17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞomerii doljeni beneficiază de servicii profesioniste

Şomerii doljeni beneficiază de servicii profesioniste

Începând din această lună, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă vor beneficia de servicii similare celor din Uniunea Europeană din partea serviciului public de ocupare

Vineri, în incinta Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, a fost inaugurat Centrul de tip self-service. Acesta a fost dotat cu mobilier modern şi cu echipamente IT de ultimă generaţie (imprimante, LCD-uri, calculatoare, touch screen-uri). „Prin intermediul serviciilor de tip self-service oferite, beneficiarii pot în permanenţă să culeagă informaţii actualizate legate de locurile de muncă vacante, de cursuri de formare profesională, Burse ale Locurilor de Muncă“, a declarat Paul Ene, responsabilul Centrului de tip self-service din Dolj, care a fost înfiinţat în cadrul proiectului PROSELF „Promovarea serviciilor de tip self-service“, derulat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) şi cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Scade timpul de aşteptare al şomerilor

Prin punerea în practică şi utilizarea de tip self-service se oferă agenţiilor locale de ocupare soluţiile optime şi practice pentru rezolvarea unei alte cerinţe stringente SPO – reducerea timpului de aşteptare a şomerilor în vederea accesării măsurilor active de ocupare. Practic, în cadrul Centrului de tip self-service există un display de mari dimensiuni, pe care rulează în permanenţă informaţii cu privire la toate locurile de muncă vacante în momentul respectiv, la cursurile organizate de AJOFM Dolj şi orice altă informaţie de interes pentru şomeri. În apropierea acestuia există un infochioşc cu ecran tactil, cu ajutorul căruia cei interesaţi pot să-şi găsească singuri un loc de muncă în funcţie de interesul lor şi de calificarea dobândită. Aplicaţia permite căutarea şi vizualizarea detaliilor menţionate de angajatori cu privire la locurile respective de muncă (cerinţe, salariu etc.). „La terminalul de tip Kiosk, cei interesaţi caută locul de muncă introducând numele meseriei. După ce vizualizează locurile de muncă disponibile pentru meseria respectivă, selectează unul, tipăresc oferta şi cu aceasta se vor prezenta la ghişeu pentru obţinerea dispoziţiei de repartizare în muncă pe locul de muncă solicitat“, a precizat Paul Ene. Acesta a spus că centre similare celui din Craiova există în toate judeţele din ţară. În Bucureşti, este câte unul în fiecare sector.

Şomerii îşi vor putea face singuri viza lunară

Terminalul de tip Kiosk permite şi efectuarea operaţiei de vizare lunară, în urma autentificării persoanei pe bază de amprentă. Totuşi, deocamdată această operaţiune nu este posibilă. „În prezent, vizarea lunară se face de către funcţionarul public, care introduce viza în data respectivă, în calculator. În momentul în care se va rezolva din punct de vedere legislativ situaţia privind amprentarea, atunci beneficiarii vor veni aici şi-şi vor face viza singuri“, a declarat Aurora Tiribeja, directorul executiv al AJOFM Dolj. 

Obiectivul proiectului

Proiectul PROSELF este în anul trei de implementare. Obiectul general al proiectului îl reprezintă modernizarea şi flexibilizarea sistemului de furnizare a serviciilor publice de ocupare. „Prin dezvoltarea sistemului de furnizare de informaţii în regim de autoservire (self-service), proiectul are rolul de a contribui la transformarea Serviciului Public de Ocupare într-o structură flexibilă, transparentă şi orientată cât mai eficient către nevoile şi aşteptările concrete ale clienţilor săi“, a precizat Paul Ene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS