dosar săptămâna trecută.
Miloteanu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, iar Ciobanu, la un an şi șase luni, tot cu suspendare.
În plus, instanţa i-a obligat pe cei doi să achite societăţii DIAGEO BRANDS BV Olanda, producătorul şi distribuitorul J&B, 23.600 de lei despăgubiri materiale şi 20.000 de lei daune morale. Hotărârea instanţei nu este definitivă, cei doi având posibilitatea să facă apel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS