10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConsiliul local caută un teatru

Consiliul local caută un teatru

Aleşii locali craioveni au luat ieri în discuţie situaţia dramatică a Teatrului „Colibri“, care aşteaptă de aproape şapte ani ca municipalitatea să-i dea un nou sediu, după ce vechea clădire a fost retrocedată foştilor proprietari

Campania „Teatrul fără teatru“, prin care Gazeta de Sud a încercat zilele trecute să aducă în atenţie faptul că Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri“ din Craiova este de aproape şapte ani pe drumuri, nu a rămas fără efect. Consilierii locali craioveni au avut o dezbatere serioasă pe această temă în şedinţa de ieri, cu ocazia aprobării rezultatului concursului prin care Doina Berceanu a fost reînvestită ca manager al acestei instituţii de cultură, mai cunoscută sub denumirea de Teatrul de Păpuşi.

„A aşteptat să i se dea fără să ceară“

„O felicit pe doamna manager Berceanu (pentru câştigarea concursului – n.r.), dar să nu uite că Teatrul «Colibri» nu are sediu de foarte mult timp. În calitatea dânsei de manager, să aibă în vedere găsirea unui sediu, pentru că ştiu că în acest moment îşi desfăşoară activitatea la Teatrul Liric, din al cărui Consiliu de Administraţie fac parte“, a spus consilierul Lucian Mincu (PNL) în şedinţa de ieri a consiliului local.
Dimpotrivă, consilierul Bianca Predescu (PSD) a pus la îndoială calităţile de manager ale Doinei Berceanu, care ar avea o vină însemnată pentru faptul că instituţia pe care o conduce nu are acum un sediu.
„Punctul meu de vedere nu priveşte rezultatul concursului, asupra căruia nu mă pot pronunţa, ci priveşte capacitatea managerială a persoanei care a fost declarată câştigătoare. În fond, pentru cele cinci instituţii de cultură subordonate consiliului local, calităţile personale ale celui care îndeplineşte funcţia de manager influenţează pozitiv sau negativ activitatea acelei instituţii… Ştim cu toţii că două dintre aceste instituţii de cultură nu au avut mult timp sedii. Dar am observat că, prin grija, prin efortul, prin insistenţa directorului de la Ansamblul «Maria Tănase», pentru această instituţie s-a găsit sediu, în timp ce în aceeaşi perioadă noi nu am văzut nici un demers din partea directorului de la Teatrul «Colibri».
Nu putem spune că a servit bine interesele acestei instituţii, atâta timp cât doar a aşteptat să i se dea fără să ceară. De fapt, şi discuţia de astăzi priveşte tot acest lucru: noi trebuie să facem tot fără ca să vedem măcar un început de demers din partea celui care îndeplineşte aceste atribuţii. În trecut, această instituţie a avut performanţe deosebite, care azi nu se mai văd şi nu doar din cauza faptului că aceasta nu are un sediu“, a declarat Bianca Predescu.

„Soluţia n-o avem decât noi“

Colegul său de partid, Constantin Răducănoiu, a contrazis-o pe Bianca Predescu, susţinând că nu din vina managerului Teatrul de Păpuşi nu are propriul sediu, venind cu ideea găsirii unui fost spaţiu al învăţământului pentru a fi adaptat la nevoile instituţiei de cultură. „Știm cu toţii că situaţia Teatrului «Colibri» e dezastruoasă. Noi am adoptat şi o hotărâre de consiliu privind preluarea unor cinematografe, trei la număr. Îmi amintesc că era şi repartizarea făcută, iar Teatrul «Colibri» urma să preia cinematograful Modern. Lucrurile s-au complicat ulterior. Înţeleg că a apărut un alt act normativ şi nu ni le-au dat nici pe cele pe care comunicaseră că au posibilitatea să ni le dea. Dar cred că să poate găsi o soluţie, cu bunăvoinţa Inspectoratului Şcolar Judeţean. S-au comasat o serie de unităţi de învăţământ, au rămas spaţii disponibile şi dânşii ştiu cel mai bine ce se pretează pentru această instituţie a municipiului Craiova, aşa cum s-a procedat şi pentru Ansamblul «Maria Tănase», pentru că atribuirea unui asemenea spaţiu nu se face decât cu avizul ISJ şi aprobarea de la Ministerul Educaţiei de schimbare de destinaţie. Această problemă nu ţine de manager. Demersurile s-au făcut, dar degeaba faci hârtii dacă nu se găseşte soluţia“, a susţinut Răducănoiu.
„Până la a stabili care le este cel mai adecvat spaţiu, noi avem obligaţia să identificăm toate spaţiile libere ale consiliului local sau care urmează să fie eliberate în perioada următoare şi să nu mai acceptăm nici o altă scoatere la licitaţie sau acordarea cu titlu gratuit a unor astfel de imobile către o altă instituţie decât Primăria Craiova, care s-o ofere Teatrului «Colibri». Soluţia n-o avem decât noi, cei care suntem aici. În acest sens, am solicitat executivului o listă cu imobilele disponibile. O s-o facem publică într-o şedinţă de consiliu, iar împreună vom lua această decizie“, a spus, la rândul său, viceprimarul Mărinică Dincă (PDL).

„Nu poate fi vorba
de o improvizaţie“

Mai concis s-a arătat consilierul Nicolae Marinescu (PDL), care este şi membru în Consiliul de Administraţie al Teatrului „Colibri“. El a arătat că problema acestei instituţii de cultură trebuie rezolvată mai curând printr-o construcţie nouă, adaptată publicului specific, reprezentat de copii.
„Instituţia are sediu administrativ. Problema este, de fapt, că nu are o sală de spectacol proprie, care să permită şi desfăşurarea repetiţiilor, dar şi un program suficient de precis în care să se poată integra masa foarte mare de copii care vin la spectacole. Nu poate fi vorba de o improvizaţie deoarece acest teatru are un public aparte – copiii – care au nevoie de un anumit tip de scaune, de un anumit tip de WC şi multe altele. Este o instituţie cu public sigur, ba chiar ar fi în beneficiul tuturor copiilor din acest oraş să treacă prin sala de spectacol a Teatrului «Colibri» de două-trei ori pe an. De aceea doresc să fac un apel la dumneavoastră, în sensul de a nu aştepta să rezolve problema viitorul consiliu local, ci de a încerca să începem dezlegarea acestei probleme în actualul consiliu, adică să identificăm locul, să stabilim faptul că acolo se pot face nişte investiţii şi să începem amenajarea lui“, a susţinut Nicolae Marinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS