6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDirectoarea Cotigă, între conflict de interese şi fapte de corupţie

Directoarea Cotigă, între conflict de interese şi fapte de corupţie

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a comunicat ieri că există indicii privind „posibila“ săvârşire a infracțiunii de conflict de interese şi a unor infracţiuni asimilate faptelor de corupție faţă de Mihaela Cotigă, directoarea Centrului Regional de Formare Profesională Dolj. Aceasta este acuzată că şi-a şcolit soţul şi fiul ca „formatori de formatori“, dar şi că a împărţit mai multe contracte cu aceştia.

Mihaela Cotigă, directoarea Centrului Regional de Formare Profesională (CRFP) Dolj, soţia fostului director al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, va fi cercetată de procurori pentru fapte de corupţie şi conflict de interese. Aceasta este decizia ANI, care a început evaluările în acest caz în luna noiembrie 2011.
Astfel, potrivit unui comunicat emis de ANI ieri, în urma cercetărilor s-a constatat că, în calitatea sa de directoare a CRFP Dolj, a semnat două contracte și un act adițional, în valoare totală de 527.202 lei, în cadrul a două proiecte – „Informare, consiliere, orientare și formare profesională pentru egalitatea de șanse – INFOCOP“ și „Femei competente – femei active pe piața muncii“, în care era şi manager de proiect. În opinia ANI, în acest caz ar putea fi vorba de infracțiuni asimilate faptelor de corupție.
În plus, ANI a mai descoperit că, tot în calitate de directoare a CRFP Dolj, Mihaela Cotigă a încheiat 28 de contracte și un act adițional, în valoare totală de 425.703 lei cu SC Pelendava SA, Asociația de Consultanță și Consiliere Economico-socială Oltenia și Cabinetul de avocatură „Albu Mihaela Cristina“, în condițiile în care, în aceeași perioadă, existau contracte de prestări servicii între acestea şi Silviu şi Adrian Cotigă, soţul, respectiv fiul directoarei Cotigă. În acest fel, directoarea CRFP Dolj s-ar afla într-un conflict de interese, pentru că ar fi realizat „un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv“.
Inspectorii ANI au mai descoperit că, în anul 2009, Mihaela Cotigă a semnat certificatele de absolvire în calificarea de „formator de formatori“ atât pentru soţul, cât şi pentru fiul său. În încheiere, ANI a menţionat că s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova în legătură cu posibila săvârşire de către directoarea Cotigă a infracțiunii de conflict de interese şi a infracțiunilor asimilate faptelor de corupție.
 
„Nu cred că este un conflict de interese“

Directoarea Mihaela Cotigă a precizat ieri pentru GdS că acuzaţiile aduse de ANI sunt nefondate, şi nu crede că a încălcat vreo lege. În legătură cu cele două proiecte, Mihaela Cotigă a spus că au fost evaluate şi aprobate de o comisie a POSDRU, iar în cazul lor există o delegare de competenţe, fiind semnate de directorul adjunct al CRFP Dolj.
Cât despre cele 28 de contracte încheiate de CRFP Dolj cu parteneri de afaceri ai lui Silviu şi Adrian Cotigă, Mihaela Cotigă a explicat că „nu ştiu de unde au scos cele 28 de contracte. Nu am primit până acum un proces-verbal de la ANI. Când o să-mi parvină, o să-l contest în instanţă“, a declarat aceasta.
Referitor la şcolirea soţului şi fiului, directoarea CRFP Dolj a explicat că „nu cred că este un conflict de interese ca membrii familiei mele să facă aceste cursuri ca orice alţi cetăţeni. Au plătit taxa ca toţi cursanţii noştri şi nu consider că ei nu pot face cursuri aici, ca orice alt cetăţean“, a mai precizat Mihaela Cotigă.

Directorul Cotigă, trimis în judecată de DNA

Silviu Cotigă, fostul director al ITM Dolj şi soţul Mihaelei Cotigă, a fost trimis în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Craiova al Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru şantaj. Procurorii au stabilit că directorul Cotigă a trimis un control cu „dedicaţie“ la un service ca să scape de plata unei sume de bani pentru reparaţia unei autoutilitare.
Silviu Cotigă a fost condamnat de Judecătoria Craiova la trei ani de închisoare cu suspendare, iar la apel Tribunalul Dolj i-a redus pedeapsa la un an cu suspendare. În prezent, dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS