16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRăzboiul panseluţelor

Războiul panseluţelor

Consilierii PDL au dat un nou „recital“ pe „scena“ legislativului craiovean, postând la prezidiu fotografia primarului Solomon, ca să ţină locul edilului absent de la şedinţă

Circul politic nu a lipsit din şedinţa de ieri a Consiliului Local Craiova. Spectacolul a fost generat de lipsa primarului Antonie Solomon de la şedinţă, motiv suficient pentru consilierul PDL Ana Gheorghe de a-l „suplini“ cu un tablou al primarului, pe care l-a aşezat pe masa prezidiului, în dreptul scaunului liber unde trebuia să stea edilul.

„Îmi place mutra lui şi vreau să-l văd!“

„Aveam informaţia «pe surse» că domnul primar n-o să vină la şedinţă şi am adus poza ca să mă adresez cuiva când pun o întrebare. Să vină aici, în faţa noastră, nu să vorbească doar prin conferinţele de presă“, şi-a explicat gestul Ana Gheorghe, spre disperarea viceprimarului Teodor Sas (trecut şi el la UNPR, odată cu primarul Solomon). Acesta, încercând să smulgă de pe biroul prezidiului poza lui Solomon – şi nu una oarecare, ci un prim-plan decupat dintr-o poză făcută primarului pe vremea când era arestat! – i-a reproşat consilierului pedelist: „Vă rog să aveţi un comportament demn de un consiliu local! Reprezentaţi un oraş, nu un circ! Aţi transformat problemele oraşului într-un circ al dumneavoastră“! În rumoarea generală s-a auzit şi vocea plină de umor a uneperistului Gheorghe Albăstroiu, care l-a rugat pe preşedintele de şedinţă: „Daţi cuvântul doamnei Elena Ceauşescu, vă rog frumos!“, făcând aluzie la o posibilă asemănare a fostei colege de partid de la PDL, Ana Gheorghe, cu soţia lui Nicolae Ceauşescu.
Abia după intervenţia preşedintelui de şedinţă, Virgil Boboc, consilierul Ana Gheorghe a luat loc în bancă, iar viceprimarul Teodor Sas a profitat şi a ascuns sub masă tabloul.
Primind cuvântul pentru o interpelare, Ana Gheorghe nu s-a lăsat: „Doream să-i cer domnului primar să le explice craiovenilor de ce cheltuie un miliard de lei (vechi – n.r.) pe zi pe panseluţe, pe arbuşti, în condiţiile în care noi avem propria pepinieră de 27 ha în Lunca Jiului. Am putea să plantăm ceea ce producem acolo şi facem şi o economie la buget. Şi i-aş recomanda domnului Sas să lase pe masă portretul domnului primar că îmi place mutra lui şi vreau să-l văd. Dacă nu, atunci ia-l dumneata, să te pricopseşti cu el!“.

„Domnul primar preferă să fie pe şantierele din Craiova“

Răspunzând în locul primarului absent, viceprimarul Teodor Sas a explicat din partea executivului că nu e nicicum vorba de „un miliard pe zi pentru panseluţe“.
„Doamna consilier, probabil că dumneavoastră nu ştiţi de ce se ocupă RAADPFL. Nu se ocupă doar de zone verzi, ci şi de sistematizare rutieră, mobilier stradal şi foarte multe altele. Şi nu este vorba de un miliard de lei pe zi, este vorba de aceeaşi sumă primită şi în 2008, 2009, 2010 şi 2011, adică circa 500 de milioane de lei (vechi – n.r.) pe zi, din care sunt plătiţi 500 de angajaţi care fac toaletări de pomi, care întreţin zone verzi şi aşa mai departe“.
Dar Teodor Sas nu s-a abţinut să n-o „înţepe“ pe Ana Gheorghe; spunându-i: „În legătură cu domnul primar, cred că-l iubiţi foarte mult din moment ce-i purtaţi fotografia cu dumneavoastră“. Consilierului PDL i-a sărit ţandăra şi i-a strigat viceprimarului dat afară din PDL după ce a trecut în tabăra lui Solomon: „Domnul vice Sas, eşti un trădător!“. „Nu am cuvinte despre limbajul doamnei consilier“ – a replicat Sas, revenind însă câteva minute mai târziu pentru a susţine că „un anumit timp din şedinţele Consiliului Local e acordat demagogiei politice din partea unor consilieri, iar domnul primar preferă să fie pe şantierele din Craiova, în loc să fie aici“

„E mai ieftin să cumpărăm flori decât să le producem noi“

Prezent în sala de consiliu, Ion Petre, directorul general al RAADPFL Craiova, a primit cuvântul pentru a explica situaţia.
„Doamna consilier nu este primul consilier care face astfel de afirmaţii că zonele verzi ar beneficia de un miliard de lei (vechi – n.r.) pe zi. Nu-i adevărat! Înseamnă că nu ştiu despre ce e vorba. Zone verzi înseamnă că pe lângă întreţinerea celor aproape 900 ha de zone verzi sunt cuprinse şi cheltuielile pentru grădina zoologică, cele privind mobilierul urban – bănci şi coşuri de gunoi – cheltuieli privind fântânile arteziene, aprovizionarea cu materiile prime şi materialele necesare, transportul resturilor vegetale. Nu ştiu cine a făcut această socoteală, dar cred că a fost rău intenţionat pentru că e total greşit“.
Cu privire la achiziţionarea de flori şi arbuşti, deşi municipalitatea are propria pepinieră, directorul RAADPFL a menţionat: „Producem garduri vii, trandafiri, arbori, arbuşti. Materialul săditor de acolo se regăseşte în zonele verzi din Craiova şi nu numai. Pentru răsadurile de flori, având în vedere că este ridicat costul gazului pentru încălzirea serelor din parc, acolo unde se produceau până acum , am considerat că este mai ieftin să achiziţionăm prin licitaţie decât să le producem noi. Asta a fost gândirea în privinţa răsadurilor de flori“.
Problema panseluţelor s-a încheiat în coadă de peşte, concluzia trăgând-o alt consilier PDL, Marian Vasile, care a spus: „Sunt de-a dreptul uimit de afirmaţiile domnului director de la RAADPFL care spune că e mai ieftin să cumpărăm decât să producem. Păi, cei de la care cumpărăm sunt mai deştepţi ca noi? Cred că asta e o problemă de management“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS